Rămâi conectat

Actualitate

Slujbă religioasă, muzică de fanfară și alocuțiuni susținute de oficialitățile din Cugir, cu prilejul Zilei Drapelului Național

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 26 iunie 2017, de Ziua Drapelului Naţional, în incinta „Cugir Arena”, a avut loc un ceremonial la care au luat parte primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui , președintele Asociației Pro Cugir, Aurel Voicu, directorul Casei de Cultură, Rodica Florea, consilieri locali și cetățeni ai orașului.

Cu o zi înainte, Drapelul Național a fost coborât de pe catargul înalt de 16 metri, situat în locația amintită și înlocuit cu unul nou(dimensiunea 4m.p).  Acesta a fost dus  apoi de către președintele Pro Cugir, la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din localitate, unde în această dimineață a fost sfințit.

După o slujbă religioasă oficiată de părintele paroh Pintea Dumitrean, pe ritmurile Imnului Național intonat de Fanfara de copii a Casei de Cultură, Drapelul a fost înălțat pe catarg de către tânărul sportiv Lucian Codea, campion național la tenis de câmp .

”Drapelul Național ne definește și ne oferă unicitate în lume. Aceste momente în care suntem aproape de valorile naționale au menirea să ne conștientizeze și să ne apropie de rădăcinile noastre. Respectul și prețuirea pentru identitatea neamului sunt valori care nu se pot degrada, indiferent de transformările pe care societatea le suportă în timp. Drapelul Național este pentru fiecare simbolul apartenenței la același neam și la aceleași valori spirituale de care suntem mândri. Roșul, galbenul și albastrul ne-au însoțit istoria ultimelor secole, atât în vreme de cumpănă cât și în vreme de izbândă”, le-a transmis celor prezenți Aurel Voicu.

La rândul său, primarul Adrian Teban a ținut sa-I felicite pe membrii Asociației Pro Cugir, personal pe Aurel Voicu  pentru demersul lor legat de evenimentul de cinstire a Drapelului.și i-a asigurat pe cei prezenți că va acorda interesul necesar ca această manifestaare să fie organizată în fiecare an.

,, Sub aceste trei culori s-au înfăptuit marile proiecte ale poporului român, este simbolul independenței și unității tuturor românilor. Tricolorul românesc se constituie într-un arc peste timp, într-un curcubeu al unității, suveranității și sufletului românesc, Avem datoria să le transmitem copiilor noștri sentimentul mândriei de a fi român, de a impune Drapelul Național în lume așa cum au făcut-o multe generații înaintea noastră. Această sărbătoare ne ajută să simțim mai profund și mai bine conturată semnificația Drapelului Național”, a spus  primarul orașului, Adrian Teban.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect. În afară de România, mai există alte trei ţări europene cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir