Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Reprezentantii părinților cu elevi în clasa a VIII-a, care optează pentru Colegiul Național „David Prodan”: „Copiii noștri nu sunt niște cifre în statistici”

cugirinfo.ro

Publicat

în

După 29 de ani de democrație, încercăm sentimentul implacabil al neputinței în fața unui sistem care continuă să ne considere copiii niște cifre într-un calcul ce nu ține cont de drepturi și libertăți.

După aproximativ o lună de zile în care am adus argumente legale, funcționale și umane pentru păstrarea a trei clase la Colegiul Național “David Prodan”, ne dăm seama că trăim vremuri în care se mizează în continuare pe lipsa de reacție a societății.

Cine să se opună unei decizii care afectează “doar” aproximativ 30 de copii și familiile acestora? Se opun directorii de școli, indiferent că vorbim de gimnaziale sau colegii? Nu, pentru că în fața Inspectoratului Școlar Județean ei au statutul de subalterni, iar “capul plecat sabia nu-l taie”. Se opun profesorii din aceste instituții? Prea puțin probabil dacă nu le sunt afectate normele școlare. Se va opune comunitatea locală?

Fiind vorba de de un număr atât de mic de cetățeni afectați, șansele creării unui val general de nemulțumire sunt minime. Și atunci, ce dacă 30 de copii sunt direcționați forțat către alte licee, în pofida dorințelor lor? Ce dacă se încalcă flagrant principiul fundamentării deciziilor pe dialog și consultare așa cum prevede art 3, lit t. din Legea Educației? Ce dacă nu se respectă principiul respectării dreptului la opinie al elevului, că beneficiar direct al sistemului de învățământ, așa cum spune art 3, lit u. din aceeași lege? Exemplele pot continua pentru a demonstra că în toate calculele factorilor de decizie noi și copiii noștri nu am contat, ci am fost doar niște cifre insuficiente.

Deși nu știm dacă vom reuși să convingem pe cei care conduc ISJ Alba sau pe cei de la Ministerul Educației că avem dreptul să decidem, împreună cu copiii, destinul lor educativ, avem totuși mulțumirea că raționamentul “sistemului”a dat greș. Faptul că soarta celor aproximativ 30 de copii care rămân pe dinafară prin tăierea unei clase, a contat nu doar pentru familiile lor, ci și pentru comunitatea locală, o demonstrează cele 1300 de senmături strânse în mediul online, protestul profesorilor de la CNDP făcut alături de părinți și elevi, susținerea primită de la administrația locală și reprezentanții Prefecturii și, în cele din urmă, reacția partidelor politice din oraș, PNL și PSD. Solidaritatea creată a demonstrat că există reacție socială, că nu suntem doar mase tăcute și resemnate în fața unor decizii bazate de statistici.

Și pentru că acest demers mediatic pe care-l facem din pur sentiment civic să nu rămână doar o “declarație” fără fond, vom argumenta de ce ne-am căutat dreptul atât la ISJ Alba, Prefectură că autoritate mediatoare, Ministerul Educației și în cele din urmă la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.

În primul rând am adus că prim argument nerespectarea opțiunilor elevilor și ale părinților, exprimate în cadrul unui sondaj realizat de către CJRAE, la comandă ISJ Alba, din care rezultă că un număr de 82 de elevi doresc să urmeze Colegiul Național “David Prodan” (menționăm că la alte două sondaje realizate de colegiu și părinți, numărul a variat între 86 și 90).

Dacă ne referim doar la sondajul comandat de ISJ, atunci trebuie să spunem că este perfect adevărat că dintre cei 82 de elevi, 39 au optat pentru matematică-informatică, 28 pentru științele naturii și 15 pentru filologie. Luând în considerare numărul mic de opțiuni pentru cea din urmă specializare, ISJ Alba a decis să aprobe doar două clase, motivând că o a treia nu îndeplinește numărul de elevi.

Decizia a ignorat o realitate locală, aceea că elevul care nu întră la prima opțiune, cazul celor 11 elevi care vor “pica” de la mate-info, vor opta în continuare pentru acest colegiu, bifând următoarele două specializări. Așadar, prin distribuirea în funcție de ordinea opțiunilor, dacă adunăm cei 11 elevi care nu au intrat la prima specializare, cu cei 15 care au optat de la început pentru filologie, opținem 26 de elevi, suficienți pentru a forma o clasă.

Vrem totuși să precizăm că sondajul la care facem referire a fost realizat în luna octombrie a anului trecut, fără înștiințarea părinților, lipsind astfel orice posibilitate de consiliere din partea tutorilor legali ai copiilor. Este motivul pentru care, la următoarele sondaje, numărul elevilor care și-au exprimat opțiunea pentru CNDP a crescut până la 90.

Un al doile aspect ignorat de către ISJ Alba a fost propunerea Consiliului de Admnistrație al Colegiului Național “David Prodan” care a solicitat prin proiectul planului de școlarizare trei clase pentru această unitate de învățământ.

Așadar, deși ISJ Alba a comunicat că în stabilirea planului de școlarizare a ținut cont, printre altele, de opțiunile elevilor și de propunerea Consiliului de Administrație, realitatea confirmă că nu este așa. Ni s-a invocat consultarea cu agenții economici, aspect pe care-l considerăm nepotrivit în condițiile în care aceștia sunt interesați în special de invățământul profesional, care își are propriul bazin de colectare al viitorilor elevi.

De aceea vrem să facem o precizare că, noi, în calitate de părinți și cetățeni ai acestui oraș susținem învățământul tehnic și nevoia școlarizării viitoarei forțe de muncă capabilă să satisfacă cerințelei pieții economice de la nivel local. Condiderăm că școala profesională în sistem dual trebuie menținută și susținută de către întreaga comunitate și factorii de decizie. De aceea, nu vrem să se inducă ideea că existența unei clase de liceu la CNDP ar afecta în vreun fel acest învățământ, întrucât elevii care doresc să urmeze un colegiu teoretic, nu se vor direcționa niciodată către școala profesională.

Cu speranța că am reușit să lămurim public motivele care au stat la baza nemulțumirii noastre că părinți, ne exprimăm în continuare speranța că se va lua o decizie corectă, mai ales că a fost aprobată o clasă cu un număr de 28 de locuri de seral, cu profil filologie. Deci, considerând că există bugetate aceste locuri, mai trebuie doar bunăvointă de a transforma această clasă, eșuată din start, în una de zi, destinată absolvenților de clasa a VIII-a.

Reprezentantii părinților cu elevi în clasa a VIII-a care optează pentru CNDP


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Loredana Arap și Iemima-Casia Rus, eleve ale Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două eleve de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au obținut calificarea la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este vorba de Loredana Arap (din clasa a XI-a C) și Iemima-Casia Rus (din clasa a X-a C).

A înțelege filosofia înseamnă a păși pe un drum sinuos, marcat de întrebări fundamentale și provocări intelectuale. De la Socrate, care ne-a învățat să punem la îndoială totul, până la Kant, care a explorat limitele cunoașterii umane, marii filosofi ai lumii au demonstrat că acest domeniu nu este unul ușor, ci necesită răbdare, perseverență și o curiozitate nesfârșită. În acest spirit al reflecției și analizei profunde, două eleve excepționale, ambele de la profilul filologie intensiv limba engleză, Arap Loredana din clasa a XI-a C și Rus Iemima – Casia din a X-a C, au reușit să se remarce, demonstrându-și talentul printr-o calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie. Prin muncă susținută, pasiune și o remarcabilă capacitate de analiză, cele două eleve au obținut o performanță deosebită, care merită toată aprecierea noastră.

Calificarea lor la etapa națională este rodul dedicării și al sprijinului acordat și de doamna profesoară Oarga Serafina, care le-a ghidat pașii în această călătorie a spiritului, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a se angaja în dezbateri profunde și de a căuta răspunsuri la întrebările esențiale ale umanității, o sarcină deloc ușoară de altfel pentru un adolescent.

Dar să vedem ce au avut fetele de spus referitor la această experiență unică:

„Pot spune că nu a fost un drum ușor de parcurs, au fost multe momente în care am avut tentația să renunț, însă Dumnezeu mi-a oferit acea putere de a găsi un sens și de a merge mai departe. Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a dezvăluit magia filozofiei și pentru că m-a încurajat mereu. Orice încercare este o experiență care se depune în dosarul vieții, iar noi trebuie să fim mândri că am avut curajul de a încerca”, ne-a declarat Arap Loredana.

„Olimpiada de filosofie a fost o experiență frumoasă, emoționantă și plină de învățăminte. A fost a doua mea participare și, deși nu eram prea sigură pe mine, această experiență m-a învățat cât de importantă este perseverența și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Rezultatul pe care l-am obținut m-a surprins într-un mod plăcut și mă îndeamnă să am mai multă încredere în mine. Doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Serafina Oarga pentru îndrumări și pentru sprijinul oferit în pregătire! Sunt nerăbdătoare să particip a etapa națională, iar de asemenea îi încurajez și pe alții să încerce”, a transmis Rus Iemima – Casia.

Succesul elevelor noastre este o dovadă clară că filosofia nu este o simplă disciplină abstractă, ci una care modelează caractere și oferă instrumente esențiale pentru înțelegerea lumii. Le felicităm pe Loredana și Iemima pentru această reușită neașteptată și le dorim mult succes la etapa națională, unde suntem siguri că ne vor reprezenta cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit iar și unde modul lor de-a gândi și de-a vedea lucrurile va fi de asemenea apreciat.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ana Teodora Cârjean, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir se mândrește cu o nouă performanță remarcabilă. Ana Teodora Cârjean, elevă în clasa a VI-a, a  obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească” și va reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai 2025 la Putna (județul Suceava).

Cu ambiție, determinare și nenumărate ore de studiu, Ana a demonstrat că pasiunea și perseverența deschid porți spre succes. Nu a fost un drum ușor, dar fiecare obstacol a fost transformat într-o lecție, fiecare provocare – într-o oportunitate de a deveni mai bună.

Sub îndrumarea atentă a profesoarelor Văsuți Nicoleta și Pascal Daniela, a reușit să atingă performanțe deosebite, devenind un exemplu de curaj și dedicare pentru toți colegii săi. Această calificare nu este doar un rezultat, ci o poveste de muncă și visuri împlinite, o dovadă că talentul, când este hrănit cu efort și susținere, poate străluci la cel mai înalt nivel.

D-na prof. Văsuți Nicoleta a declarat: „Această olimpiadă este moștenirea pe care o purtăm și pe care suntem datori să o păstrăm vie. În fiecare vers, în fiecare legendă, în fiecare rugăciune se ascunde sufletul neamului nostru. Această competiție nu este doar un test de cunoștințe, ci o călătorie spirituală, în care tinerii învață să privească cultura românească printr-o lentilă sensibilă și profundă, descoperind legătura dintre cuvânt și suflet. Bucurie, mândrie și emoție, sunt sentimentele care ne cuprind astăzi, când celebrăm această reușită extraordinară”.

La rândul său, conducerea unității școlare a conchis: „Ana Cârjean, îți dorim mult succes la etapa națională. Indiferent de rezultat, ești deja un câștigător – ai arătat că dorințele devin realitate atunci când crezi în ele și muncești pentru ele”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Două eleve de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, calificare în etapa națională a Concursului „Educație pentru sănătate”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, coordonați de profesoara Mihaela Stoica, au participat la Concursul Național „Educație pentru sănătate“, sâmbătă 29 martie 2025.

„Sămbătă, 29.03.2025, elevii Școlii Gimnaziale “Iosif Pervain ”, Cugir au participat la Concursul Național “Educație pentru sănătate “, unde au obținut rezultate deosebite.

– Urițescu Clara Sabina – clasa a VIII a – locul I, participare la faza națională, al doilea an consecutiv
– Grozavescu Anamaria și Buzatu Antonia -clasa a VIII-a – locul II
– Diță Ariana Alexandra – clasa a VII -a – locul I – participare la faza națională, -Giurgiu Sabina Anamaria – clasa a VII -a – locul II
– Tirpe Andreea Florina – clasa a VI -a – locul II
– Cozmoiu Denisa Elena – clasa a VI -a – locul III

Felicitări tuturor pentru munca depusă și pentru dorința de a promova în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos. Succes la faza națională!”, a transmis Mihaela Stoica pe rețelele de socializare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir