Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Serbare la Grădinița „Prichindel” din Cugir, desfășurată în cadrul Proiectului educațional „ECOGRĂDINIȚA”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pornind de la adevărul că „Natura și Viața sunt darurile lui Dumnezeu pentru om”, la Grădinița cu program prelungit „Prichindel” din Cugir a avt loc astăzi,sub genericul ,,Prihindeii sănătoși sunt ecologiști voioși”, derularea Proiectului educaţional „Ecogrădiniţa”, eveniment care se desfășoară  în acest an sub responsabilitatea educatoarelor Ana Lupu şi Angela Sasu. 

Pe lângă numeroșii prichindei din cele 7 grupe, la serbare au luat parte numeroși părinți, bunici și rude ale copiilor. Au fost prezenți directorul școlii Gimnaziale ,,Singidava”, prof. Floare Vlasea, șefa SPAS Cugir, Viorica Nedel, precum și asistent social Ionela Bișboacă. ,,Noi educatoarele, cunoscând toate particularitățile acestei vârste, ne aplecăm cu multă responsabilitate, ajutându-i pe cei mici să exploreze natura în mod dirijat, prin întrebări și sesizări, dar în același timp și prin joc, activitatea specifică acestei vârste, care le dă posibilitatea să descopere în mod spontan anumite aspecte, transformări ce au loc în natură”, le spunea participanților prof. Alina Cristina Rotaru.

După cum am aflat „Alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică”- este un program educaţional care a debutat în acest an şcolar şi care se dorește să continue deoarece este benefic tuturor. Responsabilele de proiect în cadrul grădiniţei sunt educatoarele Alina Rotaru şi Lucia Durduc.  ,,Spunem adesea că sănătatea este comoara cea mai de preţ. Cu toate acestea este cea mai uşor de pierdut şi trebuie să recunoaştem, cel mai prost păzită în zilele noastre.

Majoritatea copiilor se nasc cu acest nepreţuit dar. Aşa că,  împreună ne-am propus să veghem asupra sănătăţii copiilor noştri, îndrumându-i de mici către o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă sănătos. Pornind de la acest adevăr, noi oamenii, avem datoria să prețuim aceste daruri și în primul rând să le facem cunoscute și copiilor noștri.

La vârsta preșcolară, mai ales, copiii vin în contact tot mai mult cu natura și devin fascinați de toate aspectele ei, de toate minunile ei”, se arată în proiectul promovat de instituția preșcolară.  Încă de la grădiniță copiii învață că ecologia este știința ocrotirii naturii. Prin cuvintele lor ei spun: ”Noi vrem să fim ecologiști pentru că vrem să îngrijim natura!”.

De aceea desfășurăm acțiuni de colectare a plasticului și hârtiei care sunt trimise spre reciclare, dar și acțiuni care ajută copilul să găsească drumul corect al gunoiului spre tomberon. Totodată să nu uităm activitățile în curtea grădiniței (plantare de flori, pomișori) și de îngrijire a unor animale mici în vizite la gospodării din apropierea grădiniței. În concluzie activitățile ecologice dezvoltă copiii intelectual, emoțional volițional și moral.Și nu uitați: “Nu omorâți acest Pământ!”, este mesajul pe care au dorit sa-l transmit celor mici doamnele educatoare.

• PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Programul a debutat  cu un moment prezentat de grupa mică „Albinuţele” (educatoare Alina Rotaru şi Lucia Durduc) care ne amintesc despre „pâinea cea de toate zilele” printr-un mic dans „Brutarii”; S-a continuat cu grupa mică „Îngeraşii” (educatoare Maria Luca şi Oana Maierescu) cu un dans al fructelor; Grupa mijlocie „Buburuzele” (educatoare Elena Ţigan şi Ilona Bîrsan) ne învaţă că este bine să mâncăm câte puţin din fiecare fruct sau legumă printr-un dans hazliu.

Mai departe grupa „Florilor” (educatoare Anca Vinceler şi Angela Sasu) au prezentat câteva mesaje ecologiste.   Să învăţăm „Imnul ecologiştilor” împreună cu grupa mare „Voiniceii” (educatoare Ana Lupu şi Maria Leu). Grupa mijlocie „Iepuraşii” (educatoare Ilona Bîrsan şi Mihaela Urieşu) ne-au pregătit o poezie dialogată prin care doreşte să ne înveţe cum să fim buni ecologişti şi să ţinem minte „Nu omorâţi acet Pământ!”

Copiii din grupa mare „Pitici isteţi” (educatoare Cornelia Uritescu şi Adina Trifa) au confecţionat câteva cosmtume eco, apoi doresc să ne arate că mişcarea este foarte bună pentru organism. Cei din urmă vor fi cei dintâi. Grupa mare „Fluturaşii” (educatoare Eleonora Ţenea şi Emilia Budereş) s-au străduit şi se vor strădui în continuare să ne pregătească o delicioasă prăjitură „Biluţe sănătoase”.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Loredana Arap și Iemima-Casia Rus, eleve ale Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două eleve de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au obținut calificarea la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este vorba de Loredana Arap (din clasa a XI-a C) și Iemima-Casia Rus (din clasa a X-a C).

A înțelege filosofia înseamnă a păși pe un drum sinuos, marcat de întrebări fundamentale și provocări intelectuale. De la Socrate, care ne-a învățat să punem la îndoială totul, până la Kant, care a explorat limitele cunoașterii umane, marii filosofi ai lumii au demonstrat că acest domeniu nu este unul ușor, ci necesită răbdare, perseverență și o curiozitate nesfârșită. În acest spirit al reflecției și analizei profunde, două eleve excepționale, ambele de la profilul filologie intensiv limba engleză, Arap Loredana din clasa a XI-a C și Rus Iemima – Casia din a X-a C, au reușit să se remarce, demonstrându-și talentul printr-o calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie. Prin muncă susținută, pasiune și o remarcabilă capacitate de analiză, cele două eleve au obținut o performanță deosebită, care merită toată aprecierea noastră.

Calificarea lor la etapa națională este rodul dedicării și al sprijinului acordat și de doamna profesoară Oarga Serafina, care le-a ghidat pașii în această călătorie a spiritului, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a se angaja în dezbateri profunde și de a căuta răspunsuri la întrebările esențiale ale umanității, o sarcină deloc ușoară de altfel pentru un adolescent.

Dar să vedem ce au avut fetele de spus referitor la această experiență unică:

„Pot spune că nu a fost un drum ușor de parcurs, au fost multe momente în care am avut tentația să renunț, însă Dumnezeu mi-a oferit acea putere de a găsi un sens și de a merge mai departe. Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a dezvăluit magia filozofiei și pentru că m-a încurajat mereu. Orice încercare este o experiență care se depune în dosarul vieții, iar noi trebuie să fim mândri că am avut curajul de a încerca”, ne-a declarat Arap Loredana.

„Olimpiada de filosofie a fost o experiență frumoasă, emoționantă și plină de învățăminte. A fost a doua mea participare și, deși nu eram prea sigură pe mine, această experiență m-a învățat cât de importantă este perseverența și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Rezultatul pe care l-am obținut m-a surprins într-un mod plăcut și mă îndeamnă să am mai multă încredere în mine. Doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Serafina Oarga pentru îndrumări și pentru sprijinul oferit în pregătire! Sunt nerăbdătoare să particip a etapa națională, iar de asemenea îi încurajez și pe alții să încerce”, a transmis Rus Iemima – Casia.

Succesul elevelor noastre este o dovadă clară că filosofia nu este o simplă disciplină abstractă, ci una care modelează caractere și oferă instrumente esențiale pentru înțelegerea lumii. Le felicităm pe Loredana și Iemima pentru această reușită neașteptată și le dorim mult succes la etapa națională, unde suntem siguri că ne vor reprezenta cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit iar și unde modul lor de-a gândi și de-a vedea lucrurile va fi de asemenea apreciat.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ana Teodora Cârjean, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir se mândrește cu o nouă performanță remarcabilă. Ana Teodora Cârjean, elevă în clasa a VI-a, a  obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească” și va reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai 2025 la Putna (județul Suceava).

Cu ambiție, determinare și nenumărate ore de studiu, Ana a demonstrat că pasiunea și perseverența deschid porți spre succes. Nu a fost un drum ușor, dar fiecare obstacol a fost transformat într-o lecție, fiecare provocare – într-o oportunitate de a deveni mai bună.

Sub îndrumarea atentă a profesoarelor Văsuți Nicoleta și Pascal Daniela, a reușit să atingă performanțe deosebite, devenind un exemplu de curaj și dedicare pentru toți colegii săi. Această calificare nu este doar un rezultat, ci o poveste de muncă și visuri împlinite, o dovadă că talentul, când este hrănit cu efort și susținere, poate străluci la cel mai înalt nivel.

D-na prof. Văsuți Nicoleta a declarat: „Această olimpiadă este moștenirea pe care o purtăm și pe care suntem datori să o păstrăm vie. În fiecare vers, în fiecare legendă, în fiecare rugăciune se ascunde sufletul neamului nostru. Această competiție nu este doar un test de cunoștințe, ci o călătorie spirituală, în care tinerii învață să privească cultura românească printr-o lentilă sensibilă și profundă, descoperind legătura dintre cuvânt și suflet. Bucurie, mândrie și emoție, sunt sentimentele care ne cuprind astăzi, când celebrăm această reușită extraordinară”.

La rândul său, conducerea unității școlare a conchis: „Ana Cârjean, îți dorim mult succes la etapa națională. Indiferent de rezultat, ești deja un câștigător – ai arătat că dorințele devin realitate atunci când crezi în ele și muncești pentru ele”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Două eleve de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, calificare în etapa națională a Concursului „Educație pentru sănătate”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, coordonați de profesoara Mihaela Stoica, au participat la Concursul Național „Educație pentru sănătate“, sâmbătă 29 martie 2025.

„Sămbătă, 29.03.2025, elevii Școlii Gimnaziale “Iosif Pervain ”, Cugir au participat la Concursul Național “Educație pentru sănătate “, unde au obținut rezultate deosebite.

– Urițescu Clara Sabina – clasa a VIII a – locul I, participare la faza națională, al doilea an consecutiv
– Grozavescu Anamaria și Buzatu Antonia -clasa a VIII-a – locul II
– Diță Ariana Alexandra – clasa a VII -a – locul I – participare la faza națională, -Giurgiu Sabina Anamaria – clasa a VII -a – locul II
– Tirpe Andreea Florina – clasa a VI -a – locul II
– Cozmoiu Denisa Elena – clasa a VI -a – locul III

Felicitări tuturor pentru munca depusă și pentru dorința de a promova în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos. Succes la faza națională!”, a transmis Mihaela Stoica pe rețelele de socializare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir