Actualitate
Sâmbătă, 24 iunie 2023, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir au sărbătorit Ziua de Sânziene
Pe 24 iunie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânzâiene sau Drăgaica.
Cu acest prilej, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir, coordonați de cadrele didactice Luminița Sgubea, Rodica Gălățeanu și Anca Herlea, au participat la activitățile cuprinse în cadrul proiectului educațional „24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Tradiții și credințe populare specifice poporului român”.
Ideea acestui proiect a pornit de la premisa: Dacă nu ne cunoaștem credința și obiceiurile, nu știm cine suntem. Activitățile propuse în cadrul proiectului au izvorât din dorința de a face cunoscută copiilor tradiția creștină și obiceiurile populare specifice neamului nostru. De asemenea, prin acest proiect s-a încercat sensibilizarea şi creşterea respectului elevilor faţă de valorile care ne definesc, în vederea păstrării şi valorificării tradițiilor şi obiceiurilor specifice poporului român.
Activitățile au debutat luni, 19 iunie 2023, prin pregătirea și stabilirea responsabilităților persoanelor implicate în realizarea proiectului, un moment deosebit constituindu-l activitățile desfășurate în ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a petrece, timp de câteva ore, clipe unice, binecuvântate, într-un decor mirific, începând de la culesul florilor de sânzâiene și a spicelor de grâu din holdele pârguite, până la șezătoarea din Poiana cu goruni a satului Vinerea, localitate limitrofă orașului Cugir, unde copiii au împletit coronițe și au ascultat Legenda Sânzienelor.
În liniștea codrului, cu multă măiestrie, înv. Anca Herlea a depănat povești din vatra satului, explicându-le celor prezenți semnificația culesului florilor de sânziene în ajun de praznic și a împletirii cununilor. Prof. Rodica Gălățeanu le-a vorbit copiilor despre diferența dintre mit, supersiție și obicei popular, invitându-i pe cei care doresc să afle mai multe să lectureze romanul „Noaptea de Sânziene” a scriitorului Mircea Eliade.
În final, prof. Luminița Sgubea a prezentat semnificația religioasă a sărbătorii, precum și proprietățile terapeutice ale sânzâienelor.
Nu au lipsit, desigur, nici plăcintele tradiționale de post, pe care copiii le-au așteptat cu multă nerăbdare. Roadele activității nu s-au lăsat așteptate. Ca răsplată a muncii depuse, cadrele didactice au avut bucuria, hărăzită de Dumnezeu, de a privi chipurile vesele ale copiilor zburdând pe pajiștea înverzită a poienii cu goruni seculari, îmbrăcați în frumoasele ii românești și purtând pe cap coronițe din flori de sânziene. Timpul s-a oprit parcă în loc, doar glasurile cristaline ale copiilor se mai auzeau în liniștea serii care, treptat, a început să se aștearnă, vestindu-ne că e timpul să ne îndreptăm spre casă.
Activitățile proiectului s-au încheiat sâmbătă, 24 iunie, fiind încununate de participarea la Sfânta Liturghie, în ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prilej de mare bucurie duhovnicească.
Prof. Luminița Sgubea

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu