Actualitate
Soluția găsită de preotul din Vinerea, acum 75 de ani, ca să-i împace pe gospodarii care doreau să ofere vinul și pâinea pentru pregătirea Sfintelor Paști
În satele din Transilvania a existat și există o concurență între localnici pentru a oferi cele necesare pentru pregătirea Sfintelor Paști, respectiv pâinea și vinul, la biserică. La Vinerea, disputele dintre săteni au fost „rezolvate”, de un preot, în urmă cu 75 de ani.
Un preot a găsit soluția prin care să rezolve scandalurile având o idee, care s-a dovedit salvatoare. Astfel, începând cu anul 1948, Paștele este oferit în comun de localnicii care împlinesc în cursul anului vârsta de 60 de ani, considerată vârsta înțelepciunii și a deplinei maturități.
Prin aceasta s-a vrut să se evite ca o singură familie din sat să suporte cheltuielile cu pregătirea Sfintelor Paști, cum a fost până atunci. Persoanele din acest contingent sunt denumite „pășteni” și vor pregăti toate cele necesare desfășurării în cele mai bune condiții a ceremoniei pascale, vor asigura vinul, pâinea, colacii, lumânările, vasele în care se prepară „Sfintele Paști”, florile pentru împodobirea „Sfântului Mormânt” și celelalte de trebuință, cheltuielile suportându-le în totalitate.
Pentru buna organizare și desfășurare a acestui eveniment unic din viața fiecărui „păștean”, ei încep să se reunească cu un an înainte, în prima duminică după Rusalii, și aleg mai întâi gazda de unde se vor lua „Paștile”. „Pășteanul”-gazdă trebuie să fie neapărat un bărbat din leat, căsătorit și care să fie un bun gospodar. Într-un an acesta se stabilește din partea de jos a satului, iar în anul următor din partea de sus. În 2023, acesta a fost rândul părții de sus a satului să-l desemneze pe cel mai bun gospodar care să fie gazdă pentru această manifestare deosebită, fiind ales Mircea Stoica, credincios al Parohiei Ortodoxe Vinerea II.
După alegerea gazdei, „păștenii” se întâlnesc lunar, în prima duminică, cu multă conștiinciozitate, și analizează cu responsabilitate realizările de până în acel moment, ce dificultăți s-au întâmpinat și ce sarcini le revin de îndeplinit în continuare.
În duminica de Florii, toți „păștenii” împreună cu cei doi preoţi parohi se adună la casa gazdei, unde se alege vinul pentru „Paști”, se împodobesc ciuberele cu flori și panglici tricolore, lumânările care se împart credincioșilor în „Joia Mare”, la coșuri se pun ștergare și verdeață, se aerisesc desagii pentru pâine și se stabilește programul pentru „Săptămâna Mare”.
În „Joia Mare”, zi considerată de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate vinereană, „păștenii” se întâlnesc dimineaţa la ora 8.00, la biserică, îmbrăcați în costume populare, de unde pornesc în procesiune spre casa gazdei. Alaiul are în frunte „pășteni” ce poartă drapelul României și al Uniunii Europene, urmați de cei cu praporii, copii cu sfeșnice, preoți, cantori, „păștenele” cu coșulețe, apoi ceilalți credincioși din sat și cei veniți din țară și străinătate, special pentru acest eveniment emoționant.
La casa gazdei se oficiază slujba de Te-Deum, binecuvântându-se pâinea din care se pregătesc „Sfintele Paști” și se împart lumânările împodobite pentru a fi aprinse în noaptea de Înviere, tuturor celor prezenți.
„Păștenii” iau desagii cu pâinea, parastasele și prescurile, iar femeile „păștene” iau ciuberele frumos împodobite cu flori și verdeață și întreg alaiul se îndreaptă spre biserică, unde se săvârșește Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, în cadrul căreia „păștenii” care au primit dezlegare de la duhovnic se împărtășesc cu Sfintele Taine.
La ieșirea din biserică, copiii și nepoții „păștenilor”, îmbrăcați de asemenea în straie populare, oferă tuturor participanților la slujbă câte un colac și un pahar de vin. În zilele următoare, „păștenii” participă activ la toate celelalte activități ale bisericii, Sf. Maslu și Prohodul în ziua de vineri, asigură paza Sfântului Mormânt în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar sâmbătă după-amiază se taie pâinea, se pune vinul, se așază în ciubere și se păstrează în biserică până la Înviere.
sursa: adevarul.ro

Actualitate
Campania „Curățenia de primăvară – 2025” continuă cu succes la Cugir
Campania „Curățenia de primăvară – 2025” din Cugir continuă cu succes, mobilizând din ce în ce mai mulți cetățeni la acțiuni de ecologizare.
În weekend-ul trecut, atât angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate, cât și membrii Asociației „Lupii Singidavei” și un grup de voluntari din comunitate, au desfășurat o serie de acțiuni de ecologizare în mai multe zone ale orașului.
Astfel, angajații primăriei au ecologizat întreaga centură a localității Vinerea, în timp ce membrii Asociației „Lupii Singidavei” împreună cu mai mulți voluntari au intervenit în zonele Râul Mare, Râul Mic și Bucuru, colectând deșeuri de diverse tipuri. Zeci de saci cu deșeuri au fost adunați, iar transportul a fost realizat cu sprijinul Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Această acțiune de ecologizare este parte integrantă a campaniei de primăvară, care urmărește nu doar curățarea orașului, ci și conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător de către fiecare cetățean.
„Primăria Cugir mulțumește tuturor celor care s-au implicat activ și îi încurajează pe toți cetățenii să contribuie la menținerea unui oraș curat și responsabil. Împreună, putem face Cugirul un loc mai frumos și mai sănătos! Pentru cei care doresc să se alăture acestei campanii, sunt disponibile materiale și sprijin logistic. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul: 0731 001 271”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
Actualitate
Bărbat de 40 de ani din Vinerea cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut și fără permis, pe strada Grigore Ureche din Cugir
Luni, 7 aprilie 2025, în jurul orei 00.30, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Grigore Ureche din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, din localitatea Vinerea.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Zeci de tineri din Cugir au luat parte la campania de ecologizare inițiată de Lupii Sigidavei
Așa cum ne-au obișnuit, în fiecare an la început de primăvară, motocicliștii din Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir au organizat o nouă acțiune de ecologizare în apropierea orașului de la poalele Drăganei.

Bickerilor li s-au alăturat și mulți voluntari, tineri, localnici care își doresc un oraș mai curat și care vor să ducă mai departe acțiunea, dar și să promoveze importanța unui mediu înconjurător sănătos.
„Încă de acum 11 ani, de când a fost înființată asociația, ne-am apucat de acțiuni de ecologizare. Ne-am implicat de asemenea în toate proiectele pentru a ne ajuta comunitatea, să contribuim cu ceva. I-am influențat și pe alții și am ajuns de la a aduna câteva camionete de gunoi la doar câțiva saci. Suntem foarte mândri de treaba asta. Cam de 5-6 ani facem această acțiune împreună cu prietenul nostru Eny, care ecologizează zona Râului Mic, iar noi facem în fiecare an Râul Mare. Acțiunea este un real succes și ne bucurăm de asta. Primăria se bazează pe noi, are încredere în noi, pentru că aducem un plus comunității”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Bogdan Suciu, unul dintre motocicliștii Asociației „Lupii Sigidavei”.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu