Rămâi conectat

Actualitate

Zeci de cugireni au asistat, pe o căldură sufocantă, la spectacolul de reconstituire istorică intitulat „Bătălia pentru Singidava II”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 iunie 2024, pe esplanada din fața Bisericii Ortodoxe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, a avut loc, spectacolul de reconstituire istorică intitulat „Bătălia pentru Singidava II”.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, „Dacii Singidavei” Cugir, Muzeul de Istorie a Tehnicii din Cugir, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Garda Apulum.

La spectacol au fost prezente trupele reenactment: „Dacii Singidavei” Cugir și „Ielele Singidavei”, Garda Apulum alături de gladiatorii din Ludus Apulensis. Moderatoril spectacolului a fost dr. Claudiu Purdea – istoric al Muzeului de Istorie a Tehnicii din Cugir.

Spectatorii au fost familiarizați cu echipamentele și tehnica de luptă dacică și romană, momente de dansuri antice – oferite de „Ielele Singidavei” (pregătite de profesoara Luiza Baltă) și lupte corp la corp între gladiatori. Momentul mult așteptat al spectacolului, reconstituirea istorică a bătăliei pentru cetatea Singidava, câștigată de armata romană.

Spectacolele de reconstituire istorică, au ca obiective punerea în valoare și integrarea fostei cetăți dacice într-un viitor circuit turistic, și totodată acela al promovării Festivalului Dacic „Singidava” care se va desfășura la Cugir, în perioada 12-14 iulie 2024.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Locuitorii de pe mai multe străzi din Cugir au rămas marți, 2 iulie 2024, fără apă potabilă, ca urmare a unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O parte din locuitorii din Cugir au rămas fără apă potabilă marți, 2 iulie 2024, în urma unei avarii la conducta de distribuție a apei.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 02.07.2024, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe strada Al. Sahia, tronsonul cuprins între strada Doinei și strada 1 Decembrie, din cauza unei avarii a conductei de distribuție a apei potabile, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării apei potabile pot exista depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care rugăm clienții să folosească apa numai în scop menajer.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258-751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

In memoriam dr. Ioan Mihu (Vinerea): „Spicuiri din gândurile mele politice, culturale și economice”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir și Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir organizează în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Conferința științifică: In memoriam. av. dr. Ioan Mihu – „Spicuiri din gândurile mele. Politice, culturale, economice”.

Evenimentul va avea loc pe data de 4 iulie 2024, de la ora 10.00, la Centrul Cultural Cugir și face parte din proiectul de promovare locală a valorilor culturale menite a sprijini cunoașterea personalităților locale, în acest caz a dr. Ioan Mihu, a cărui casă situată în Vinerea este obiectul unui proiect de reabilitare și punere în valoare ca centru multicultural, proiect demarat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.

Dr Ioan Mihu (n. 17 octombrie 1854, Vinerea, Județul Hunedoara, Regatul Ungariei – d. 2 iulie 1927, Orăștie, Regatul României) a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

Ioan Mihu a provenit din țărani fruntași în comuna Vinerea de lângă istoricul „Câmp al Pânei” – județul Hunedoara — la 17 octombrie 1854. A fost: Președinte al comitetului parohial și al „Societății de lectură a intelectualilor români” din Orăștie, director al Asociațiunii culturale „Astra” din loc, membru al Sinodului arhidiecezan al Românilor ortodocși din Transilvania și Banat și asesor al Consistorului bisericesc din Sibiu (secțiunea școlară), președinte al „Reuniunii Economice”, al cărei scop a fost să servească progresul agricol, industrial și comercial al Românilor din județul Hunedoara, președinte al Partidului Național din Orăștie și membru „virilist” al congregației județene — funcțiuni pe care le-a purtat cu multă demnitate, îndrumând cu cuvântul și ajutând cu fapta.

Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918 a fost delegat al cercului electoral Orăștie. După 1918, Ion Brătianu i-a cerut colaborarea la guvern, iar Regele întregitor de țară l-a decorat în 1922 cu Coroana României în cel mai mare grad, gradul de Mare Cruce.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 70 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a accidentat un biciclist pe DN 1, la ieșirea înspre Sebeș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 iunie 2024, în jurul orei 12.10, un bărbat de ani 75 de ani, din localitatea Oarda, în timp ce se deplasa pe o bicicletă, pe strada Regimentul V Vânători, sensul de mers Alba Iulia-Sebeș, a fost acroșat de un autoturism, care circula în aceeași direcție și era condus de un bărbat de 70 de ani, din orașul Cugir.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital. Ambii bărbați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir