Actualitate
Proiectul „INCLUZIV”, derulat în orașul Cugir a ajuns la final. Valoarea totală a investiției a fost de aproape 14,5 milioane lei
Ieri, 11 iunie 2021, în sala de ședințe a Primăriei Cugir a avut loc Conferința finală a Proiectului „INCLUZIV” – Investiție europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir, proiect care se finalizează în data de 15 iunie 2021.
Proiectul a fost derulat de Primăria Oraşului Cugir, lider de parteneriat, împreună cu partenerii: Asociaţia Alternative Sociale Millenium şi Asociaţia Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale „Pro Vocaţie”, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir, Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir. Perioada de implementare a fost cuprinsă între februarie 2018-aprilie 2021, proiectul fiind prelungit cu 2 luni, datorită stării de urgență în2020 și a pandemiei
Proiectul a urmărit ca obiectiv general promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din orașul Cugir, județul Alba, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație apartinând minorității rome.
Activitățile derulate au inclus patru componente interconectate: 1. Servicii socio-medicale, acte locuire, 2. Ocupare și antreprenoriat, 3. Educație, 4. Antidiscriminare.
Grupul ţintă vizat a fost populaţia din trei zone urbane considerate marginalizate, preponderent de etnie romă: ZONA 1- Strada Rozelor 3 şi 5, ZONA 2 -Strada George Coșbuc ; ZONA 3 -Cartier Râu Mic .
Rezultatele proiectului s-au concretizat astfel:
– creșterea eficienței procesului educativ și mai ales creșterea motivației pentru școală și reducerea abandonului școlar (134 de copii au participat, pe o perioada de 3 ani , la programul „Şcoală după şcoală”)
– îmbunatatirea condiţiilor de locuit- 68 de locuințe reabilitate din blocul denumit „Blocul NATO”
– sprijin în cadrul procesului de informare, consiliere, formare profesională şi mediere pe piaţa muncii (405 beneficiari consiliați; 175 beneficiari intrați în mediere; 69 beneficiari scoși din operațiune că urmare a faptului că au depășit situația de vulnerabilitate; 72 beneficiari angajați prin mediere; 202 beneficiari au participat la cursurile de formare profesională)
– Susținerea antreprenorialului în cadrul comunității, inclusiv a ocupării pe cont-propriu (101 beneficiari au participat la cursurile de inițiere antreprenorială; 50 de planuri de afaceri dezvoltate în vederea înscrierii la competiția de planuri de afaceri; 10 planuri de afaceri au participat la competiția de planuri de afaceri; 6 planuri de afaceri au fost selectate, au primit subvenţii pentru înfiinţarea afacerilor, sprijin și consultanță în vederea implementării și dezvoltării afacerii;
– asigurarea de servicii socio-medicale (600 beneficiari de servicii socio medicale la domiciliu; modernizarea/reabilitare Centrului Comunitar Itegrat Socio-Medical „Michelangelo”)
– asistenţă pentru reglementări acte (30 acte de proprietate pentru 30 de locuinţe, 80 de acte de identitate definitive, 50 de certificate de naştere, 50 de acte de stare civilă, obținerea drepturilor de asistență socială pentru 100 de familii).
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Apel de proiecte 3- “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate ”; Axa Prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”; Obiectivul specific 4.1 „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populație aparțînând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate”.
Valoarea totală a proiectului a fost de 14.431.852, 75 LEI.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu