Administraţie
Primăria orașului Cugir a amenajat un punct de colectare selectivă a deșeurilor menajere, pe strada Viitorului
Începând de mâine, 23 martie 2018, cugirenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, ca umare a înființării unui punct de colectare selectivă amenajat de Primăria orașului Cugir la fosta remiză de pompieri situată pe str. Viitorului nr. 2.
Realizat la iniţiativa primarului, Adrian Teban punctul de colectare a fost deschis astăzi, în prezenţa viceprimarului Călin Furdui, a unor consilieri locali, a şefului serviciului Administrarea Domeniului Public, Ioan Simu şi a unor cetăţeni. Potrivit administrației publice locale, locația a fost realizată în scopul eliminării situaţiilor în care cetăţenii aruncă pe platformele de precolectare din oraş alte deşeuri decât gunoiul menajeri.
Condiţia de bază este ca deşeul adus de către cetăţeni să fie selectat în funcţie de tipul acestuia. „Este un punct de colectare pus la dispoziţia cetăţenilor de primărie în mod gratuit, din dorinţa de a scăpa de imaginea absolut inestetică, necivilizată şi neecologică a maldărelor de mobilier uzat, reziduri din materiale de construcţii sau resturi vegetale care erau aruncate până acum lângă containerele de gunoi din apropierea blocurilor. Astfel de puncte de colectare am văzut în alte locuri, inclusiv în Germania funcţionează cu eficienţă şi sperăm că vom reuşi şi la Cugir să educăm populaţia să colecteze selectiv inclusiv deşeurile care nu sunt menajere. Totodată, prin intermediul acestui punct intenţionăm să reciclăm o catitate cât mai mare de deşeuri de pe raza oraşului, lucru absolut necesar pentru a preîntâmpina o penalizare a localităţii.” a precizat primarul Cugirului..
Conform edililor Cugirului, avantajul noului punct de colectare selectivă este că cetăţenii nu trebuie să mai plătescă suplimentar pentru acest serviciu. Astfel, orice localnic poate să predea, gratuit, următoarele tipuri de deşeuri: materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări. Punctul de colectare este deschis luni şi vineri între orele 14 şi 18, iar sămbăta între orele 9-12.
Şeful ADP, Ioan Simu ne-a explicat care este procedura de depozitare: „Ca şi reguli de colectare, colegii noştri vor fi aici în orele funcţionale şi îi vor îndruma pe cetăţeni la care container să se deplaseze, în funcţie de tipul de deşeu. Condiţia de bază este ca oamenii să vină cu deşeurile sortate, căci dacă sunt amestecate nu le vom primi. Vom avea şi un regulament afişat în acest sens. Trebuie să precizăm că nu ne ocupăm de ridicarea deşeurilor de la domiciliu, transportul până la centru este strict problema cetăţenilor. Aşadar, un cugirean care, de pildă, are de aruncat un sac cu gresia veche şi o canapea uzată vine cu ele la punctul de colectare, iar personalul de aici îl îndrumă spre containerul în care trebuie să le arunce. Noi vom refolosi cât mai mult din aceste deşeuri,iar cele pe care nu le putem recicla le vom preda, conform legii, unor firme autorizate. Vreau să precizez că avem în vedere ca materialele textile, cum ar fi îmbrăcămintea, să ajungă la persoanele nevoiaşe din localitate.”
Primăria a ținut să mai precizeze că o dată cu punerea în funcţiune a acestui punct de colectare selectivă vor fi drastic sancţionaţi cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere. Poliția Locală a Orașului Cugir va intensifica controalele şi va sancţiona nerespectarea H.C. L. nr. 79/2011 cu amenzi cuprinse între: 200 – 500 lei pentru persoanele fizice şi 500- 1.000 lei pentru persoanele juridice.
Constantin PREDESCU

Administraţie
Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir
Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.
Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat
Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.
Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.
Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);
Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;
Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”
Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;
În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;
Administraţie
„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea
Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.
Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.
Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.
Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.
Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.
Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu