Actualitate
Un tânăr cu inițiativă a transformat un apartament din Cugir într-o „mini-stațiune” de tratare a bolilor aparatului respirator
La parterul unui bloc situat pe strada Victoriei, vis-a-vis de sediul firmei „Star Transmission”, a luat ființă o microsalină de suprafață, sub numele de ”Salinele Roman” Cugir.
Locația, care măsoară aproape 50 mp, este construită după un procedeu brevetat și face parte din „brandul Roman” (după numele inventatorului salinei de suprafață, singurele cu brevet de invenție din România recunoscute de Ministerul Sănătății, medaliate la un târg de invenții cu trei distincţii de aur).
Întreprinzătorul acestei construcții este un tânăr de 33 ani (Larion Rinja), care a pornit în demersul său de la o problemă de familie, și anume de a găsi o soluție prin care să trateze sănătatea fiului său, confruntat cu dese și neplăcute afecțiuni de apnee, rinită alergică, polipi și amigdale inflamate.
Mânat de gândul de a-şi trata copilul altfel decât pe cale medicamentoasă sau chirurgicală, tânărul tată l-a căutat pe inventatorul acestor saline de suprafață, care l-a convins și l-a ajutat să amenajeze la Cugir (după un model din Tg. Mureș), un spațiu menit să contribuie nu doar la sănătatea copiilor, ci și a adulților. Așa că s-a deplasat la Slănic Prahova, salina unde se respiră cel mai curat aer din lume, de unde a adus 16,5 tone din acest prețios produs, pe care l-a folosit pentru zidirea pereților cu bulgări de sare de dimensiuni destul de mari, a ornat cu țurțuri din sare plafonul încăperii, iar pe jos a pus pulbere de sare.
În acest cadru, părinți sau bunici, cu copiii în brațe sau de mânuțe, au început să se prezinte la tratament folosind cu încredere recomandările medicilor, confirmând necesitatea acestei terapii, în condițiile în care Cugirul se confruntă cu probleme de sănătate generate de gradul ridicat de umiditate, determinând de-a lungul anilor ca multe persoane să plece în alte localități cu o climă mai prietenoasă.
„Credem în calitatea serviciilor noastre și în valoarea oferită de acestea, fapt pentru care le oferim garanția celor care ne caută că, după 4 cure recomandate în decurs de 12 luni, sănătatea acestora va fi cu totul alta, pentru că ei se pot trata de: afecţiuni ale aparatului respirator, astm, bronşite, emfizem pulmonar, polipi, tuse tabacică, insuficienţă respiratorie, malformaţii ale cutiei toracice, stări postoperatorii pulmonare, infecţii ORL, amigdalite, otite, sinuzite, rinite, pierderea simţului olfactiv, alergii de sezon, dereglări ale imunităţii organismului, disfuncţii ale tiroidei, meteosensibilitate, insomnie, stres etc. Le mai putem spune că efectele salinoterapiei înseamnă: eliminarea focarelor de infecţie ale tractului respirator; ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL; prevenirea răcelii şi gripei; curăţarea căilor respiratorii de particulele din fumul de ţigară; creşterea imunităţii; diminuarea reacţiilor alergice de sezon ș.a.”, ne-a spus tânărul întreprinzător cugirean.
Constantin Predescu

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu