Ştiri din zonă
Situația devine disperată la Pianu. Primarul Marin Petrușe spune că nu vrea să devină ucigaş de şerpi, ci vrea să găsească o soluție care să-i gonească
Invazia de şerpi din comuna Pianu, pare, cel puţin deocamdată, a fi una fără rezolvare. Primăria nu a găsit încă o soluţie viabilă, pentru că nicio firmă nu s-a arătat interesată să ajute administraţia locală să alunge reptilele din zonele locuite.
Deşi au anunţat public intenţia de a contracta o firmă specializată în combaterea reptilelor, până în acest moment, primăria nu a primit nicio ofertă serioasă. „Situaţia este destul de neplăcută. Apar în curţile oamenilor şi chiar şi pe stradă. Sunt mai mulţi şi mai variaţi”, spune primarul Marin Petruse.
Ca în fiecare vară, satele din comună, în special Pianu de Sus şi Strungari, se confruntă cu o creştere a numărului de reptile, în special a şerpilor. Anul acesta, totuşi situaţia pare scăpată de sub control. Primarul comunei spune că anul acesta au apărut mai multe specii şi nu ştie dacă sunt sau nu veninoşi. „Sunt trei tipuri pe care i-au observat. Sunt unii verzi de pădure, unii galbeni mai mari şi cei negri, care mai apăreau şi în alţi ani. Am mai avut şerpi în comună, dar aşa de mulţi şi de variaţi ca şi în acest an nu s-a mai întâmplat niciodată”, spune primarul.
Până în prezent, nu au fost cazuri de oameni muşcaţi de aceste reptile, potrivit lui Marian Petruse, însă simpla lor prezenţă creează disconfort. Apar în grădinile oamenilor, în curţi şi pe străzi. Deşi primăria a anunţat intenţia de a contracta o firmă care să rezolve această problemă, se pare că piaţa din România duce lipsă de astfel de servicii. „Nu a venit nimeni. M-au sunat unii din Ploieşti, să ne întâlnim. Eu le-am spus că nu avem ce să ne vedem, să vină la primărie şi să rezolve problema. Nu vreau să cumpăr eu substanţe şi, în cazul în care nu funcţionează, să mi se spună că nu le-am folosit corespunzător. Căutăm o firmă care să aibă şi personal pentru a rezolva problema. Eu nu vreau să devin ucigaş de şerpi, vreau să găsim o soluţie, o sustanţă care să îi gonească”, mai spune primarul. Acesta consideră că una din cauzele care ar fi determinat înmulţirea apariţiilor de şerpi ar fi păşunile lăsate necurăţate de ciobani. „Lucram în grădină şi am văzut un şarpe aproape de gardul vecinului, moment în care am apelat la soţul meu, care la omorât. Apăi, îi voie, nu-i voie, noi l-am aranjat pentru că ne-a fost teamă de el. Până acum doar la râu am mai văzut şarpe sau şopârlă, dar în grădină nu”, afirmă o femeie din satul Pianu de Sus. ”Am văzut şarpele ăsta mare la râu, apoi în şanţ şi de acolo a venit la noi în curte. De frică, am strigat la vecinul, la Gheorghe. Am venit la viceprimarul comunei şi i-am prezentat cazul. Între timp şarpele, mai lung de un metru, a dispărut, probabil sub pietrele din curte”, spune o altă femeie, care a văzut o astfel de reptilă. Şerpii sunt văzuţi în curţi, pe uliţe şi în grădini. Bruni, cenuşii sau negri îşi fac apariţia în special după orele prânzului. “Era mare de un metru şi ceva şi l-am văzut pe strada Gruieţi. Ieşea din curtea unui cetăţean, a două zi am văzut altul din curtea vecinului tot aşa de mare. Gri şi lungi, gros şi lung de un metru şi ceva. N-am mai văzut aşa ceva”, spune o altă localnică din comuna Pianu. Primarul crede că înmulţirea reptilelor poate avea ca şi cauză dispariţia ”duşmanilor” naturali ai acestora. ”Nu am o explicaţie foarte clară, însă cred că au dispărut în ultimii ani dăunătorii acestor reptile. Au apărut şerpi de dimensiuni mult mai mari, alţii decât cei de apă”, mai afirmă primarul Marin Petruse.
Dorin TIMONEA

Ştiri din zonă
123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea
Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.
Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.
Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela
Ştiri din zonă
Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18–24 martie 2025. Vezi motivul
Începând de marţi, 18 martie și până luni, 24 martie 2025, inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.
Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori.
Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025).
Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).
Ştiri din zonă
2.400 de țigarete de contrabandă, confiscate de polițiștii din Geoagiu
Duminică, 9 martie 2025, în jurul orei 11:20, polițiștii au oprit în trafic un autoturism care se deplasa pe DJ 705, din direcția de mers Geoagiu-Gelmar.
Conducătorul autoturismului, un bărbat de 44 de ani, din Geoagiu, deținea pe bancheta din spate a autoturismului 2.400 de țigarete ce nu aveau aplicat timbru fiscal.
Cel în cauză a fost sancționat contravențional amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar întreaga cantitate de țigarete a fost confiscată, pentru continuarea verificărilor.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu