Actualitate
Un cioban din Cugir a dat în judecată Uniunea Europeană din cauza schimbărilor climatice
Un cioban care locuiește la Călene, localitate aparținătoare a orașului Cugir, a dat în judecată Parlamentul European și Consiliul European la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, pe motiv că aceste instituții nu depun suficiente eforturi pentru a stopa sau atenua fenomenul schimbărilor climatice.
Petru Vlad are 50 de ani, deține în gospodărie 19 vite și 150 de oi și s-a ocupat cu creșterea animalelor de când se știe. Ciobanul susține că schimbarea climei, determinată de creșterea temperaturilor, se poate observa de la an la an, el fiind nevoit periodic să urce mai sus pe munte pentru a putea duce animalele la păscut sau pentru a găsi apă.
”M-am născut țăran și țăran mor. Noi aici ne ocupăm cu agricultura și creșterea animalelor, după care trăim, vaci, oi, porci. Suferim de o boală care se numește «neajutorare», în fața statului și în fața naturii. Problema principală este lipsa ploilor. Atunci când vin sunt agresive, cu gheață, distrug recoltele și afectează animalele. Aș dori ca și copiii mei să aibă un viitor aici, pe pământul unde stăm, să nu mai plece, cum am plecat eu, în țări străine să muncească. Am ajuns ca din vară să intrăm direct în iarnă și apoi din iarnă în vară. Nu avem apă la recolte, la animle. Trebie să plecăm unde găsim apă”, spune Petru Vlad.
Acesta a mai precizat că a semănat 1.200 de kilograme de cartofi, iar dacă nu plouă nu va scoate nici 500 de kilograme la toamnă. ”An de an, temperaturile sunt în creștere, nu mai este suficientă apă pentru bovine și oi. Trebuie să-mi iau bovinele de la 600 metri altitudine până la 1400 metri pentru ca iarba decentă să treacă, dar mai ales pentru apă. Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2000 de metri nu mai e decât cerul”, spune ciobanul. Alături de acesta, au decis să dea în judecată cele două instituții reprezentative ale Uniunii Europene alți nouă crescători de animale din alte țări.
Acțiunea a fost depusă în 24 mai 2018, la instanța de judecată din Luxembourg. ”De 10 ani, an de an, trebuie să plecăm cu animalele tot mai sus din cauza căldurii. În aprilie a nins și după trei săptămâni s-a schimbat și a crăpat pământul de secetă. Schimbările climatice sunt o problemă de dreptate care trebuie rezolvată. Noi nu am poluat aerul. Să facă dreptate de acolo de unde a plecat virusul de poluare”, a mai precizat ciobanul din Șureanu.
Demersul crescătorilor de animale este susținut de câteva organizații ecologiste și sunt reprezentanți în instanță de un profesor de drept al mediului din Germania și de doi avocați, din Germania și Marea Britanie.
Organizația din România care susține cauza este ”2Celsius”. ”În Carpații noștri, o creștere a temperaturii medii globale afectează plantele și animalele, care «caută refugiu» la altitudini mai mari. În realitate, această creștere afectează mii de oameni de munte, comunități locale sau tradiționale ale căror mijloace de trai se schimbă într-un ritm rapid.
Comunitățile pastorale, oamenii de la munte sunt însă complet ignorați. Există, de asemenea, o lipsă crasă de programe cercetare științifică care poate stabili legătura dintre schimbări climatice și greutățile comunităților montane. Ne angajăm să cerem dreptate pentru comunitățile montane din Carpați, mai multă cercetare științifică și o mai bună conștientizare a unor fenomene complet ignorate în ultimele decenii”, spune Raul Cazan, președintele ”2Celsius”.

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu