Actualitate
Profesorii de la clasele primare ale școlilor din Cugir au participat la un atelier de lucru cu tema „Furia la copii – aspecte psihocomportamentale”
Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea, condus de economistul Silviu Samoilescu, a fost gazda profesorilor de la clasele primare ale școlilor gimnaziale din Orașul Cugir, în cadrul atelierului de lucru cu tema: „Furia la copii – aspecte psihocomportamentale”, evenimet moderat de către psihologul clinician al centrului, Corina Olteanu Hurloi.
Evenimentul a cuprins trei secțiuni, prima fiind o prezentare teoretică de ansamblu asupra problematicii furiei în cazul copiilor, a doua a presupus vizionarea unui film bazat pe un caz real cu trimitere la tematica atelierului, ultima parte fiind cea de discuții libere.
S-a evidențiat faptul că experiențele emoționale precoce din procesul de adaptare timpurie a copilului la mediul său socio – emoțional( mama, familia) pun bazele direcției dezvoltării ulterioare și vor colora întâlnirile cu experiențele viitoare. Experiențele precoce rămân, suferă alterări minime, pentru că ele nu sunt accesibile conștiinței și limbajului. Ele rămân în memoria implicită a individului, un sistem cu o bază neuronală diferită de memoria semantică, verbală de mai târziu.

„Este o realitate că atunci când un copil este supărat, de cele mai multe ori logica nu va putea funcționa, până când nu vom răspunde emisferei drepte a creierului, acest mod de acordare se numește în termeni mai specifici: acordare. Presupune să te conectezi emoției copilului, să o recunoști chiar dacă ea se manifestă într-un mod neconstructiv, simpla recunoaștere, faptul ca copilul se simte înțeles, dar mai ales acceptat, acesta devine mai receptiv, explicațiile logice, precum și solicitarea de a se privi evaluându-și comportamentul, devin solicitări rezonabile. Nu insistăm asupra faptului că , la baza acestor mecanisme de reglare trebuie să se afle mereu o bună disciplină, reguli stabilite asupra cărora nu se poate negocia, încălcarea lor atrăgând după sine consecințe”, arăta psihologul centrului, Corina Olteanu Hurloi.
Potrivit analizei psihologului, după acordarea expusă ca mecanism de intervenție, următoarea etapă e cea anticipată anterior, redirecționarea, când intensitatea emoției ce stă la baza furie s-a diminuat semnificativ, „solicităm copilului un comportament rațional, adresându-ne prin dialog emisferei stângi a acestuia, responsabilă de logică și raționalitate”.
S-a constatat faptul că relația primară pe care copilul mic o are cu cei care îl îngrijesc, îl ajută să își stabilească modalitatea de reglare a propriilor emoții și le poate împărtășii cu ceilalți, putând resimți în sinea lui, o multitudine de emoții. „Aceasta înseamnă că va putea avea relații în care să perceapă mopdelul interiorizat de funcționare alumii celuilalt, adică să înțeleagă starea mentală a celuilalt, ceea ce noi numim empatie. Aceste experiențe îi vor îngădui să fie flexibil, să aibă o bază solidă de la care să poată fi flexibil, ceea ce îi va conferi copilului un fel de reziliență”, a conchis psihologul clinician al centrului.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu