Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Specialiștii Uzinei Mecanice din Cugir au fost primii români care au realizat, încă din 1953, prototipul unei inimi și a unui plămân artificial

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aparatul „cord-pulmon” CP – 4 a fost a patra invenţie de acest tip, de pe întregul mapamond, la vremea respectivă!

Ioan Pop de Popa, fondatorul școlii moderne românești de chirurgie cardiovasculară, a împlinit în 6 octombrie a.c. 90 de ani. De numele său se leagă realizarea primei inimi și a primului plămân artificial din România, în colaborare cu… Uzina de Armament Cugir „CP-4”, conform brevetului nr. 453/1954 – (1953 – 1954)!

Este deja binecunoscută priceperea meseriașilor de la Uzinele din Cugir, pentru care nicio piesă nu era imposibil de realizat. Dar chiar și o inimă artificială, între primele 4 inimi artificiale realizate în lume?! Nimic imposibil pentru celebrii artizani de la Uzinele din Cugir! Interesat de acest prototip, chiar realizatorul primului transplant cardiac din lume, profesorul sud-african Cristiaan Barnard a vizitat România, ulterior, în 1972, unde a făcut operații asistat de profesorul Ioan Pop de Popa. Specialiştii de la Uzina Mecanică Cugir care au contribuit la realizarea acestui prototip au fost Corneliu Caşin, Nicolae Sterca, Clement Lupşe, Nicolae Teodoru. Evident, sprijiniți de echipele lor de meseriași de la acea vreme.

Profesorul Ioan Pop de Popa descrie în cartea sa prototipul inimii artificiale realizată la Cugir: ”Circulația extracorporeală – CEC – se efectuează, după cum am spus cu un complex mecanic format din 3 subansamble: subansamblul pompelor (cord artificial), subansamblul oxigenator (plămân artificial) și subansamblul de aspirație. Subansamblul pompelor are rolul înlocuirii funcției de pompă a cordului principal, fiind alcătuit din dispozitive de pompare-refulare. (…) Aparatul dispune de 3 pompe: una arterială, pentru refularea sângelui oxigenat în linia arterială la pacient, a doua, pentru asigurarea aspirației sanguine din cardiotomie și din cavitatea pericardică și a treia, pentru sucțiune cardiacă vent”.

Profesorul Ioan Pop de Popa povestește că, în ţară, invenția a fost privită cu zâmbete ironice, fiindcă organele artificiale erau considerate un domeniu fantezist. Dar în afara ţării a fost foarte bine văzută această realizare. ”Cu inima artificială am început operaţiile experimentale pe cord deschis, inclusiv primele transplanturi cardiace experimentale, dar pe câini, cu cercul ştiinţific studenţesc, din care făceau parte la acea vreme studenţii Ion Dobocan (n.r. celebru medic cugirean), Mircea Iosifaș şi Radu Deac.

De altfel, aici îşi au originea actualele transplanturi cardiace la om din România, în aceste experimente făcute în perioada 1953-1957, când despre această problemă nici nu se discuta în literatura medicală, ci numai în două-trei centre de vârf. Actualul profesor Radu Deac are meritul, cu şcoala sa, de a le fi încununat cu succes, de a fi putut continua la Târgu-Mureş experimentele începute de mine împreună cu ei, când erau încă studenţi, şi de a le fi aplicat la om. Radu Deac a realizat împreună cu Şerban Brădişteanu primul transplant de inimă din România”, povestea profesorul Ioan Pop de Popa într-un interviu pentru presa centrală.

”În perioada aceea lucram în uzină, mecanic șef. Piese pentru acest agregat s-au realizat la Prototip, Sculărie și Mecanică. Atunci nu am cunoscut importanța acestei lucrări dar, printre colegii mei au fost care au lucrat la subansamble. Probele s-au făcut la uzina din Cugir, iar omologarea la Tg. Mureș, Cluj și București. S-a obținut brevet de către academicianul Ioan Pop de Popa. Ca urmare a realizării acestui produs, România a fost vizitată de profesorul Cristiaan Barnard, autorul primei operații pe cord deschis din lume, în Africa de Sud. Inima artificială era folosită pentru asigurarea circulației sângelui în corpul omenesc atât timp cât chirurgul opera pe cord deschis. Același aparat s-a folosit și pentru oxigenarea plămânilor, sub denumirea de cord-pulmon 4” spune ing. Aurel Voicu, custodele Expoziției Muzeale Publice Permanente din Cugir.

În expoziția cugireană se află și cartea donată, cu autograf, de către academicianul Ioan Pop de Popa, ”Întoarcere în timp, 1940-2003”, în care este descris și prototipul inimii artificiale realizat de specialiștii cugireni.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.

La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.

„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.

Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.

Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir