Actualitate
Un bărbat stabilit de 28 de ani SUA a revenit la Vinerea pentru a-și îndeplini rolul de Păștean: „Este o bucurie imensă, o emoție minunată”
Tradiția Păștenilor a început în anul 1948, în satul Vinerea. Povestea acestei tradiții spune că aceasta a luat naștere după ce sătenii au început să se certe pentru rolul de gazdă a sărbătorilor pascale. În urma certurilor, sătenii au stabilit o gazdă, primul Păștean, care la rândul lui își va lua ajutoare pentru a aduce bucuria sărbătorilor în întregul sat.
La împlinirea vârstei de 60 de ani, fiecare sătean din Vinerea primește rolul de Păștean, pentru a duce mai departe tradiția. Anul acesta, zeci de oameni s-au adunat, cu mic, cu mare, la biserica din sat, pentru a împărți colaci și vin tuturor. Alaiul a pornit dis de dimineață de la biserică, îndeptându-se spre casa gazdei, unde s-a oficializat și o slujbă. După terminarea slujbei, alaiul s-a reîntors la biserică, având desagii plini cu pâine și vin, din care se vor face Paștile ce vor fi împărțite sătenilor.
Un sătean a venit din Statele Unite ale Americii pentru a lua parte la tradiție: „Vin din Statele Unite, trăiesc în Michigan, într-un orâșel de lângă Detroit și sunt foarte încântat că am putut veni să revăd satul și oamenii. Sunt plecat din 1995, am mai venit în țară, dar mai rar. Ultima dată am venit în 2018. În curând vor venii și copii cu nepoții și se va reuni familia. Pentru mine, să fiu Păștean este o bucurie imensă. Este o emoție minunată”.
„Anul acesta, prin vot, am fost ales să fiu gazda principală a Păștenilor. În fiecare an, din 1948, acest obicei a fost respectat cu strictețe. Le mulțumesc celorlalți Pășteni că au ajutat enorm la realizarea fesrtivităților de anul acesta. Rolul de Păștean îmi aduce o bucurie imensă, este un sentiment măreț, de bucurie. Este o mare cinste să pot duce tradiția înainte. Mă bucur și mai tare de aceste sărbători pentru că, în sfârșit, am toți copiii alături de mine, au venit fiecare acasă, din zonele țării în care s-au stabilit, ca să ne petrecem Paștele ca o familie”, a spus Mircea Stoica, gazda Păștenilor de anul acesta.
„Sunt una dintre Păștene și pot spune că este una dintre cele mai mari emoții din viața mea. Este un eveniment deosebit, cu atât mai mult că nu se practică în toaate zonele din țară. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că m-a ținut să pot face parte din acest obicei al satului și este o onoare să fiu astăzi aici. Sper să se păstreze cât mai mult timp acest obicei. Eu, la rândul meu, am transmis acest obicei și fiicei mele, ca și ea să ducă mai departe această tradiție”, a spus o altă Pășteană.
„Mă simt foarte încântată să fiu aici. Am venit să îmi susțin mama, care anul acesta împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani și a intrat în rândul Păștenilor. Mama mea e de-aici, din Vinerea. Am ajutat-o de dimineață cu pregătirile, cu costumul și acum ajut cum pot și aici, la biserică”, au fost cuvintele Andradei, fiica Păștenei.
„Sunt mândră de tatăl meu că a împlinit minunata vârstă de 60 de ani și că putem ține tradiția în picioare. Am început pregătirile cam cu 6 luni înainte, pentru a ne asigura că totul va merge bine astăzi”, a spus fiica gazdei, Cristina.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Seară de folk, organizată în scop caritabil de către Clubul Rotary Anima Mundi din Cugir
Pasiunea pentru muzică capătă deseori valențe deosebite de manifestare prin evenimentul caritabil desfășurat recent, la inițiativa artistului cugirean, Vasile Palfi și în organizarea Clubului Rotary Anima Mundi din Cugir.
Doamna profesor Luminița Cebotari, prezentatoarea evenimentului, ne-a spus că „pentru toți cei prezenți voluntariatul a fost o modalitate perfectă de a crește sentimentul de împlinire prin adăugarea unui raport de valoare comunității din Cugir”.
Clubul Rotary Anima Mundi, la președinția căruia se află în acest an dr. Radu Julean, și-a propus, în dorința sa de a contribui la binele comun și ca un act de dăruire necondiționată, să continue proiectul început în urmă cu doi ani „Ambulanță pentru viață”. Toate grupurile de elevi, alături de Vasile Palfi și Carmen Sulincean, și-au pus la dispoziție timpul pentru a descoperi printr-o lecție valoroasă puterea solidarității.
Cei peste 150 de spectatori prezenți în Sala Festivă a Composesoratului Grăniceresc din Cugir au trăit împreună emoția și frumusețea muzicii folk care i-a legat și i-a adus mai aproape. Grupurile care au ocupat scena cu momente pline de sensibilitate și energie tinerească au fost: Centrul pentru Tinerii al Catedralei din Cugir (coordonator preot Adrian Cebotari), grupul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir (coordonator prof. Alexandra Costea), grupul Echo (coordonator Attila Doszlop).
Evenimentul a fost încheiat de recitalul susținut de solista Carmen Sulincean și Vasile Palfi, artiști care fac educație muzicală tinerei generații la Cugir. Rotary Club Anima Mundi, un grup sudat de prieteni voluntari, a mulțumit pentru generozitate și implicare tuturor celor prezență la evenimentul desfășurat la Composesoratul Grăniceresc din Cugir.
„Ne bucurăm că ne-au fost aproape colegi de la alte cluburi, părinți, frați, apropiați ai tuturor celor care au performat astăzi. Fără dumneavoastră magia acestei seri nu ar fi fost posibilă. Melodiile din această seară ne-au învățat să visăm, să iubim, și avându-vă ca parteneri dorim să devenim o forță motrice a schimbării în bine aici la Cugir. Pentru aceasta, la ieșirea din sală, avem câteva urne pentru ambulanța socială. Gestul dumneavoastră va merge dincolo de sentimentul plăcut al celor care vor beneficia de ambulanța socială”, a fost mesajul doamnei prof. Luminița Cebotari.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului