Rămâi conectat

Cugireni

Povestea lui Tony, cugireanul de 37 de ani care s-a înrolat în „Legiunea Străină a Ucrainei” pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tony este porecla unui bărbat de 37 de ani, născut în Cugir, dar care locuiește în comuna Șibot, localitate aflată la circa 13 km de orașul său natal.

De la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august s-a alăturat Legiunii Internaționale de Luptă pentru Ucraina (Legiunea Străină a Ucrainei). El a povestit în exclusivitate pentru ziarul „Unirea” despre războiul de la granițele României, trăit pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, care au invadat țara vecină pe 24 februarie.

Dovadă stau numeroasele fotografii şi filmări pe care le deţine, cu secvențe de pe frontul ucrainean, în care se văd tancuri și localități bombardate, unele filmări fiind realizate de el însuși, iar o rudă prin alianță a acestuia ne-a confirmat că a văzut cu ochii lui chiar o transmisiune în direct din timpul luptelor, în care Tony trăgea cu arma din tranșee, iar în jurul său erau imaginile tragice ale războiului.

Din discuția telefonică purtată cu cugireanul a reieșit că, după o experiență nefericită trăită în Spania, s-a întors acasă, pentru a-și revedea fetița. Impresionat de drama poporului ucrainean invadat de cotropitorii ruși, s-a dus mai întâi ca voluntar în Vama Isacea, din județul Tulcea, cu intenția de a trece apoi granița, ca să lupte pentru Ucraina. Timp de circa o lună, și-a oferit sprijinul pentru organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale la primirea refugiaților fugiți din calea războiului din Ucraina.

Tony ne-a mărturisit că a avut un motiv puternic pentru care a luat hotărârea radicală de a se înrola voluntar în Fight for Ukraina International Legion (F.U.I.L.).

„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a spus, cu simț patriotic, cugireanul.

El ne-a povestit că, după mai multe tenative eșuate de a trece granița în Ucraina, răstimp în care autoritățile române i-au confiscat întregul echipament avut asupra lui, la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august a reușit să pășească, în sfârșit, pe tărâm ucrainean, cu scopul de a se înrola în Legiunea Străină din Ucraina (F.U.I.L.). Odată ajuns în sudul țării, s-a alăturat F.U.I.L., o formațiune militară multinațională constituită în special din mercenari plătiți din America de Sud (Columbia, Peru, Brazilia etc.), Statele Unite ale Americii, cu experiență acumulată în teatre de operații, dar și din voluntari europeni (Republica Moldova, Ungaria, Germania ș.a.).

Un bun prieten al acestuia din Constanța, i-a cumpărat mare parte din echipamentul militar, de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte și i le-a trimis în Ucraina, astfel refăcându-și mare parte din dotările avute.

Neavând o pregătire militară specială, singurele organizații în care a activat fiind… societățile comerciale în care a lucrat ca angajat civil, timp de două săptămâni a participat, alături de alți „legionari”, la un stagiu de instrucție, în care a învățat tactici de luptă, cei mai buni dintre ei fiind trimiși „pe front”. Astfel, el s-a alăturat Brigăzii Mecanizate 92 și, împreună cu alte batalioane ucrainene și unul leton, s-a deplasat circa 400 km până la granița de est a Ucrainei, participând la luptele grele pentru eliberarea de sub ocupație rusească a orașului Harkiv (n.a. – Harkov).

Tony ne-a mărturisit că cele mai grele momente au fost când armata rusă a bombardat neîncetat orașul, indiferent că a fost vorba despre obiective militare sau construcții civile, membrii Legiunii Străine Ucrainene fiind nevoiți să se adăpostească și să supraviețuiască 7 zile în subsolul unei clădiri. „Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine. GLORIE UKRAINEI, GLORIE ROMÂNIEI, GLORIE EROILOR!!!”, a spus el.

Cugireanul și-a amintit însă și de clipele frumoase, spunând că a fost foarte bine primit de către populația din Ucraina, când oamenii au aflat că este român, iar România i-a ajutat încă de la început pe refugiații fugiți din calea conflictului militar declanșat de Rusia, de la debutul căruia au trecut deja mai bine de 6 luni de zile.

„Să dea Dumnezeu să se termine cât mai repede războiul și «Slava Ukraini!»”, ne-a transmis în final Tony, bărbatul din Alba plecat să lupte pentru eliberarea Ucrainei de sub cotropitorii ruși. I-am transmis să aibă grijă de el și să se întoarcă teafăr acasă!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

După ce au muncit 20 de ani în Italia, doi soți din Vinerea s-a întors în țară și au pus bazele unei miniafaceri cu ciuperci Pleurotus

cugirinfo.ro

Publicat

în

Povestea soților Adriana și Marin Jurj, din Vinerea, a început în 2015, când au decis să intre în afaceri și au pus bazele unei ciupercării în satul de lângă orașul Cugir.

• Inițierea unei afaceri de familie

Soții Jurj s-au întors în România după 20 de ani petrecuți în Italia și s-au gândit, la vremea aceea, să-şi pună la bătaie agoniseala și să își facă propria lor firmă. După mai multe tentative și tatonări, familia a ales să meargă pe ciuperci Pleurotus. Oamenii s-au pus pe treabă și în anul 2015 au găsit tehnologul și au implementat programul prin AFIR. Producția au început-o abia în 2018, iar valoarea proiectului a fost de 350.000 de euro, din care 10% a fost contribuția familiei.

„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu. A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, își amintește Marin, capul familiei.

Deși au crezut că afacerea va fi una prosperă, perioada 2018-2021 a fost destul de grea pentru familia Jurj, în special din lipsa unei piețe de desfacere: „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, spune bărbatul.

După ce au început colaborarea cu cei doi retaileri, și-au propus să-și extindă afacerea și să acceseze și alte fonduri europene. Cei doi soți spun că fără ajutorul acestor proiecte nu ar fi reușit niciodată să demareze afacerea, 350.000 de euro fiind o sumă prea mare pentru ei.
Producție de aproape 50 de tone pe an

În ceea ce privește spațiul de producție, sera are trei tunele și produce 4 tone de ciuperci pe tunel, între 2 valuri, respectiv valul întâi și valul doi: „Într-un an, un tunel îl încărcăm de 4 ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.

Pentru a produce o serie de ciuperci este nevoie de 3 luni. Întâi se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val, apoi se curăță și se pregătește pentru valul doi. După a doua lună iese valul doi, iar ulterior se scoate din seră, se curăță, se spală și se dezinfectează: „O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.

Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre casa de marcat la prețul de 18 lei/kg, iar în Carrefour și Lidl costul se ridică la 6-7 lei caserola de 500 de grame.

Soții Jurj nu au angajați, ciupercăria fiind o afacere de familie: „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, spune domnul Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de la mine de acasă. Dacă lăsăm partea bănească deoparte, e mult mai bine ca în Italia și, deși e mai mult de lucru, este o muncă plăcută”, concluzionează producătorul.

• Despre ciupercile Pleurotus

Ciupercile Pleurotus se numără printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din întreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Aceste ciuperci conțin puține calorii și sunt bogate în nutrienți, fiind o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă.

Ciupercile Pleurotus au fost cultivate inițial în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. În zilele noastre, aceste ciuperci hrănitoare se găsesc în pădurile din America de Nord, Europa și Asia și sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial în întreaga lume. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor impresionante de îmbunătățire a sănătății și conțin o varietate de compuși puternici.

De fapt, ciupercile Pleurotus au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. De asemenea, au un conținut scăzut de carbohidrați, fiind excelente pentru persoanele care consumă de regulă puțini carbohidrați.

Ca și beneficii pentru sănătate, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul de colesterol, ajută la ameliorarea inflamației, pot ajuta la blocarea dezvoltării cancerului și contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Văduva de veteran de război, cugireanca Otilia Curelea, a împlinit 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Văduva de veteran de război, Otilia Curelea, din Cugir a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabiliei vârste de 100 de ani. Este născută la 30 ianuarie 1925 în Cugir, de-a lungul timpului fiind martora unei perioade istorice deosebite, contribuind totodată, la formarea comunității locale.

Ca văduvă de veteran de război (soțul ei decedând în urmă cu 12 ani), Otilia Curelea a primit vizita la domiciliul său de pe strada „Alexandru Sahia”, a președintelui ANCMRR, col. (rtr.) Nicolae Panduru și a Președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Subfiliala Cugir „Regele Ferdinand I” Alba, ing. Aurel Voicu.

Oaspeții au declarat că: „A fost o onoare să celebreze această vârstă impresionantă și să aducă un omagiu la împlinirea unui secol de viață”.

„Doamna Curelea, deși, imobilizată la pat, văzul, auzul și comportamentul de comunicare se află la un nivel satisfăcător, iar Aurica Lungu, îngrijitoarea sa susține că face toate eforturile pentru ca centenara să se simtă cât mai bine”, ne-a declarant Aurel Voicu.

Oaspeții au înmânat sărbătoritei un frumos tort, un buchet de flori, prcum și o diplomă înrămată cu înscrisul de: „La mulți ani 100 – ne revedem anul viitor”.

După cum a menționat Aurel Voicu, la Cugir mai sunt în evidența asociației, 8 urmașe de veterani de război din care 2 la Șibot, iar la nivelul Județului Alba mai sunt în viață doar 4 veterani de război.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanca Otilia Curelea, sărbătorită de administrația locală cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanca Otilia Curelea a fost sărbătorită joi, 30 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori și tort și au fost primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.

„Astăzi sărbătorim cu mare bucurie o nouă realizare remarcabilă în comunitatea noastră – împlinirea a 100 de ani de viață a doamnei OTILIA CURELEA!

Este o onoare pentru noi să celebrăm această vârstă impresionantă și să aducem un omagiu la împlinirea unui secol de viață!

În cei 100 de ani, doamna Otilia Curelea a fost martora unei perioade istorice deosebite și a contribuit la formarea comunității.

La venerabila vârstă împlinită astăzi, doamna Otilia Curelea ne-a primit vizita cu zâmbetul pe buze și ne-a impresionat cu firea jovială și chipul senin, continuând astfel să își aducă aportul în comunitatea noastră prin exemplul dumneaei.

Îi dorim doamnei multă sănătate, fericire și momente de liniște alături de cei dragi!

La mulți ani, doamna Otilia Curelea! Vă mulțumim pentru tot ce ați oferit acestei comunități!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir