Învăţământ - Cultură
Scrisoare a dascălilor către absolvenții Liceului Teoretic „David Prodan” din Cugir
În cei 53 de ani de existență ai acestui liceu – și o spunem cu inima strânsă, să știți – sunteți prima generație căreia i-a fost pe nedrept răpită bucuria unei despărțiri festive de locul care v-a adus atât satisfacții și emoții nemăsurate, cât și dezamăgiri. Între zidurile acestei școli, pe care uneori ați iubit-o iar alteori ați evitat-o în cel mai ștrengăresc mod cu putință, s-au construit relații, s-au rupt legăminte, s-au format găști și s-au zdrobit alianțe doar de voi știute.
Cu 4 ani în urmă, ați intrat în marea familie David Prodan, care a devenit a doua voastră casă și în care am trăit împreună cu voi și noi, profesorii, momente unice. Nu știm cât de mult ați conștientizat voi acest lucru, dar pentru noi, oamenii din spatele catedrelor – cu ochelari sau fără, mai zâmbitori sau mai încruntați, cei pentru care ați născocit mai mereu câte o poreclă nouă – nu ați fost simpli elevi, ați fost copiii noștri.
Mai mult sau mai puțin cicălitori, ne-am străduit din răsputeri să nu ne limităm la a vă oferi informații – unele dintre ele atât de utile pentru universul cunoașterii voastre, chiar dacă nu v-ați dat seama la timp de asta – ci am încercat să vă lăsăm fiecăruia și câte o părticică din sufletul nostru pe care l-am împărțit bucuroși atât și atunci când ne-ați permis.
Deși ne despărțim odată ce examenul de bacalaureat va lua sfârșit, veți rămâne mereu prezenți în amintirile noastre și de aceea, inimile noastre vor tresări negreșit atunci când în programul vostru încărcat, de viitori studenți, veți strecura o oră în care să ne vizitați – indiferent că se va întâmpla în mijlocul anului sau la începutul unui nostalgic careu. Sperăm sincer să vă amintiți cu drag de școala voastră și să nu uitați nicicând să fiți optimisti, visători și puternici, indiferent de obstacolele care vi se vor ivi în cale –și care, nu vor fi puține. Puteți atinge orice țel, puteți dărâma orice bariere – suntem siguri de acest lucru, deoarece am văzut și v-am aplaudat evoluția pe parcursul a patru ani în care v-ați maturizat sub ochii noștri.
Ne pare nespus de rău că, din motive ce nu au ținut de alegerea noastră, finalul parcursului vostru școlar în liceu nu a fost ce ne-am fi dorit cu toții.
Suntem conștienți de golul emoțional pe care lipsa unei festivități propriu zise l-a lăsat în sufletul vostru și dorim ca această ”scrisoare” să suplinească oarecum acea manifestare în care ați fi fost apreciați pentru eforturile voastre.
Motivul pentru care nu v-am scris nimic până acum, a fost acela că, în aceste ultime două săptămâni de pregătire, întâlnindu-ne constant la școală, încă v-am simțit ai noștri. Voiam probabil de asemenea, să vă facem ruptura de școală cât mai puțin dureroasă și să vă ștergem măcar cu inima lacrimile de final. Acum însă că vă mai desparte puțin timp de marele examen,vrem să vă spunem că vă susținem, că suntem cu sufletul alături de voi, și să vă reamintim că fiecare dintre voi a contat și contează pentru noi.
Vă felicităm sincer pe toți pentru rezultatele deosebite la învățătură și purtare, pentru implicare și seriozitate, pentru contribuția voastră la prestigiul liceului nostru și cu aceasta ocazie, vrem să vă reamintim mai jos câteva dintre realizările voastre.
O să începem cu elevii noștri “de nota 10”:
– Herlea Denisa – XIIA, media 10 doi ani consecutiv și șefă de promoție 2019-2020,
– Matei Roxana – XII A, președinte – Consiliul Elevilor CNDP, președinte – Consiliul Județean Alba al elevilor (2019), lider junior doi ani consecutivi la Clubul Impact și Afterschool Dreamers,
– Nistorescu Andra – XIIC, prezență 100% în cei 4 ani de liceu
– Trif Denisa – XIIB, a reprezentat orașul Cugir la concursul de talente ”X Factor”(2017).
Ați demonstrat că vă pasă de ceilalți și că a ținut de fiecare dintre voi să faceți un bine – de aceea ne bucurăm să amintim că în perioada 2017 – 2020 au fost strânși la evenimentele caritabile desfășurate în oraș 94.000 de euro, cu scopul de a ajuta copiii cu afecțiuni grave sau de a oferi burse lunare de 500 lei unor elevi cu rezultate bune la învățătură dar cu o situație materială mai modestă. La strângerea sumei ați contribuit prin implicare activă foarte mulți dintre voi, dar ne vom limita să-i amintim pe: Borsa Andrei, Buleandră Ruben, Călariu Ioana, Cebotari Sasha,Ciupe David Robert, Crișan Andreea, Dumitrașcu Andrei, Gligor Adina, Herlea Denisa, Opra Andrei Ioan, Matei Roxana, Popa Andrei, Petrean Lucian, Soreață Eduard Ștefan, Oprea Sebastian și Trif Denisa.
Suntem mândri că, în anul 2017, printre voi s-au aflat cei care au reprezentat cu cinste orașul nostru în Germaniaîn cadrul Proiectului de Parteneriat Mutual Cugir-Wasserburg – ”Dialoguri culturale europene”: Popa Andrei, Soreață Eduard, Crișan Andreea, Gligor Adina, Drogoțel Răzvan, Călariu Iona, Cebotari Alexandru, Herlea Alexandru, Popa Samuel (XIIA), Lazăr Ana – Maria, Romcea Ioana(XIIC).
Am lăsat la final olimpiadele și concursurile școlare pentru că aici lista este cu adevărat lungă. Din ”Cartea de Onoare” a liceului am desprins, filă cu filă, rezultate la toate disciplinele.
Începem cu etapa națională:
– Șandru Timotei –premiul III (2019)– limba spaniolă,
– Comșa Enoh – participare (2019)– lingvistică,
– Matei Roxana – participare (2019)– filosofie.
La etapa județeană, rezultate frumoase de asemenea:
– Șandru Timotei –premiul III(2017) – limba spaniolă,
– Comșa Enoh – premiul III (2019) linvistică, mențiune (2017), mențiune(2019) – informatică,
– Ruben Buleandră – mențiune (2018), mențiune (2020) – informatică,
– Matei Roxana – premiul III (2017), premiul II (2019), premiul II (2020) – filosofie,
– Lazăr Ariana – premiul II (2019)– limba română,
– Crișan Andreea – mențiune (2018)– lingvistică,
– Miholca Luciana – mențiune (2018)– filosofie,
Să nu uităm de concursuri precum Technovation (2017) unde Adina Gligor, Iulia Valasă, Ariana lazăr, Ioana Călariu și Roxana Matei s-au clasat pe locul VI național sau Catalyst coding contest, un concurs internațional de programare unde Ruben Buleandră a obținut locul II (2019)la faza desfășurată la Cugir, locul II (2019) la Concursul Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universității de Vest Timișoara(2019).
La concursul “Cu viața mea apăr viața!” – locul II (2016) pentru echipa formată din elevii: Gligor Adina, Albu Darius, Cebotari Alexandru și Călariu Ioana, locul II (2017): Gligor Adina, Herlea Alexandru, Cebotari Alexandru și Călariu Ioana.
La concursul caritabil “Târgul Voluntarilor” locul I (2018) cu suma 1.763 lei strânsă într-o singură zi de echipa formată din: Borsa Andrei, Chirilă Alexandra, Herlea Denisa, Herlea Alexandru și Popa Andrei.
Noi, profesori de la ”David Prodan” ne-am străduit să vă motivăm, să vă arătăm calea iar voi ne-ați răsplătit efortul cu rezultate admirabile pentru care vă felicităm încă o dată!
Vă mulțumim bineînteles, și pentru mesajele și gândurile frumoase pe care ni le-ați transmis:
Herlea Denisa – XIIA, șefa de promoție: ”După acești patru ani, îmi dau seama că discrepanța dintre prima și ultima zi de liceu e cât se poate de mare. Dacă la început mă pierdeam pe coridoare și printre sălile de clasă și laboratoare, am ajuns acum să cunosc fiecare colțișor al acestui liceu cu ochii închiși. De altfel, profesorii, care în primele zile îmi inspirau acea teamă specifică pentru necunoscut, sunt acum ca o familie mare pentru mine alături de care am petrecut ore întregi în fiecare zi. Oricât de imprevizibile și neplăcute sunt începuturile, despărțirile rămân mereu la fel de triste, în special după atâtea clipe memorabile cu atâția oameni minunați.”
Trif Denisa – XIIB: ”Patru ani au trecut în patru clipe. Deși toată lumea ne spunea la începutul liceului că o să ne trezim la finalul clasei a XII-a fără să ne dăm seama cum a trecut timpul, nu credeam. Iată că am ajuns să le dăm dreptate. Parcă doar ieri am intrat pentru prima oară pe poarta liceului entuziasmată să îmi cunosc noii colegi. În ceea ce privește profesorii, consider că fiecare dintre ei a contribuit la șlefuirea și formarea noastră. Ba chiar am avut câțiva profesori deosebiți care ne-au marcat și pe care îi vom ține minte toată viața. Liceul a devenit o a doua casă iar colegii și profesorii o a doua familie. A fost o adevărată călătorie prin care am trecut cu toții, cu bune și rele, cu suișuri și coborâșuri, dar am rămas cu cele mai frumoase amintiri.”
Pascu Paul – XIIB: ”Rămas bun…. 4, 4 ani de liceu au trecut atât de repede, timpul a zburat încât am ajuns la final fără sa îmi dau seama că încă o etapă s-a încheiat. Dragă liceule, tu, tu m-ai învățat să cresc, să mă dezvolt, să fiu cine sunt astăzi, tot ceea ce am parcurs, am explorat și am descoperit este datorită ție. Cu toate că primii mei pași au fost timizi, au fost plini de sfială, au fost poate câteodată în retragere dar până la urmă am ajuns să învăț lucruri noi, dar nu în ultimul rând să mă dezvolt eu, pregătindu-mă pentru o nouă etapă a vieții, de un nou început plin de noi experiențe. Vreau să mulțumesc profesorilor, colegilor și nu în ultimul rând domnului diriginte pentru toate momentele frumoase petrecute în acest liceu și în această clasă. Chiar dacă finalul nu a fost cel așteptat, cel poate pe care fiecare și-l dorește sau îl visează, totuși eu mă bucur ca am putut face parte din această clasă minunată și cu toate că a fost o perioadăgrea poate pentru toată lumea așa cum era firesc până la urmă tot împreună am ajuns să terminăm cu bine și succes aceasta etapă importantă a vieții. Așadar ca un ultim gând: săăă vinăăă Bacu, că doar la facultate a fi mai greu!”
Haiduc Georgiana – XIIC: ”Parcă doar ieri am pășit cu emoții în curtea liceului. Eram foarte entuziasmată de tot ce mă aștepta. În acești patru ani am legat prietenii care sper ca o să dăinuie toată viața. De asemenea m-am atașat și de profesori care m-au îndrumat pe tot parcursul anilor de liceu. Nu vreau să mă întind foarte mult cu vorbele, vreau să le urez succes colegilor mei, atât celor din generația mea cât și celor mai mici.”
Dragii noștri absolvenți… sub ochii noștri v-au crescut aripile în ton cu imnul liceului, iar acum sunteți pregătiți să vă luați zborul. Vă mai rugăm doar – acum la final – să nu uitați niciodată, că pe lângă”aripi” aveți și ”rădăcini”, iar ele sunt mereu egale ca și importanță.
Semnat,
Colectivul de profesori de la ”David Prodan”
Învăţământ - Cultură
„Bucuriile Toamnei” – Proiect educațional al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir
Cu mare bucurie, în fiecare an, toamna este sărbătorită de elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir în cadrul proiectului educațional „BUCURIILE TOAMNEI”.
Proiectul educațional amintit, desfășurat în perioada 4-8 noiembrie 2024, este o inițiativă minunată care își propune să inspire elevii să descopere frumusețea și schimbările aduse de acest anotimp.
„Demersul are un impact semnificativ asupra copiilor, deoarece le permite să exploreze diversitatea naturii în această perioadă a anului și să aprecieze frumusețea schimbărilor sezoniere. Se știe că toamna este un anotimp care aduce cu sine o paletă largă de culori și arome, dar și o atmosferă de liniște și introspecție. Acest proiect i-a ajutat pe elevi să se reconecteze cu natura, să admire schimbările din peisaj și să înțeleagă importanța protejării mediului înconjurător. De la culorile frunzelor până la bogăția recoltei, toamna ne învață despre ritmul naturii și despre echilibrul din viață”, ne-a relatat Consilierul educativ, prof. Szilagyi-Tomoiu Mihaela.
Potrivit dnei pofesor, proiectul a cuprins activități creative, pe teme de toamnă, crearea de picturi sau desene inspirate de peisajele mirifice sau realizarea de colaje din elemente naturale, precum frunze, conuri de brad sau dovleci. De asemenea, a oferit o oportunitate excelentă pentru elevi să lucreze în echipă, să schimbe idei și să învețe să colaboreze pentru un scop comun.
Se știe că toamna este și un simbol al tranziției, al schimbării și al pregătirii pentru un nou început.
„Acest proiect i-a îndemnat să reflecteze asupra propriei vieți și a etapelor prin care trec. Elevii au fost încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele prin scrierea creativă sau prin realizarea unor picturi, colaje, desene, lucrări artistico-plastice. Acțiunea a oferit astfel o oportunitate de a învăța, de a crea, de a reflecta și, nu în ultimul rând, de a celebra un anotimp plin de învățare. Cu o motivație bazată pe recunoașterea valorilor schimbării, creativității și comunicării, acest proiect a adus beneficii emoționale și educaționale semnificative tuturor elevilor implicați. Activitățile proiectului s-au încheiat cu o expoziție organizată pe holurile școlii. Expoziția și-a propus să încurajeze vizitatorii să se reconecteze cu natura și să celebreze momentele simple și pline de frumusețe ale toamnei. Această expoziție a constituit o oportunitate minunată pentru părinți, bunici, copii și iubitori de artă să exploreze în detaliu tot ceea ce face toamna un anotimp atât de special”, a mai declarat doamna prof. Szilagyi-Tomoiu.
Toate aceste activități au făcut ca Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir să îmbrace straiele aurii ale toamnei prin lucrările realizate cu multă îndemânare, bucurie și entuziasm de elevii îndrumați de cadrele didactice coordonatoare: Țîrlea Anca Stela – director, Teban Laura dir. adj., profesori: Szilagyi-Tomoiu Mihaela, Tecșa Anda, Borza Monalisa, Enescu Luminița, Presecan Sabina, Matei Mihaela, Sîmpetru Cristina, Țigău Anamaria, Bogdan Mihaela, Bran Camelia, Conț Mădălina, Mortura Adriana, Șoit Mircea, Cebotari Luminița, Igna Daniela, Vereș Mihaela, Sgubea Luminița, Todea Daniela, Cioara Valentin, Mărginean Claudiu.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
„Festivalul Toamnei”, la Grădinița „Prichindel” Cugir. Valorificarea potențialului creativ al copiilor și strângere de fonduri în scop caritabil
Nu este pentru nimeni o noutate că toamna este anotimpul belşugului, al bogăţiei, atât în recoltă cât şi în culori. În fiecare an ni se dezvăluie acelaşi anotimp, dar cu altă haină. Câteodată blândă, cu soare dogoritor şi cu parfum de fructe, alteori mai aspră, cu miros de brumă şi vânt tăios sau cu ploi reci, melancolice, dar întotdeauna colorată, cum nici nu ţi-ai fi imaginat că se poate.
„De ce să nu ne bucurăm de ceea ce ne oferă toamna şi să nu punem în valoare, parfumul şi culoarea ei? Se știe că o direcție importantă în modernizarea învățământului preșcolar este deschiderea spre societate, viitor, spre viața reală. Desfășurând astfel de activități, preșcolarii din cele șapte grupe de la Grădinița cu Program Prelungit „PRICHINDEL” Cugir, au ocazia să înțeleagă că există copii care nu au familii iar ei le pot aduce un strop de fericire”, ne-a mărturisit coordonator prof. educație timpurie, Delia Suciu.
Potrivit doamnei profesor coordonator, „Festivalul Toamnei”- ediția a II-a, desfășurat în perioada 7-8 noiembrie 2024, la Grădinița „Prichindel” Cugir, a luat naștere din dorința ca, pe lângă cunoștințele transmise copiilor în această perioadă despre acest anotimp, preșcolarii să trăiască și experiențe care să le rămână drept amintiri de suflet.
Prin realizarea acestor activități, cadrele didactice și-au propus să valorifice potenţialul creativ al copiilor preşcolari, dar și implicărea activă a părinților în educația copiilor, nu doar în mediul familial, ci și în cel educațional.
„Pe parcursul a două zile, cu toții s-au bucurat de atmosfera de poveste a festivalului și de bogăția culorilor toamnei. Astfel, au fost expuse creațiile la care au lucrat două echipe: prima, „copii-părinți” și a doua, ”copii-educatoare”. Toți au dat frâu liber imaginației pentru a crea ornamente folosind materiale din natură. În cea de-a doua zi, părinții au avut ocazia să admire expoziția de lucrări și au savurat preparatele culinare”, ne-a relatat Delia Suciu.
După cum am aflat, această ediție a festivalului, a avut ca scop strângerea de fonduri care vor fi utilizate în scop caritabil. Vizitatorii expoziției, părinții și copiii, au avut posibilitatea de a alege exponate, iar în schimbul lor, au contribuit benevol, cu o sumă simbolică.
Prin intermediul acestui eveniment, a fost adus un frumos omagiu anotimpului toamna si a fost evidențiat faptul că parteneriatul grădiniță-familie-comunitate are un rol esențial în actul educațional.
„Frumuseţile şi bogăţiile pe care ni le oferă natura, în acest superb anotimp, trezesc în noi impulsul creativ. Când cadrele didactice lucrează în strânsă legatură cu părinții, cei mici au parte de experiențe minunate!
Toate acestea nu s-ar fi putut desfășura fără implicarea colectivului de cadre didactice de la Grădinița „Prichindel” Cugir: Adina Trifa, Anca Vinceler, Alina Rotaru, Angela Sasu, Cornelia Uritescu, Dorela Dudaș, Elena Daniela Țigan, Emilia Budereș, Ioana Comșa, Loredana Oprea, Mihaela Urieșu, Oana Maierescu, Simona Oneț și subsemnata”, a precizat Delia Suciu.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, celebrată la Cugir
În fiecare an, în contextul zilei de 9 octombrie, marcăm Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România. Avem astfel ocazia unui moment solemn în care sa ne amintim de victimele evreiești și rome care au fost ucise în Holocaust, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, holocaustul reprezintând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității.
Miercuri 9 octombrie 2024 cei mai mari elevi ai Liceului Tehnologic „I. D . Lăzărescu” din Cugir, elevii clasei a XII-a „privind în trecut“ în cadrul unei activități extrașcolare, coordonată de către doamna profesor Urs Gabriela, au comemorat acest trist eveniment .
Doamna profesor, a prezentat în fața elevilor greșelile imense săvârșite în acea perioadă de timp, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a participa la o dezbatere trecut – prezent, fiind prima generație a liceului ce a studiat Istoria Holocaustului ca disciplină de studiu. Elevii au purtat un dialog despre beneficiile informării corecte, rolul lecțiilor de istorie și au rememorat anumite evenimente care, în viziunea lor, nu pot fi date uitării.
Ziua s-a transformat int-un moment de reflectie asupra atrocitatilor comise, dar și un angajament de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului si oricaror forme de discriminare.
La sesiunea de lucru a participat și directorul instituției, profesor Iancu Ionuț care a vorbit despre Auschwitz, ca o „Golgotă a lumii contemporane “ relatând anumite aspect redate în literatura de specialitate, dar și impresii în urma unor vizite efectuate în această parte tristă a Europei.
Evenimentele vor continua întreaga săptămână, în cadrul orelor de istorie, doamna profesor Urs Gabriela propunându-și sensibilizarea tuturor elevilor din liceu în privința efectelor dezastruoase ale prejudecăților asupra omenirii.
„A ne aminti de aceste grozăvii reprezintă o garanție pentru viitor. Abisul la care s-a ajuns în lagărele de exterminare naziste a început cu ură, prejudecăți și antisemitism. Amintirea acestor origini ne poate ajuta să fim mereu atenți la semnele de avertizare”, a precizat doamna profesor Urs.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului