Actualitate
Prima inimă artificială din România, în colecţia viitorului muzeu al Cugirului
În urmă cu puţine zile, Asociaţia PRO Cugir, condusă de preşedintele Aurel Voicu, a intrat în posesia a două cărţi: “Inima – diagnostic şi tratament chirurgical” şi “Iluzia puterii”, ambele aparţinând prof. dr. Ioan Pop de Popa, artizanul primei inimi artificiale din România.
Demersul asociaţiei cugirene a pornit de la interesul acordat respectivelor volume, ţinând seama că în cuprinsul acestora se face referire la contribuţia unor cugireni care au sprijinit eforturile construcţiei primeIor inimi artificiale din România. Mai mult de atât, cartea “Inima – diagnostic şi tratament chirurgical” a fost cu greu obţinută (de la un anticariat bucureştean), publicaţia fiind de mare valoare, nu doar ştiinţifică, ci şi sentimentală, având în vedere că se vorbeşte pe larg despre persoane din Cugir care şi-au adus prinosul de contribuţie într-un domeniu atât de important. “De aceea, spune Aurel Voicu, ne-am gândit să o considerăm drept o operă de mare valoare şi importanţă pentru colecţia viitorului muzeu al Cugirului. Invenţia profesorului dr. Ioan Pop de Popa a deschis un nou univers în România, în ceea ce priveşte efectuarea operaţiilor pe cord deschis. În timp ce lucra la Clinica de chirurgie I din Cluj-Napoca (1953-1954), a inventat împreună cu un grup de studenţi prima inimă artificială, între primele patru din lume. Printre studenţi se aflau Ioan Dobocan (din Cugir), Mircea Iosifas şi Radu Deac, dar nimic nu s-ar fi putut face fără sprijinul unui colectiv de ingineri şi tehnicieni de la Uzina Mecanică Cugir, precum: Nicolae Teodoru, Corneliu Caşin, Nicolae Sterca şi Clement Lupşe. Mă culpabilizez că nu am realizat primul transplant cardiac din România, dar condiţiile nu mi-au fost favorabile având în vedere condiţiile politice din acea vreme”, recunoaşte profesorul, astăzi în vârstă de 87 de ani. Cu inima artificială (descrisă şi prezentată în imagini, în cartea amintită) a început operaţiile experimentale pe cord deschis, inclusiv primele transplanturi cardiace experimentale, doar pe câini, cu cercul studenţesc menţionat mai sus. “De aici îşi au originea actualele transplanturi cardiace la om din România, în aceste experimente făcute în perioada 1953-1957”, precizează în cartea sa profesorul Pop de Popa. În cărţile sale, intrate în posesia Asociaţiei PRO Cugir, marele chirurg român vorbeşte pe larg şi despre întâlnirea sa, în 1972, în România cu profesorul sud-african Cristian Barnard, artizanul primului transplant de inimă din lume.
C. P.
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului