Administraţie
Primăria Cugir continuă acțiunea de amenajare a punctelor de colectare selectivă a deșeurilor, cu acces limitat. Numărul spațiilor va fi de 59
Pentru a gestiona mai eficient deșeurile și pentru a crește rata de reciclare la nivelul orașului, Primăria Cugir continuă acțiunea de amenajare a punctelor de colectare selectivă a deseurilor, cu acces limitat.
Din totalul celor 59 de astfel de spații necesare la nivelul localității, au fost amenajate până acum 55 de platforme. Pe 39 dintre acestea au fost deja montate incinte metalice, dotate cu sisteme de acces pe bază de cartelă.
Majoritatea dintre ele se regăsesc pe vechile amplasamente, însă există și zone în care au fost create platforme noi, astfel încât să răspundă necesităților practice ale populației. Noile locații respectă distanța minimă legală de 10 m față de ferestre sau de 5 m față de fațadele fără ferestre. Există câteva excepții, pe care administrația locală le va corecta în perioada imediat următoare.
Fiecare punct de colectare va fi dotat cu containere specifice pentru deșeuri menajere și reciclabile (hârtie/carton, plastic, metal și sticlă), iar în interiorul lor vor avea acces doar cetățenii din blocurile arondate.
Este vorba de aproximativ 200-300 de persoane / punct de colectare, care vor primii până la sfârșitul lunii martie, cartele de acces și care vor avea obligația de a respecta regulile de depozitare selectivă. Pentru început, vor fi operaționalizate o parte dintre aceste puncte, ca proiect pilot, cu scopul de a evalua eficiența lor și modul în care cetățenii își însușesc responsabilitățile care le revin, urmând ca restul să funcționeze odată cu activitatea noului operator de colectare a gunoiului. Până atunci, tarifarea se va face în continuare în funcție de numărul de persoane, în baza contractelor cu vechiul operator.
Primarul Cugirului, Adrian Teban a declarat că: „demersul administrației locale are loc în contextul noului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Alba. Așteptăm ca el să devină funcțional, iar noii operatori să își poată începe activitatea conform legislației europene și naționale în vigoare. Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, totul depinde de operaționalizarea haldei ecologice de la Galda de Jos și am încredere că factorii de decizie de la nivel județean vor găsi o soluție în acest sens.”
Potrivit edilului, odată cu operaționalizarea întregului SMID, va putea fi introdus instrumentul economic “plătești pentru cât arunci”, ceea ce înseamnă economii atât în buzunarul cetăţeanului, cât şi în cel al administraţiei locale.
În ceea ce privește noile puncte de colectare amenajate în localitate, primarul Cugirului este convins că ele își vor dovedi pentru început eficiența prin faptul că se va reduce disconfortul creat de împrăștierea deșeurilor lângă platforme și se va stopa fenomenul colectării neautorizate a deșeurilor reciclabile.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului