Ştiri din zonă
Primăria comunei Şibot a plătit unei firme peste 50.000 de lei pentru lucrări într-o locaţie ce nu poate fi… indicată
Balastierele de la Balomiru de Câmp revin din nou în prim-planul atenţiei publice, după o tăcere de doi ani în care în zonă nu s-a mai auzit niciun glas de localnic protestatar, ci doar duduitul maşinilor de mare tonaj care exploatează şi transportă pietrişul necesar autostrăzii Orăştie-Sebeş.
În 2012, localnicii din Balomir au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea în ceea ce priveşte circulaţia maşinilor de mare tonaj prin sat. Ei spuneau atunci că acestea trec zi şi noapte pe drumul din localitate, iar structura caselor din imediata apropiere se distruge pe zi ce trece. Oamenii erau foarte nemulţumiţi pentru că, în opinia lor, primăria nu a făcut nimic în această privinţă. Drumul din Balomir a fost şi este cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă balast de la cele două balastiere ce funcţionează în zonă. Aici îşi desfăşoară activitatea balastierele Elis şi Total NSA. Balastiera “Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Total NSA Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.
Protestatarii spuneau atunci că nici noaptea nu este linişte şi nu se poate dormi în această zonă, pentru că maşinile trec încontinuu, iar casele trepidează din cauza lor. Ideea de a impune o supra-taxă pentru tonajul greu ce tranzita zona a murit din faşă.
Acţiunea protestatarilor de acum doi ani a fost îndreptată cu predilecţie împotriva autorităţilor locale – primar, viceprimar şi consilieri, pe care îi acuzau că îi tratează cu indiferenţă pentru că nu iau măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Şi acum, după doi ani, situaţia este la fel în zonă. Poate casele sunt mai hâite de la trepidaţii, în rest… pace şi linişte. Liniştea dinaintea furtunii doar, deoarece un control al Curţii de Conturi efectuat în toamna anului trecut la Primăria Şibot a lăsat în urmă, pe lângă alte diferite nereguli constatate, şi un capitol expres destinat balastierei de la Balomir. Astfel, inspectorii Curţii de Conturi Alba au constatat că “au fost majorate nelegal cheltuielile Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Şibot, în perioada 2011-2013, prin acceptarea la plată a unei facturi în valoare de 50.158 lei, emisă de către SC Total NSA SRL, în baza contractului încheiat pentru prestarea unor lucrări: decopertat pământ, transport, vânzare agregate balastieră – fără să existe justificarea legală a executării acestor prestaţii. În urma verificării, echipa de audit a constatat că, în cursul anului 2011, UATC Şibot a contractat lucrări de prestări servicii cu SC Total NSA SRL conform contractului nr. 947/18.07.2011, având ca şi obiect: decopertat 15000 mp, închiriat autobasculante, excavator, volă, autogreder, cilindru vibrator, transport şi vânzare agregate de balastieră şi carieră. În urma acestui contract a fost emisă factura nr. 390/28.09. 2011, în valoare de 50.158 de lei, achitată integral în perioada 2011-2013, în care se menţionează doar “lucrări conform deviz”, fără alte explicaţii şi justificări despre realitatea lucrărilor executate”, se arată în raportul Curţii de Conturi Alba.
La data la care inspectorii verificau legalitatea cheltuirii bugetului de stat de către Primăria Şibot, aici nu au fost prezentate acte care să probeze “necesitatea efectuării acestor lucrări, locaţia în care s-au desfăşurat lucrările respective, transporturile efectuate (foi de parcurs confirmate), închirierile de utilaje (confirmarea orelor lucrate).”
Lucrările a căror locaţie “nu a putut fi indicată” au fost recepţionate “formal de către o comisie de recepţie în care preşedinte este chiar primarul entităţii şi pentru care nu există o dispoziţie a primarului privind constituirea comisiilor de recepţie care să fie transmisă, în vederea exercitării controlului de legalitate, către contenciosul administrativ”, se arată în raport. Până la 31 ianuarie 2014, UATC Şibot avea termen pentru “realizarea măsurilor legale (…) pentru recuperarea integrală a prejudiciului” şi “reflectarea în contabilitate a prejudiciului şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate aceste lucrări nereale”.
Contactat telefonic, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, ne-a declarat că situaţia drumului în discuţie a fost reglementată ulterior. Primarul Tomuş ne-a spus că a fost contractat un expert care a dovedit că drumul a fost executat, fiind justificată excavaţia decontată anterior către firma Total NSA. Drumul lui Traian (sau Şesului) a fost filmat ca probă video, de expert, pentru a se dovedi că lucrarea plătită anterior se justifică.
Din păcate, bugetul pe 2014 al Primăriei Şibot nu mai este atât de stufos, cel puţin din punct de vedere al taxei de excavaţie colectată de la prestatorii de pe raza administrativ teritorială a localităţii, deoarece această taxă a fost redusă progresiv, de la 8 lei acum câţiva ani la 1 leu anul acesta. Potrivit Legii 571/2003, această taxă se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local, suma oscilând între 0 – 7 lei. Referitor la această situaţie, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş a declarat pentru ziarul Unirea că până în prezent de la cele două balastiere care activau pe 5 hectare din UAT a comunei primiseră aprobare şi avize de la Consiliul Judeţean Alba, deci nu a considerat necesar să perceapă taxa de excavaţie. În continuare, taxa de excavaţie percepută de potenţialii investitori de pe raza comunei va fi de 1 leu. “100 milioane de lei (vechi – n.a.) la hectar este o sumă apreciabilă pentru o comună ca a noastră”, explică primarul Tomuş. Acesta a spus că taxa de excavaţie este cam aceeaşi şi în alte localităţi de pe Mureş, explicând că Primăria Geoagiu de Sus percepe 0,75 lei/ha taxă de excavaţie.

Ştiri din zonă
Accident pe Autostrada A1, în apropiere de limita cu județul Hunedoara. Două persoane rănite, după ce un autoturism s-a izbit de un parapet
Două persoane au fost rănite, vineru după-amiază, după ce un autoturism a derapat pe Autostrada A1 și s-a izbit de un parapet, în apropiere de limita cu județul Hunedoara.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 318, sens Deva-Sebeș. Este vorba despre 1 auto care ar fi intrat într-un parapet, fară persoane incarcerate, posibil 2 persoane rănite. Forte alocate: 1 x ASAS – ISU AB si 1 x ASAS, 1 x EPA – ISU HD și 1 x SAJ HD”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers. În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți. Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească. Circulația auto pe Autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului”, a transmis ISU Hunedoara.
Ştiri din zonă
Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea
Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.
La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.
Pe podium s-au aflat următoarele echipe:
Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.
Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!
Ştiri din zonă
123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea
Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.
Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.
Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu