Învăţământ - Cultură
Proiect eTwinning finalizat cu succes la Grădinița cu Program Normal Vinerea
În acest an școlar, în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022 s-a desfășurat la Grădinița cu Program Normal Vinerea (unitate arondată Șc. Gimnaziale Nr.3 Cugir) proiectul internațional eTwinning „Recycling will be amazing” (Reciclarea va fi uimitoare), cu parteneri din Turcia și România, oameni devotati carierei didactice.
„Chiar dacă a fost un proiect care a durat doar trei luni, cu finalizare aproape patru, s-a muncit foarte mult, au fost organizate multe sesiuni online atat pentru copii cat si pentru cadre didactice, am realizat activitati colaborative, avem produse comune și sigur mai mult decat rezultate vizibile, pe care orice proiect eTwinning le poate avea sunt prieteniile care se leagă între partenerii de proiect.
Dintre activități amintesc pe scurt: alegerea logo ului proiectului, propuneri de instrumente web, realizarea propriu zisa a materialelor de lucru din reciclabile, confectionarea de jucarii din materiale reciclabile si instrumente muzicale, decoratiuni și lista ar putea continua.
Proiectul s-a defasurat dupa un calendat bine stabilit specificat in spatiul de lucru al proiectului, respectiv twin space. Va intrebati cum lucreaza parteneri din Turcia cu parteneri din România, nu va speriati, inca nu invatam limba turca, limba proiectului fiind limba romana, dar bineinteles invatam cuvinte usoare precum salutul, multumesc, la revedere, pe care chiar si copii le invata”, susține prof. Nicoletta Huștiuc, ambasador eTwinning.
Potrivit profesoarei, mai presus de toate, in aceste proiecte se realizeaza schimburi interculturale, se sudeaza prietenii, chiar daca la gradinita doar intre cadre didactice, chiar si copiii prescolari stiu ca se vor intalni cu alti copii de gradinita din Turcia si vad cum acestia se joaca, cum realizeaza produse din materiale reciclabile. V-ati dat seama, bineinteles ca cei trei r: reutilizeaza, reducere, recicleaza au fost cumva baza proiectului.
„Pe intreaga durata am realizat impreuna cu prescolarii atat cosuri de gunoi reciclabile din cofrage de oua, masti si palarii pentru festivitatea finala ,,Crazy final party,, unde au fost oferite copiilor certificate internationale de participare.
Multumim pe aceasta cale părintilor tuturor copiilor implicati in proiect datorita faptului ca intotdeauna au raspuns solicitarilor si ne-au ajutat atat pe noi, dar mai ales pe copii,acestia aducand la gradi materiale reciclabile, role de servetele, cutii de vitamine, seminte, din care am confectionat instrumente muzicale și multe alte minunatii copilaresti.
Proiectul s-a bucurat de un real succes, tema este de actualitate, s-au respectat termenele, si daca ar fi sa definesc toti partenerii din proiect, ca tot se poarta imprumuturi de cuvinte din limba engleza, au fost si am fost cu totii hardworking.
Multumesc de asemenea, directoarelor Scolii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, Prof. Stela Țîrlea, respectiv prof. Laura Teban deoarece întotdeauna ne-au sprijinit și ne oferă tot suportul în realizarea acestor proiecte, fapt pentru care Școala noastră se mandreste cu titlul de Școala eTwinning, nu ușor de obținut”, a mai precizat prof. Nicoletta Huștiuc.
Constantin PREDESCU

Învăţământ - Cultură
Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir – două calificări la etapa națională a Concursului „TERRA – Mica Olimpiadă de Geografie”
„Ai izbutit, continuă! N-ai izbutit, continuă!” este motto-ul după care s-a ghidat celebrul explorator norvegian Nansen.
Urmând îndemnul acestuia, două eleve deosebite, Briana Beschieru și Georgiana Cristea din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, îndrumate de profesorul de geografie Claudiu Mărginean-Bota, au reușit o performanță în premieră în orașul Cugir: calificare la etapa națională a Concursului „Terra – Mica Olimpiadă de Geografie”. Și nu doar la geografie!Aceste fete au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele de Limba și literatura română, Limba engleză, la concursuri de dans sportiv și karate.
Iată ce ne-au declarat, referindu-se la rezultatele obținute:
Briana Beschieru: „Pentru mine, Concursul Terra înseamnă mai mult decât un concurs la geografie. Este o provocare, o ocazie de a-mi depăși limitele și de a-mi demonstra mie însămi că pot mai mult. După ce am participat la națională în clasa a V-a și nu m-am calificat în a VI-a, m-am ambiționat și am revenit cu o calificare în clasa a VII-a. Acum îmi doresc să obțin un punctaj cât mai bun la etapa națională, ca răsplată pentru toată munca și dragostea mea pentru geografie.”
La rândul său, Georgiana Cristea a spus: „Acest concurs m-a ajutat să îmi demonstrez mie că, dacă muncesc pentru ceea ce îmi doresc, pot avea rezultate bune. Participând pentru prima dată la concursul „Terra”, am avut o experiență memorabilă și, datorită acestui concurs, am aflat lucruri uimitoare despre planeta noastră. Mă bucur ca am ajuns până aici și că iubirea mea pentru natură și animale poate fi observată în rezultatul meu.”
Motivația și pregătirea exemplară a fetelor a readus Școala Gimnazială Nr.3 pe podiumul județean al concursurilor și olimpiadelor școlare de profil.
„De menționat e faptul că, în trecut, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 au mai participat la faza națională a acestui concurs, demonstrând o temeinică pregătire de specialitate și un real interes pentru geografie. Reamintim numele celor care ne-au reprezentat școala și orașul cu cinste la etapa națională: Iulius Urieșu (2015 și 2016-Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea), Georgiana Ilca (2015), Briana Beschieru (2023). În acest an, pe lângă calificările la etapa națională, elevii noștri au mai obținut 4 mențiuni la clasa a V-a, prin elevii: Vlad Negru, Eric Orban, Iulia Vinceler, Raul Dubleș și o mențiune la clasa a VII-a prin eleva Miruna Andrei. Felicitări tuturor și mult succes la etapa națională din luna mai” a dorit să transmită prof. Claudiu Mărginean.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Guler Daniel Emanuel și Kiss Andra Maria, elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie
Într-o lume tot mai orientată spre știință, tehnologie și progres material, este cu adevărat remarcabil să vedem tineri care încă păstrează vie flacăra credinței și a valorilor spirituale.
În ciuda contextului actual, în care dimensiunea spirituală pare adesea marginalizată, doi elevi de excepție din clasa a IX-a, profil matematică-informatică intensiv informatică au demonstrat că valorile religioase nu doar că își păstrează relevanța, ci pot constitui un fundament solid pentru performanță și formare personală autentică.
Așadar, Guler Daniel Emanuel a obținut locul I și s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de religie cultul baptist iar Kiss Andra Maria a obținut locul III la cultul ortodox.
Evident, nu am ratat șansa să stăm de vorba cu cei doi elevi, curioși și totodată plăcut surprinși de această realizare neașteptată a lor la o disciplină care nu este neapărat la îndemâna oricui.
„Mă bucur să împărtășesc această experiență specială – calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Religie cultul creștin baptist. Deși este a treia oară când trec mai departe, emoția rămâne la fel de intensă. Este o provocare, dar privesc cu speranță înainte, mândru să reprezint Colegiul Național „David Prodan”, orașul Cugir și județul Alba. Până în clasa a VII-a nici nu știam de existența acestei olimpiade. Știam doar de cea organizată pentru cultele ortodox și catolic, dar nu mă așteptam să existe și pentru cele protestante. Doamna profesoară de religie ortodoxă, trecând dincolo de „granițele” dintre culte, m-a provocat să particip. Așa a început această frumoasă experiență. De trei ani învăț cu pasiune o disciplină prin care Îl descopăr pe Dumnezeu, înțelegând că El nu este o noțiune abstractă, ci o prezență reală, plină de dragoste. Olimpiada nu este doar o competiție, ci și o călătorie spirituală, prin care aflu multe informații utile pentru întreaga viață. Sunt profund recunoscător familiei mele pentru sprijin, în special tatălui meu, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Cugir, care mă ajută în pregătire. De asemenea, le mulțumesc profesorilor pentru susținere și încurajare!”, ne-a declarat Guler Daniel Emanuel.
„Participarea la Olimpiada de Religie a fost pentru mine o experiență deosebită, profundă, plină de emoții, învățare și bucurie. Rezultatul pe care l-am obținut mi-a adus bucurie, emoție și împlinire și m-a motivat și mai mult să continui să studiez cu pasiune și curiozitate. Eu am mai participat și în trecut la concursuri și la olimpiada de religie, pentru că această materie ocupă un loc special în inima mea. Cred sincer că religia nu este doar un obiect de studiu, ci un sprijin, o lumină și un mod de a înțelege mai bine lumea din jur și pe mine însămi. Într-o societate în continuă schimbare, credința ne oferă stabilitate și speranță, de aceea am ales să merg la această olimpiadă, fiindcă mă face să gândesc, să simt și să devin mai bună. Pe această cale țin să le mulțumesc din suflet profesorilor care m-au pregătit, pentru răbdarea, sprijinul și încrederea pe care mi le-au oferit. Fără ei, acest rezultat nu ar fi fost posibil!”, ne-a declarat Kiss Andra Maria.
După cum puteți vedea, acești tineri nu sunt doar premianți, ci adevărate modele de echilibru între rațiune și credință, între rigoarea studiului și deschiderea sufletească. Prin rezultatele lor, ne reamintesc tuturor că educația spirituală are un loc esențial în formarea omului complet, iar religia – ca disciplină școlară – a contribuit și contribuie profund la conturarea unei conștiințe morale și a unui sistem de valori solide.
Felicitări, Daniel și Andra, pentru dedicarea voastră. Sunteți o mândrie pentru școală, profesori și comunitate iar de la Daniel așteptăm vești bune din etapa următoare!
prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Darius Mitea, elev al Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”
La Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, seria succeselor continuă. Un nou motiv de mândrie a fost marcat de performanța elevului Darius Mitea, din clasa a VI-a, care a obținut Premiul al III-lea la etapa județeană a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”. Performanța remarcabilă a acestuia l-a propulsat la etapa națională a competiției, unde va avea ocazia să își demonstreze cunoștințele și abilitățile.
Sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Nan, Darius Mitea a demonstrat nu doar cunoștințe temeinice de geografie, cât mai ales pasiune și multă perseverență, calități care l-au ajutat să facă față provocărilor competiției.
„Este o realizare deosebită pentru Darius, dar și pentru întreaga școală. Suntem mândri de el! Performanța sa ne demonstrează că, atunci când există pasiune și perseverență, se pot obține rezultate excelente”, a declarat conducerea școlii.
Felicitări lui Darius și dnei profesor pentru performanța obținută și mult succes în etapa națională!
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu