Actualitate
Spitalul Orăşenesc Cugir are nevoie de responsabilitate şi profesionalism
Spitalului Orăşenesc Cugir se află într-o perioadă esenţială a existenţei sale, iar conflictele de orice natură nu doar că pun în umbră toate eforturile făcute de administraţia locală pentru această unitate medicală, ci periclitează procesul de reformare a spitalului.
Este păcat că domnul doctor Marius Prodan este condus în acţiunile şi declaraţiile sale publice de aversiunile personale la adresa managerului Spitalului Orăşenesc Cugir. Din respect pentru opinia publică şi pentru cei care m-au mandatat să manageriez unitatea medicală în această perioadă de interimat, am responsabilitatea morală să fac precizări pentru a lămuri, o dată în plus, care au fost argumentele care au stat la baza planului de eficientizare pe care l-am propus şi care a fost avizat favorabil în unanimitate în şedinţa Consiliului de Administraţie din 23 ianuarie.
Înainte de orice, trebuie spus că Spitalul Orăşenesc Cugir traversează una dintre cele mai importante perioade, atât datorită conjuncturii naţionale, cât şi datorită celei locale. În baza OUG privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, până în 2015 fiecare unitate medicală va fi evaluată în vederea acreditării. Spitalul Orăşenesc Cugir a fost programat să traverseze acest proces de evaluare în cursul acestui an, iar dacă va fi sau nu acreditat depinde de îndeplinirea celor 9 standarde şi a aproximativ 2.100 de indicatori. Datorită suportului financiar oferit de Primăria şi Consiliul Local Cugir au fost şi sunt făcuţi paşi importanţi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea dotării şi infrastructurii spitaliceşti, care reprezintă o condiţie esenţială în obţinerea acreditării. Din 2011 de când spitalul a trecut în subordinea administraţiei locale, au fost făcute mai multe investiţii decât s-au făcut în ultimii 25 de ani, iar acest lucru dovedeşte interesul pe care îl are conducerea primăriei în asigurarea accesului cetăţenilor la servicii medicale decente.
Referitor la viziunea de reorganizare pe care am propus-o trebuie să se înţeleagă că nu a fost o iniţiativă proprie, ci a fost realizată în urma faptului că Ministrul Sănătăţii a solicitat managerilor de spitale din întrega ţară ca până în 5 februarie să trimitem la minister viziunea privind reorganizarea şi reconfigurarea unităţilor sanitare în sensul eficientizării economico-medicale. Printre soluţiile avansate se număra realocarea paturilor, în funcţie de performanţele şi gradul de ocupare a diferitelor secţii. Respectând cele solicitate, am realizat un plan de reconfigurare pe baza unei analize a cheltuielilor totale, punând accent pe costul mediu/pacient, costul mediu/zi spitalizare şi pe numărul de pacienţi externaţi în conformitate cu contractul pe care-l avem cu CAS Alba. Întrucât secţia de infecţioase nu a îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, nejustificându-se astfel existenţa unor paturi, am propus relocarea unui număr de 15 paturi către compartimentele cu adresabilitate mare, adică interne şi chirurgie.
În aceste condiţii declaraţiile publice ale doctorului Prodan conform cărora, în calitate de manager, am trimis o adresă Ministerului Sănătăţii prin care am solicitat desfiinţarea Secţiei de boli infecţioase este o dezinformare, al cărei scop este de a manipula cetăţenii, uzând de sentimentul de îngrijorare. Pentru a fi bine înţeles, repet că nu am trimis o astfel de scrisoare ministerului, ci în data de 24 ianuarie am înaintat către DSP Alba, aşa cum se cerea, planul de reorganizare şi relocare a paturilor pentru eficientizare, aşa cum de altfel au făcut toate spitalele din judeţ. În acest plan s-a stipulat relocarea de paturi, urmând ca doctorul Prodan să aibă 5 paturi pentru internare de zi.
Domnul doctor se află într-o confuzie, cu siguranţă voită, atunci când lasă să se înţeleagă că strategia de personal a fost modificată în baza unor considerente care-i vizau propria persoană. Spitalul Cugir nu a solicitat scoaterea la concurs a postului de infecţionist în “Viaţa Medicală” din octombrie 2013! Acest lucru l-a făcut Ministerul Sănătăţii în baza solicitării la nivel naţional din iunie 2013 a listelor cu estimările necesarului de specialişti pe o perioadă de 3-7 ani şi a posturilor de medici rezidenţi. Deci nu a fost vorba de nici o schimbare de strategie şi cu atât mai puţin, una care să-l vizeze în mod particular pe domnia sa.
Eforturile bugetare care au fost realizate pentru ca personalul medical şi pacienţii să beneficieze de condiţii optime în spital sunt aduse în atenţia opiniei publice de către domnul doctor într-o manieră cu totul nepotrivită, prin faptul că se induce ideea favorizării unor secţii, în detrimentul celorlalte. Necesităţile spitalului au fost prioritizate, iar investiţiile din banii publici au urmărit rezolvarea acelor probleme stringente. Reamintim domnului doctor că schimbarea în totalitate a acoperişului, dotarea cu centrală termică nouă, montarea tâmplăriei pvc şi reparaţiile curente la secţia de boli infecţioase au fost făcute din fondurile de reparaţii alocate de Consiliul Local Cugir. Totodată, în ultimii ani compartimentul infecţioase este beneficiarul plăţii utilităţilor, ca de altfel întreg spitalul, din aceleaşi fonduri locale. Referitor la dotarea chirurgiei, cred că atât domnul doctor, cât şi opinia publică apreciază ca necesară această investiţie în condiţiile în care adresabilitatea este foarte mare, comparativ cu alte specialităţi.
Referitor la “îngrijorarea” cu privire la mutarea paturilor, precizăm că, de la început am luat în discuţie mutarea acestora doar în urma aprobării de modificare a structurii de către minister, care va dura aproximativ 4 luni (ca în cazul similar de la Sebeş) şi doar după finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale de la clădirea Chirurgie-Interne. Sub nici o formă nu s-a intenţionat să se dea altă destinaţie clădirii care adăposteşte secţia de infecţioase, decât aceea de utilitate medico-sanitară.
Chiar dacă dr. Prodan afirmă că nu am competenţe medicale, ca manager al spitalului am competenţa de a realiza analiza economică a secţiilor şi compartimentelor. În urma acesteia, a reliefat faptul că la specialitatea infecţioase cheltuielile sunt mari comparativ cu veniturile din cazurile externate lunar. Adresabilitatea pacienţilor este foarte scăzută, iar în conformitate cu lista celor 300 de diagnostice de internare continuă care nu vor mai fi decontate de CAS decât în internare de zi, cazurile de infecţioase se reduc cu aprox. 75%. Se are în vedere şi faptul că din cele 245 de cazuri externate în 2013, doar 50 (20%) au ca diagnostic principal cazuistica de infecţioase, restul trebuind să fie internate în alte secţii sau compartimente (interne, cardiologie, recuperare). În cazul celorlalte secţii sau compartimente care au cheltuieli mai mari decât veniturile, s-a constatat că există o adresabilitate mult mai mare, nu au diagnostice care se regăsesc pe lista celor 300 de la minister, sau au durata medie de spitalizare mult mai mare.
Situaţia conflictuală pe care o afişează dr. Marius Prodan este rezultatul unei atitudini sfidătoare şi iresponsabile a domnului doctor. Prin refuzul de a participa la raportul de gardă, acesta manifestă o lipsă de respect faţă de colegii medici care participă. Mai grav este că nu respectă o notă internă dată tocmai de domnia sa în 2009, când era manager, notă care impune ca toţi şefii de secţii sau compartiment alături de medicii care au efectuat serviciul de gardă să participe la raportul de gardă. Acestei note se adaugă o alta, mult mai recentă, dată în 2013. Indisciplina domniei sale i-a atras sancţiuni în conformitate cu Codul Muncii pentru abateri disciplinare, de la părăsirea nemotivată a serviciului de gardă, până la absenţe de la raportul de gardă. Pentru absenţa de la locul de muncă a fost pontat nemotivat sau i s-au reţinut orele aferente. Totodată, uită să precizeze că a fost plătit 9 luni şi ca medic epidemiolog, pe lângă norma de medic infecţionist, dar nu şi-a realizat sarcinile de: raportarea indicatorilor trimestriali referitor la infecţiile nozocomiale; situaţia recoltărilor periodice de probe privind rezistenta antimicrobiană; demararea acţiunilor care revin în sarcina epidemiologului, cu privire la acreditarea spitalului şi întocmirea de protocoale de specialitate, conform normelor de acreditare; stabilirea punctelor cu risc din punct de vedere al epidemiologului.
În locul unei atitudini responsabile de remediere a deficienţelor activităţii sale, dr. Marius Prodan a interpretat măsurile luate ca un conflict personal. De aceea, este incorectă reacţia publică a sa prin care încearcă să denigreze conducerea spitalului şi să manipuleze opinia publică, când, de fapt, este vorba de acţiuni profesionale, care vizează îmbunătăţirea activităţii unităţii medicale.
Vreau să subliniez că până în acest moment viziunea de reorganizare nu are efect juridic deoarece nu este însoţită de o solicitare adresată ministerului şi de un dosar de documentaţie necesară. În continuare susţin şi îmi asum integral viziunea propusă întrucât s-a bazat pe o analiză corectă a situaţiei economice şi medicale.
Silviu SAMOILESCU, manager
interimar Spitalul Orăşenesc Cugir
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
cora
04.03.2014 la 19:07
Posibil sa aveti dreptate d-nule manager , doar ca aceste probleme trebuie rezolvate pe plan intern , nu stiu daca publicand neajunsurile in ceea ce priveste administrarea veti gasi o solutie !.
Cat priveste ” umanitatea ” d-nului Boruah Prabir lasa de dorit din toate punctele de vedere , profesional nu am avut „placerea” si sper sa nu am nevoie ,dar modul de a se adresa pacientilor este de-a dreptul ofensiv .Exista dovezi !!!