Actualitate
Un atac cu toporul comis pe o plantație de afine din Vinerea s-a încheiat cu o condamnare pentru tentativă de omor
Un tânăr de 25 de ani urmează să stea aproape 6 ani la închisoare pentru o faptă de tentativă de omor pe care a comis-o în urmă cu un an de zile.
După aproape un an de zile, Tribunalul Alba a pronunţat prima hotărâre în acest dosar. Fapta a fost rezultatul unui scandal produs pe o plantaţie de afine din localitatea Vinerea.
La cules de afine se aflau mai multe persoane, printre care şi părinţii agresorului şi fratele victimei. Scandalul a pornit de la reproşurile victimei, care avea responsbilităţi de verificare a activităţii culegătorilor, adresate agresorului privind modul în care acesta culegea afinele. I-a solicitat de mai multe ori să revină pe traseul parcurs pentru a culege afinile rămase în urmă.
În cadrul discuţiilor avute, inculpatul (F.R.) i s-a adresat astfel: „Pe mine nu mă comanzi, că nu eşti şeful meu!”. Disputa a evoluat cu injurii de ambele părţi, la faţa locului fiind chemat şi administratorul societăţii. Tânărul a continuat să adreseze cuvinte injurioase şi i-a comunicat, în final că „îţi arăt eu ţie cine sunt eu”.
La un moment dat acesta a plecat de pe plantaţia de afine şi a revenit după circa două ore însoţit de trei fraţi. În momentul în care a intrat în curtea societăţii, inculpatul i-a comunicat părţii vătămate «îţi arăt eu ţie», expresie ce subliniază dorinţa inculpatului de a o agresa fizic pe persoana vătămată.
În aceste împrejurări, la un moment dat, în afara curţii societăţii, între membrii grupului inculpatului şi o parte dintre persoanele care îşi desfăşurau activitatea s-a produs spontan o altercaţie care a degenerat ulterior.
Grupul agresorului a părăsit câteva minute zona şi a revenit ”înarmat” cu diverse obiecte ascuţite. Tânărul avea un topor, iar ceilalţi au adus răngi, furci şi lopeţi.
„În urma temerii create de comportamentul agresiv, persoanele vizate s-au refugiat în grabă în curtea aparţinând SC (…), persoana vătămată fiind nevoită, pentru a le ajuta în acest scop, dar şi pentru a le feri de orice acţiune violentă, să le împingă în interior. În contextul faptic astfel creat, persoana vătămată s-a dezechilibrat şi a ajuns în poziţia şezut, sprijinită cu mâna stângă de poarta de acces auto în unitate. Pe fondul conflictului avut anterior, inculpatul i-a aplicat, cu putere o lovitură cu ajutorul unui topor în direcţia capului persoanei vătămate. Victima a reuşit să pareze lovitura, ridicând imediat, din reflex, mâna dreaptă în apărare, pe care a poziţionat-o apoi la nivelul capului, înconjurându-l. Lovitura aplicată a nimerit braţul drept şi cotul drept”, se mai susţine în hotărârea pronunţată pe data de 14 iunie 2022.
În ciuda loviturii primite, victima a reuşit să se refugieze în curte, iar agresorul şi ceilalţi membri ai familiei au fugit de la faţa locului. Leziunile traumatice provocate bărbatului lovit cu toporul au necesitat pentru vindecare 45-50 zile de îngrijiri medicale.
„Din fişa de cazier judiciar se constată că dovedeşte o înclinaţie spre fapte antisociale, perseverenţa infracţională manifestată de acesta evidenţiind astfel un grad de pericol social sporit, o persistenţă în săvârşirea unui anumit gen de infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, inclusiv tâlhărie, şi culminând în prezenta cauză cu săvârşirea unei infracţiuni contra vieţii persoanei”, a concluzionat magistratul care a judecat dosarul. În final, acesta a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Hotărârea a fost contestată la instanţa superioară în grad.
sursa: adevarul.ro

Actualitate
Zeci de tineri din Cugir au luat parte la campania de ecologizare inițiată de Lupii Sigidavei
Așa cum ne-au obișnuit, în fiecare an la început de primăvară, motocicliștii din Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir au organizat o nouă acțiune de ecologizare în apropierea orașului de la poalele Drăganei.

Bickerilor li s-au alăturat și mulți voluntari, tineri, localnici care își doresc un oraș mai curat și care vor să ducă mai departe acțiunea, dar și să promoveze importanța unui mediu înconjurător sănătos.
„Încă de acum 11 ani, de când a fost înființată asociația, ne-am apucat de acțiuni de ecologizare. Ne-am implicat de asemenea în toate proiectele pentru a ne ajuta comunitatea, să contribuim cu ceva. I-am influențat și pe alții și am ajuns de la a aduna câteva camionete de gunoi la doar câțiva saci. Suntem foarte mândri de treaba asta. Cam de 5-6 ani facem această acțiune împreună cu prietenul nostru Eny, care ecologizează zona Râului Mic, iar noi facem în fiecare an Râul Mare. Acțiunea este un real succes și ne bucurăm de asta. Primăria se bazează pe noi, are încredere în noi, pentru că aducem un plus comunității”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Bogdan Suciu, unul dintre motocicliștii Asociației „Lupii Sigidavei”.
Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu