Rămâi conectat

Actualitate

Slujbe religioase și depuneri de coroane, la troița din fața Primariei și la sediul Poliției orașului Cugir, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

cugirinfo.ro

Publicat

în

Puțini revoluționari și un număr similar de localnici au participat astăzi, 21 decembrie 2017, la comemorarea eroilor Revoluției din Decembrie 1989, desfășurată joi, la Cugir. Ceremoniile consecrate acestui eveniment au cuprins ca în fiecare an două momente:

Primul s-a petrecut în curtea sediului Poliției orașului Cugir, începând cu ora 12,00, locul unde în urmă cu 28 de ani, au fost uciși în mod barbar, comandantul Miliției de atunci, căpitanul Valentin Pop și subofițerul Ilie Staicu. În memoria celor doi foști lucrători ai Ministerului de Interne au avut loc un parastas de pomenire oficiat de preotul paroh părintele Pintea Dumitrean și depuneri de coronae la crucea situată în curtea instituției, eveniment emoționant la care au luat parte oficialități locale, reprezentanți ai revoluționarilor, ai IPJ Alba, ai Jandarmeriei Alba, ai partidelor politice, lucrători ai Poliției Cugir și ai Jandarmeriei orașului Cugir, precum și membri ai ai familiilor celor care au pierit în timpul tragicelor evenimente din seara zilei de 21 Decembrie 1989.

Cel de-al doilea moment s-a consumat începând cu ora 14,00, la troița din fața Primăriei Cugir, acesta fiind deschis prin intonarea Imnului Național al României, de către tânara fanfară a Casei de Cultură, după care, au fost depuse coroane de flori din partea: Consiliului Județean Alba, Asociației de Revoluționari „21 Decembrie 1989” Cugir, Primăriei și Consiliului Local Cugir, precum și a formațiunilor politice din orașul Cugir, PSD, PNL, ALDE, Asocia PRO Cugir și CARP Cugir. Manifestarea a fost urmată de o slujbă de pomenire a eroilor martiri oficiată de preotul greco-catolic părintele paroh Viorel Codrea.

Au asistat la slujbele religioase și au depus coroane de flori: reprezentanții Consiliul Județean Alba (Ioan Dumitrel – președinte, consilierii județeni Cătălin Comșa și Dan Cherecheș), Comisarul șef Ioan Sorin Cioancă – șefului IPJ Alba, Adrian Popa – inspector principal de poliție – comandantul Poliției orașului Cugir, Cornel Murg – director cabinet Cancelaria Instituției Prefectului Alba, primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui, directorii generali ai societăților de armament și muniție, Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir, Mircea Trifan, respectiv Nicolae Mihăilesc, Aurel Voicu președintele Asociației Pro Cugir, președintele Societății Culturale „Vinereana” – Dorin David, Liviu Bulzan și Ioan Cristea – Asociația 21 Decembrie 1989 Cugir.

Au mai depus coroane: reprezentanți ai formațiuniolor politice, PSD, PNL și ALDE Cugir, precum și ai grupei de jandarmi din Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Eu

    23.12.2017 la 7:57

    Si ca de obicei prezenti,…sclavii edilului,…preşurile intitulate paznicii locali,…adica gardienii publici,…militia politica,…niste putori,…care ar trebuii desfiintati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir