Connect with us
Călin Mătieș - Deputat

Economie

Sindicaliștii de la Fabrica de Arme au cerut DEMISIA ministrului Economiei, chiar în ziua vizitei acestuia la Cugir

cugirinfo.ro

Published

on

Membrii sindicatului „Apărarea” i-au cerut demisia ministrului Radu Oprea, în timpul mitingului de protest organizat joi, 14 noiembrie 2024, în fața Fabricii de Arme Cugir, chiart în timp ce acesta se află astăzi în vizită de lucru la Uzina Mecanică Cugir, cu ocazia împlinirii a 225 de ani de existență a societății.

„Asta e responsabilitatea ta de ministru? Ai venit de 3 ori în Cugir la Nova Modul și numai o dată la Fabrica de Arme care îți este în grădină? Ar trebui să îți dai demisia!”, a spus Ioan Neagu, lider de sindicat.

Oamenii au scandat ”Hoții, hoții” și au purtat pandarde inscripționate cu lozinca „Nu vrem o țară trădată! Vrem o țară apărată!” și au huiduit pe cei pe care îi consideră respeonsabili pentru situația în care a ajuns Fabrica de Arme Cugir.

„Am ieșit în stradă să atragem atenția că atrrecut prea mutl timo, aproape 1 an și jumătate de când sociatatea noastră trăiește în incertitudine. Așteptăm să treacă o lună, să mai treacă o lună, în schimb, după lunile astea, nu se vede o luminiță să ne asigure viitorul societății și în același timp locurile noastre de muncă.

În timpul ședințelelor pe care le-am avut, mulți ați spus că am stat prea mult, că nu am ieșit în stradă, că nu am cerut de lucru așa cum eram învățati și constat că acum ieșim, să facem acest lucru și avem îndoieli, că trebuie să ne apărăm locurile de muncă și viitorul.

Până acum aveam o speranță, că viitorul nostru însemna o asociere cu o firmă internațională, lucru care nu s-a mai întâmplat, și nu din cauza noastră, ci din cauza manevrelor pe care actualul ministru al economiei le-a făcut, luând și mutând firma în alta parte, după bunul plac al său.

Din 2002, s-a început tatonarea cu alte firme de profil, printre ele și o firmă care până anul acesta, în martie, când actualul ministru a făcut o vizită în Germania cu directorul de atunci și cu directorul comercial. La întoarcere, s-a spus ”continuăm și vom face demersurile să se semneze acordul dintre cele 2 firme”.

Pe 14 aprilie 2024, ministrul anunța că va ieși prima armă Beretta de pe porțile UM Cugir. În 22-23 aprilie 2024, semnează contractul firmei cu Uzina Mecanică Cugir. Asta sună a trafic de influență. Ai luat speranța și viitorul Fabricii de arme și l-ai dat după bunul plac unei firme care nu are experiența armelor ușoare de Infanterie, așa cum are Fabrica de Arme Cugir.

Referitor la Uzina Mecaniză Cugir, protestatarii le-au urat La mulți ani, dar declară că nu pot fi prieteni ”când tu ai masa plină și iei și puținul care îl am eu”, a spus Ioan Neagu, lider de sindicat.

Acesta a mai adăugat că „toți salariații Fabricii de Arme sunt învățați să muncească. Firmele cele mai încărcate după Revoluție, Fabrica de Arme și UM Sadu, sunt cele mai pedepsite la ora actuală, fără încărcare cu comenzi. Nu este vina noastră că nu avem încărcare, nu noi salariații trebuie să aducem contracte și comenzi. Sunt oameni plătiți și unii foarte bine, și mă refer aici la Consiliul de administrație, care s-a trezit să facă o intervenție asupra contractului colectiv de muncă, ceea ce nu s-a întâmplat în aproape 30 de ani de când sunt în sindacalism, ca la o firmă, consiliul de administrație să intervină în derularea contractului colectiv de muncă, după ce a stabilit un salariu de peste 3.000 de euro administratorului special.

Dacă suntem solicitați să facem un sacrificiu, noi știm să îl facem, dar nu îl facem în dauna celor care nu vor să renunțe la binefacerile pe care le oferă aceleași firme, acelorași oameni. Dacă pentru voi se poate să vă luați salariile mari, de ce pentru cei care iau 2.300 net, nu se poate? Că nu vreți voi? Că sunteți aserviți puterii, că sunteți aici fără să vă faceți datoria, să vă luați banii degeaba?”, a mai declarat Ioan Neagu, unul din liderii de sindicat.

„Și Cugirul, și Orăștia, și celelalte societăți din industria de apărare sunt societăți cu capital sută la sută integral a statului român, un stat care este din ce în ce mai iresponsabil, incompetent și corupt.

Cei care conduc destinele acestor societăți din industria de apărare și încep cu funcțiile de director, director general, consiliu de administrație, administrator special, compania națională Romarm, consiliul de administrație Romarm, secretar de stat, miniștrii și pot continua cu cei care ar trebui să vegheze la bunul mers și la prosperitatea noastră, pe ei în schimb, nu-i interesează de noi, toți sunt numiți pe criterii politice, neținându-se cont de competența lor, de ceea ce au făcut.

Este inadmisibil această complicitate a structurii pe care am enumerat-o, mai ales că directorul primește mandat de 2 luni să redreseze o societate din industria de apărare. Mandatul tuturor directorilor din industria de apărare este de 2 luni, iar după primesc 5 luni. Dacă răspund bine comenzilor politice, adică a celor care i-au numit, mai primesc 5 luni. Este o lipsă crasă de interes, o sabotare a industriei de apărare, vinovații ar trebui judecați și pedepsiți”, au mai transmis cei prezenți la miting.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Economie

Radu Coroamă, directorul general al Fabricii de Arme Cugir: „Noua armă de asalt se află în faza de prototip industrial finalizat”

cugirinfo.ro

Published

on

Joi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății.

Potrivit acestuia, în momentul de față se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei și aceasta va intra în omologare conform standardelor NATO D14, proces care durează 6 luni.

„Arma de asalt de calibru 5.56 standard NATO, dezvoltată de Fabrica de Arme Cugir, în strânsă colaborare cu compania Stimpex pe ultimul model de armă, este în faza de prototip industrial finalizat. S-a stabilit toată configurația armei, au fost parcurse toate testele specifice de prototip”, a declarat directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă.

Potrivit declarațiilor acestuia, în momentul de față, se execută o nouă armă de la zero. Toate piesele sunt uzinate și se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei. Aceasta va intra în etapa de omologare, conform standarelor NATO D14.

„Faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de 6 luni. Sarcinile sunt împărțite între Fabrica de Arme Cugir și compania Stimpex. Noi suntem în grafic cu execuția sarcinilor pe care ni le-am asumat. Eu am preluat acest proiect care era în desfășurare, iar pentru faptul că este un proiect la care s-a muncit destul de mult, ar fi păcat să îl irosim și vreau să îl finalizez. Au mai fost trei încercări până să ajungem la această etapă finală”, a menționat directorul.

• Ce se întâmplă cu armele aflate pe stoc la Fabrica de Arme Cugir

„Armele aflate pe stoc sunt compuse din două categorii, și anume armele destinate pieței civile și cele destintate pieței militare. În urma discuției avute cu partenerul american pentru care au fost produse acele arme de pe stoc, am reușit să deblocăm un transport în luna noiembrie, în valoare aproximativ de 1 milion de dolari, avem discuțiile ca pentru luna decembrie să facem același lucru. Trebuie să facem mici ajustări la arme care să impacteze piața din America și să strârnească interesul pentru ele. Transportul este programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ce vom finaliza ajustările pentru a fi conforme specificațiilor pe care le-am stabilit”, a mai declarat Radu Coroamă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Economie

Mircea Trifan, director Uzina Mecanică Cugir: „Din primăvara lui 2025 vom începe producția de pistoale Beretta”

cugirinfo.ro

Published

on

La 225 de ani de la înființarea Uzinei Mecanice Cugir, directorul Mircea Trifan a anunțat că în jur de 3.000 de pistoale Beretta vor fi asamblate la Uzina Mecanică Cugir, în prima fază a proiectului, iar ulterior vor fi și în jur de 3000-5000 de puști de asalt. Șase angajați de la Fabrica de Arme Cugir au plecat deja în Italia, la specializare.

„Anul acesta sărbătorim 225 de ani de înființare acestei uzine de producere de armament și muniție și pot să zic că au fost ani grei pentru această uzină, dar sper că am trecut peste. Din anul 2022 am început să ne dezvoltăm pe partea de armament și muniție. Avem un plan de investiții, bazat și pe partea de armament și pe partea de muniție. Pe partea de muniție este linia 5,56, care împreună cu firma la Chausse o să adaptăm și o să punem în funcțiune, iar în viitorii ani o să avem o linie de 12,7×99 NATO.

Acest plan de investiții este foarte important pentru uzină, iar în acești doi ani am mai făcut investiții, cu ajutorul Ministrului Oprea, care s-a aplecat asupra planului nostru de investiții și a văzut oportunitatea ca această uzină să aibă un viitor”, a declarat Mircea Trifan.

Directorul UM Cugir a mai precizat că în ceea ce privește asamblarea pistoalelor Beretta la Cugir, proiectul este în grafic, iar deja 6 persoane au plecat la specializare în Italia, urmând ca cel târziu în luna martie 2025, să iasă primul pistol Beretta la Cugir: „Pe partea de armament, avem întâlniri cu firma Beretta, șase persoane au plecat deja la firma Beretta pentru a implementa acest proiect, iar în viitor avem întâlniri cu firma Hekler & Koch GmbH Germania, care este o firmă puternică pe partea de armament de infanterie și sper ca în viitorii ani să implementăm aceste proiecte în Uzina Mecanică Cugir. Suntem în grafic, săptămâna viitoare vor ajunge și utilajele, hala este pregătită”.

În ceea ce privește acuzațiile aduse de liderul de sindicat al Fabricii de Arme Cugir, Trifan a declarat că nu este vorba de o dedicație politică, ambele firme, atât Beretta cât și Hekler & Koch GmbH, au văzut ”ce posibilități avem noi și au hotărât să vină la noi”.

„În prezent, fabricăm muniție 12 și 7x108mm în stil rusesc, o să trecem pe linia NATO atunci când vom achiziționa și 12 și 7x99mm NATO pe alamă și să aplicăm toate standardele care se impun.

Noi estimăm că anul viitor, maxim în luna martie, va ieși primul pistol Beretta de la Cugir.

Deocamdată, noi doar o să montăm componentele pistolului Beretta, după ce se va termina proiectul acesta, vom continua cu producția de componente și o armă de asalt aici în fabrică, în următorii ani”, a mai spus directorul UM Cugir.

Acesta a mai declarat că la Cugir se produc arme la standarde NATO, cum este o pușcă de 7 și 8x99mm, care este în producție, dar deocamdată nu există comenzi pentru ea.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Economie

Radu Oprea, ministrul economiei, vizită de lucru la Fabrica de Arme Cugir cu prilejul sărbătoririi a 225 de ani de activitate a societății

cugirinfo.ro

Published

on

Joi, 14 noiembrie 2024, Uzina Mecanică Cugir organizează evenimentul aniversar „Uzina Mecanică– 225 de ani de tradiție industrială la Cugir!”, prin care sărbătorește împlinirea a 225 de ani de activitate.

Cu această ocazie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a făcut o vizită de lucru în cadrul Uzinei Mecanii Cugir. Începând cu ora 11.00, ministrul a vizitat secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II), apou a susținut o conferință de presă în expoziția de arme și muniții.

UM Cugir este un pilon important în industria de apărare a României și una dintre cele mai apreciate filiale ale Companiei Naționale Romarm. Uzina se bucură de o extinderea a activității bazată pe retehnologizare datorită unui sprijin financiar important pe care Guvernul României l-a acordat.

Tradiția industriei cugirene începe încă din anul 1799, în timpul Imperiului Austro-Ungar, când la Cugir s-a construit una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania.

În prezent, uzina produce muniție de diferite calibre (inclusiv de tip NATO): ball, perforantă, incendiară, trasor și orice combinație dintre acestea.

De asemenea UM Cugir produce mitraliere pe tripod și suporturi multifuncționale, precum și tunuri de aviație, dar și armament de infanterie (pistol semiautomat și pistol mitralieră).

În portofoliul de produse al uzinei se regăsesc și accesorii, piese de schimb și consumabile, cum ar fi benzi pentru alimentare, încărcătoare și mașini de încărcat cartușe în bandă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir