Politică
Sorin Vasile, PMP: „Cugirul are încă resurse să renască prin tinerii săi”
Mă numesc Sorin Vasile, am 39 de ani, sunt căsătorit și am un băiețel de 6 ani. Sunt din Cugir, aici m-am născut și am crescut, aici mi-am întemeiat o familie.
Mulți dintre dvs. mă știu, însă azi vă vorbesc din postura de candidat la funcția de primar al orașului Cugir din partea PMP. O scurtă perioadă de timp am muncit, ca majoritatea tinerilor din Cugir, în străinătate. Însă m-am întors în orașul meu natal, în țara mea, hotărât să fac ceva aici, nu printre străini. Pentru că vă spun: nu acolo este locul tinerilor cugireni, al tinerilor din țara asta. Îi întreb pe părinții din Cugir: sunteți pregățiți să vă trăiți apusul vieții cu copii plecați pe dincolo, să nu aibă cine să vă dea o cană cu apă? Îi întreb pe tinerii din Cugir: sunteți pregătiți pentru emigrare, lăsându-vă părinții singuri acasă? Eu nu sunt pregătit să-mi las copilul să muncească printre străini! Eu nu sunt pregătit să-mi trăiesc bătrânețea în singurătate, departe de cei dragi! Cred, de fapt sunt convins din propria mea experiență, că tinerilor cugireni le lipsește motivația de a rămâne, sau de a se întoarce în orașul lor natal. Ce mi-am propus să fac dacă încrederea dvs. mi-ar asigura un mandat la primărie?
1. În Cugir trebuie investit masiv în infrastructura din educație. Începând de la creșa care încă nu funcționează, trecând prin grădinițele care merită să fie mult mai îngrijite și dotate cu spații de joacă potrivite copiilor și ajungând la școli și licee. Infrastructura școlară este în subordinea primăriei. Bună și zugrăveala anuală pe care o face primăria, dar tinerii cugireni merită mai mult, pentru pentru că orașul dă în continuare olimpici, profesori universitari, cercetători. O inteligență care este valorificată mai târziu, din păcate, nu de Cugir, ci de marile centre universitare, din România sau din străinătate. Problema altor tineri din Cugir este că termină școala și liceul și nu au o calificare. Trebuie făcute parteneriate cu firmele care încă mai produc în Cugir pentru calificarea elevilor și angajarea lor aici. Câți dintre cei care au plecat să facă o facultate s-au mai întors în Cugir? Câți dintre cei care au plecat în străinătate s-au mai întors? Ce să le reproșezi lor? La ce să se mai întoarcă?
2. E bine că avem un spital ultramodern acum. Dar nu avem medici. Stagiarii sau debutanții nu vin aici pentru 1600 de lei salariu, din care nu mai rămân cu nimic după ce-și plătesc întreținerea. Primăria are cadrul legal prin care să le ofere un sprijin financiar mult mai mare, să-i atragă și să-i păstreze în Cugir.
3. Elevii și pensionarii din Cugir ar trebui să poată beneficia de reducere la prețul biletului pe transportul în comun. Și traseele ar trebui separate, pentru Vinerea și Cugir.
4. Este vital ca în Cugir să existe un centru de rezidență, de ocrotire a vârstnicilor. Sunt mulți bătrâni singuri, cu copii plecați pe dincolo, care și-au găsit sfârșitul fără cineva alături, să le aprindă o lumânare. Sunt mulți vârstnici care nu mai au puterea să meargă la doctor, să-și cumpere singuri medicamentele, deși au bani. Bani trimiși de copii care muncesc pentru străini!
5. Cum putem scuti din cheltuielile suplimentare, cum putem recupera timpul pierdut cu licitațiile și contestațiile pentru diverse lucrări? Primăria ar trebui să-și creeze propriile servicii în subordine, pe care le-a avut odată și au intrat în faliment: propria stație de asfalt, propria stație de betoane, propriul serviciu de transport. De ce să cumpărăm asfaltul scump de la alții, iar când ne fac, în sfârșit, drumul – după săptămâni de așteptare, cu licitații și contestații – să ne închinăm ca la minune? S-a intrat în diferite consorții de apă, de transport, de gunoi – luându-ne ochii cu fondurile europene. S-a îmbunătățit infrastructura, iar noi plătim utilitățile și mai scump…
6. Cugirul este un oraș în metastază. Atât demografic cât și economic. Acum se întâmplă asta, dar unde vom fi peste 10 ani? Uitați-vă în stânga și în dreapta: câți pensionari vedeți? Familiile tinere îmi spun că nu se întorc pentru că aici nu au stabilitate financiară. Nu vor bogăție, vor un salariu mediu pe economie! În plus, ce viitor pot oferi copilului lor: o școală bună, un mediu bun, o consultație medicală de specialitate? Cam ce investitori vedeți la noi? De exemplu, vă spun că sunt aproape 200 de navetiști cugireni ce lucrează la o firmă din Deva, o firmă care nu și-a găsit ”loc” la noi, deși a încercat de două ori. La Sebeș merg iar o mulțime de oameni din Cugir, la lucru. Oameni care în fiecare dimineață trebuie să se trezească la 4.30, să ajungă cu autobuzul la muncă, în alte orașe.
7. Cugirul are nevoie de un centru de agrement. Blajul își face acum, iar investiția îi costă exact cât ne costă pe noi numai renovarea stadionului. Nu ai un parc de joacă frumos, un loc de promenadă, un ștrand. În weekend-uri e plin de cugireni la Geoagiu sau la Deva, la Aqualand. Are Zlatna ștrand, are Baia de Arieș.
8. Sunt hectare de teren nelucrate în Țelini, la ieșirea din Cugir. Ar trebui făcut un pod peste râu, drumuri agricole de acces. Prin fonduri europene se poate amenaja infrastructura agricolă, pentru ca oamenii să fie stimulați să-și lucreze pământul, să nu se trezească peste câțiva ani cu taxa pe pârloagă de nu au cum s-o plătească! Sau mulți vor să-și vândă terenurile acum, dar piața imobiliară a căzut. E un moment bun pentru primărie să-și acumuleze terenurile pe care le-au cerut investitorii să se așeze aici, dar nu le-a avut.
Toate aceste lucruri le cunoașteți, vă confruntați zilnic cu ele, vă gândiți dacă pot fi schimbate în bine. Se poate! Repede însă, pentru că timpul nu mai are răbdare cu orașul, cu oamenii de aici! Administrația locală trebuie să lucreze în folosul și pentru bunăstarea cetățenilor săi, mai repede și mai eficient. Dumneavoastră veți decide, pe 5 iunie, dacă orașul va redeveni ceea ce a fost sau din el va rămâne doar un brand istoric, spânzurat la intrarea în oraș, pe partea dreaptă….
Sorin VASILE,
Partidul Mișcarea Populară Cugir
Politică
Flaviu Rădițoiu, președintele organizației USR Cugir: „Am votat pentru sinceritate, corectitudine, hotărâre de a lupta împotriva corupției și pentru singurul candidat care nu are legături cu nici un grup de interese”
La ieșirea din cabina de vot, președintele organizației din Cugir a partidului Uniunea Salvați România, Flaviu Rădițoiu, a declarat:
„Am votat cu încredere că începând de astăzi va începe schimbarea în bine a României. O schimbare care va însemna o stare de normalitate pe care o alții ne-au luat-o, în care instituțiile statului să respecte toți cetățenii țării în egală măsură, în care nu doar unii au privilegii, în timp ce majoritatea covârșitoare a românilor sunt în neajunsuri chiar dacă muncesc din greu, AM VOTAT PENTRU O ROMÂNIE A TUTUROR, NU DOAR A UNORA.
Românii trebuie respectați, iar demonstrația respectului se realizează prin fapte, nu prin vorbe, prin salarii cel puțin decente, cu măsuri luate pentru ca românii sa nu mai fie nevoiți sa plece în alte țări, cu măsuri pentru un viitor mai bun și mai sigur, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici, cu măsuri pentru un învățământ mai bun pentru copii și cu măsuri de investiții în sănătate.
Am votat pentru sinceritate, corectitudine, hotărâre de a lupta pentru români și împotriva corupției, pentru competență administrativă demonstrată pe plan local și pentru singurul candidat care nu are legături cu nici un grup de interese mai vechi sau actual.
Va îndemn pe toți să mergeți la vot, pentru că de fiecare dintre noi depinde viitorul nostru pentru următorii ani. Vorbiți cu familia, cu prietenii și colegii și mergeți, vă rog, la vot!”.
Constantin PREDESCU
Politică
Adrian Teban, primarul orașului Cugir: „Am votat nu doar pentru președinte, am votat pentru o direcție pro europeană, pro atlantică pentru România”
La ieșrea de la secția de votare, primarul Cugirului, Adrian Teban a făcut următoarea declarație:
„Am votat nu doar un om pentru președinte, am votat pentru o direcție pro europeană, pro atlantică pentru România. Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru siguranță și pentru prosperitate. M-aș bucura ca românii să iasă la vot în număr cât mai mare! De asemenea, aș dori că românii plecați în străinătate , să iese și să își spună punctul de vedere pentru că astăzi alegem viitorul României!”.
Constantin PREDESCU
Politică
Dorin Scânteie, coordonator organizația AUR Cugir: „Am votat cu speranța de schimbare în suflet și îndemn oamenii sa vină în număr cât mai mare la vot”
La ieșirea din secția de votare, coordonatorul organizației AUR Cugir, Dorin Scânteie, ne-a oferit următoarea declarație:
„Am votat, astăzi, cu speranță în suflet. A fost impresionant să-mi aud concetățenii spunând că votează pentru schimbare, o doamnă zicând că votează pentru o schimbare mai bună… că de atâția ani trebuie să existe o schimbare. Eu îndemn pe toată lumea să vină în număr cât mai mare la vot”.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului