Actualitate
Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie, ziua Mărţişorului. Care este povestea sărbătorii româneşti a primăverii | cugirinfo.ro
Tradiţii de Mărţişor • Obiceiuri de ziua Mărţişorului | cugirinfo.ro
Una dintre cele mai aşteptate sărbători este cea din data de 1 Martie pentru că prevesteşte venirea primăverii, considerată de mulţi cel mai plăcut anotimp.În prima zi din lună, ne bucurăm de revenirea la viaţă a naturii dăruind flori şi mărţişoare. Dar care este povestea acestui simbol-mărţişorul?
Se spune că odată, Soarele a coborât pe Pământ, într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit, închizându-l într-o temniţă. Lumea s-a întristat, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să salveze soarele. Atunci, mai mulţi pământeni au hotărât să-l conducă pe tânăr şi, astfel, i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu. Drumul tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna.
Zile întregi s-au înfruntat voinicul şi zmeul, până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se stingea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
Monedă din aur sau argint
Iniţial, mărţişorul era o monedă din aur sau din argint, la care se ataşa o sfoară făcută din doua fire răsucite (unul roşu şi altul alb). Mai mult, există credinţa, conform căreia, această amuletă aduce noroc şi fericire. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care-l prindeau în păr şi-l ţineau astfel până ce înflorea primul pom (de obicei, până la sfârşitul lunii martie). Dupa aceea, cu şnurul legau o creangă a pomului, iar cu banul respectiv îşi cumpărau caş, pentru ca tot anul să le fie faţa frumoasă şi albă.
Alb şi roşu
În zilele noastre, de 1 Martie, femeile primesc mărţişoare, legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază, de obicei, flori timpurii de primăvară.
În unele zone, scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele. Aşa te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, frumuseţe, veselie şi sănătate, cinste şi iubire. Dăruind un mărţisor este ca şi cum ai dărui o fărâmă de soare.
Un alt obicei de la sate este ca ţăranii să pună copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele îl poartă ca să nu le ardă soarele. Mai mult, cine nu le poartă are să se ofilească. Oamenii din popor mai ştiu ca mărţişorul trebuie purtat ca un lucru sfânt, nu ca pe o podoabă ori ca o jucărie.
Mărţişorul nu se aruncă
Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

Actualitate
Bărbat de 27 de ani din Cugir reținut de polițiști, după ce furat bani și bunuri dintr-o locuință
Marți, 8 aprilie 2025, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 27 de ani, din orașul Cugir, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că, în seara zilei de 4 aprilie 2025, tânărul ar fi pătruns într-o locuință, situată pe raza orașului Cugir, de unde ar fi sustras suma de 600 de lei, două topoare și alte bunuri, fiind cauzat un prejudiciu de 1.500 de lei.
Astăzi, 9 aprilie 2025, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Bărbatul din Vinerea, depistat în timp ce conducea băut și fără permis pe strada Grigore Ureche, reținut de polițiștii din Cugir
Miercuri, 8 aprilie 2025, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 40 de ani, din Cugir, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În cursul zilei de azi, 9 aprilie 2025, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.
• Informații de background
La data de 7 aprilie 2025, în jurul orei 00.30, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Grigore Ureche din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, din localitatea Vinerea.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Ziua Internațională a Romilor – 2025, celebrată la Cugir
Cu ocazia ZileiIei Internaționale a Romilor, Direcția de Asistență Socială (DAS) Cugir a organizat astăzi, un eveniment la care au participat zeci de reprezentanți ai comunității locale a romilor, dar și elevi ai școlilor gimnaziale din oraș.
Potrivit asistentului social Cristian Roman, în cursul zilei s-au derulat doua tipuri de activitati: cultural artistice reprezentând dansuri tradiționale, dansuri moderne şi o expoziție cu desene care redau meşteşugurile romilor, prezentate de către elevii Şcolii Gimnaziale „Singidava” Cugir, prezentarea unui scurt istoric despre specificul cultural al minorităților rome, recital de poezie scrisă de Luminița Cioabă susținut de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, precum si un miniconcert susținut de Fanfara „Transilvania” – Junior.
Partea a doua a evenimentului a cuprins o activitate sportivă și anume, o competiție de fotbal la care au participat elevii de la Scoala Gimnazială „Iosif Pervain”, Școala Gimnazialã „Singidava” și Școala Gimnazialã Nr. 3 din orașul Cugir.
De menționat faptul că activitățile culturale s-au desfășurat in cadrul Centrului „Lotus”, iar cele sportive, pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale „Singidava”, localul din strada „Gheorghe Asachi”.
La rândul său, Pienar Cosmin – președintele Partida Romilor – filiala Cugir, a dorit să aducă mulțumiri primarului Adrian Teban pentru sprijinul acordat organizației prin donarea de mingi și articole sportive din partea CS „Metalurgistul” Cugir.
Evenimentul a fost susținut de către Primâria orasului Cugir cu aportul Direcției de Asistență Socială Cugir, Centrul Cultural Cugir si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu