Cugireni
Povestea Dariei Mihaiu, gimnasta originară din Cugir care a urcat pe cele mai înalte podiumuri de premiere din lume
Trebuie să știți că în mijlocul „Regalului gimnasticii româneşti” care s-a desfășurat la mijlocul lunii octombrie la Sala Polivalentă din București s-a aflat Daria Alexandra Mihaiu o cugireancă „de aur”.
185 de sportivi din 21 ţări au concurat în perioada 13-15 octombrie la etapa de Cupă Mondială la gimnastică aerobică – „RomGym Trophy” aerobic FIG World Cup 2023. Au participat delegații din Australia, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, India, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Portugalia, Peru, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria și România. Este a patra a competiție internațională de gimnastică aerobică organizată în România.
La etapa de cupă mondială de la București au concurat pentru România: Daria Mihaiu, Claudia Ristea, Sandra Dincă, Larisa Șuiu, Miruna Iordache, David Gavrilovici, Daniel Țavoc, Darius Branda, Leonard Manta, Antonio Surdu, Vlăduț Popa, Mădălin Boldea.
Daria Alexandra Mihaiu a împlinit anul trecut, în 2 decembrie, frumoasa vârstă de 18 ani. Aniversarea majoratului și-a făcut-o la București, alături de colegii și prietenii din lotul național de gimnastică aerobică, de familie. S-a născut în 2 decembrie 2004 la Cugir, fiind mezina familiei Mihaiu, cu trei frați mai mari, care acum au 34, 35 și 36 de ani. Încă de la grădiniță a făcut dansuri moderne iar în clasele primare, pe care le-a urmat la Școala nr. 4 din Cugir, a făcut parte din junioarele care dansau sub titulatura de Panterele Negre, formație antrenată de doamna Monica Câmpean.
În 2014, Fundația Casa Campionilor, coordonată de Mariana Bitang și Octavian Bellu a demarat un proiect unic pentru revigorarea gimnasticii românești, susținut de OMV Petrom. În urma selecțiilor candidatelor, au fost înființate 6 centre (Deva, Constanța, Timișoara, Onești, Steaua și Dinamo) cu 200 de fetițe.
Daria era atunci în clasa a III-a, a participat plină de entuziasm la preselecțiile de la Deva, dar nu a intrat la gimnastică deoarece era deja prea mare, însă talentul său nu a fost trecut cu vederea și a fost înscrisă la gimnastică aerobică, la Liceul Sportiv din Deva, unde a făcut parte din echipa de junioare a clubului, antrenată de Mădălina Susan, antrenor emerit. Rezultatele excelente obținute la diferite competiții interne și internaționale au determinat selectarea în Lotul Național de junioare al României, la Constanța, sub îndrumarea antrenoarei Spânu Cristiana, apoi, la București, sub îndrumarea antrenoarei Marcela Fumea.
Talentul și dedicarea Dariei nu au rămas nerăsplătite: a urmat o avalanșă de medalii pentru tânăra cugireană: la Concursul internațional de gimnastică aerobică din Slovacia, titlul de campioană internațională, la Campionatul European de gimnastică aerobică din Azerbaijan (Baku), titlul de vicecampioană europeană pe echipe, la Cupa Pharaon în Egypt (Cairo), la cuplu, și titlul de campioană internațională, 3 medalii de aur la Campionatul Bucharest Open Cup, la Campionatul Mondial din Azerbaijan (Baku) – locul 1 la proba de pereche, locul 2 la proba de aerobic Dance și locul 3 la probe de grup, medaliată la Campionatele Europene de la Pesaro, Italia, vicecampioană mondială la gimnastică aerobică cu echipa la Guimares-Portugalia, vicecampioană mondială la gimnastică aerobică cuplu la Birmingham (SUA), campioană națională, cu echipa, la prima ediție a Cupei României la gimnastică artistică şi aerobică organizată în Sala Polivalentă „BT Arena” din Cluj Napoca (în decembrie 2022, ceremonia de retragere a gimnastului campion Marian Drăgulescu).
Dacă te vei uita pe pagina de socializare a oricărui sportiv campion, vei vedea numai rezultatele talentului, succesul, medaliile și fotografiile de pe prima treaptă a podiumului, cu steagul tricolor fluturând în fundal. Nu vei vedea munca continuă, nu vei vedea puterea de a o lua de la capăt după o greșeală, nu vei vedea efortul depus, lacrimile și sudoarea. Mama Dariei Mihaiu, de fapt familia sa întreagă, a asistat, pas cu pas, la efortul de Hercule a mezinei: emoții, bucurii, tristeți, mâini și picioare învinețite de la căderi, de la prinderi.
Povestea și detaliile din spatele succesului reprezintă un film lung, uneori dureros, nu doar frântura de la festivitatea de premiere, pe care mulți dintre noi o vizionăm fugitiv. Excelența în sport se atinge cu multe ore de antrenament, ore grele, ore de nervi și lacrimi, care sunt compensate, pentru cei merituoși, cu momente de fericire și strălucire în lumina reflectoarelor. E drept, nimeni nu atinge succesul fără să întâmpine eșecuri. Perseverența te ajută să mergi mai departe, îți călește caracterul și îți stimulează dorința de a continua și după ce ai dat de greu.
Iar Daria face asta de aproape un deceniu, de când și-a luat zborul din cuibul părintesc de la poalele Drăganei spre cele mai înalte podiumuri de premiere din lume. Sprijinul, moral și financiar, în cariera sa sportivă, a venit constant din partea părinților (tatăl său a fost și el antrenor de karate, acum e șofer pe TIR), din partea antrenorilor, a colegilor de parcurs sportiv. Își dorește, și speră că așa va fi, să antreneze la rândul său tineri pentru o carieră în gimnastica aerobică de performanță.
Noi îți urăm succes Daria Mihaiu, în tot ceea ce faci și să știi, mai ales în momentele de cumpănă și clar, în momente de succes, că orașul Cugir îți este alături, cu inima bătându-i în același ritm cu tine!

Cugireni
După ce au muncit 20 de ani în Italia, doi soți din Vinerea s-a întors în țară și au pus bazele unei miniafaceri cu ciuperci Pleurotus
Povestea soților Adriana și Marin Jurj, din Vinerea, a început în 2015, când au decis să intre în afaceri și au pus bazele unei ciupercării în satul de lângă orașul Cugir.
• Inițierea unei afaceri de familie
Soții Jurj s-au întors în România după 20 de ani petrecuți în Italia și s-au gândit, la vremea aceea, să-şi pună la bătaie agoniseala și să își facă propria lor firmă. După mai multe tentative și tatonări, familia a ales să meargă pe ciuperci Pleurotus. Oamenii s-au pus pe treabă și în anul 2015 au găsit tehnologul și au implementat programul prin AFIR. Producția au început-o abia în 2018, iar valoarea proiectului a fost de 350.000 de euro, din care 10% a fost contribuția familiei.
„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu. A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, își amintește Marin, capul familiei.
Deși au crezut că afacerea va fi una prosperă, perioada 2018-2021 a fost destul de grea pentru familia Jurj, în special din lipsa unei piețe de desfacere: „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, spune bărbatul.
După ce au început colaborarea cu cei doi retaileri, și-au propus să-și extindă afacerea și să acceseze și alte fonduri europene. Cei doi soți spun că fără ajutorul acestor proiecte nu ar fi reușit niciodată să demareze afacerea, 350.000 de euro fiind o sumă prea mare pentru ei.
Producție de aproape 50 de tone pe an
În ceea ce privește spațiul de producție, sera are trei tunele și produce 4 tone de ciuperci pe tunel, între 2 valuri, respectiv valul întâi și valul doi: „Într-un an, un tunel îl încărcăm de 4 ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.
Pentru a produce o serie de ciuperci este nevoie de 3 luni. Întâi se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val, apoi se curăță și se pregătește pentru valul doi. După a doua lună iese valul doi, iar ulterior se scoate din seră, se curăță, se spală și se dezinfectează: „O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.
Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre casa de marcat la prețul de 18 lei/kg, iar în Carrefour și Lidl costul se ridică la 6-7 lei caserola de 500 de grame.
Soții Jurj nu au angajați, ciupercăria fiind o afacere de familie: „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, spune domnul Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de la mine de acasă. Dacă lăsăm partea bănească deoparte, e mult mai bine ca în Italia și, deși e mai mult de lucru, este o muncă plăcută”, concluzionează producătorul.
• Despre ciupercile Pleurotus
Ciupercile Pleurotus se numără printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din întreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Aceste ciuperci conțin puține calorii și sunt bogate în nutrienți, fiind o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă.
Ciupercile Pleurotus au fost cultivate inițial în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. În zilele noastre, aceste ciuperci hrănitoare se găsesc în pădurile din America de Nord, Europa și Asia și sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial în întreaga lume. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor impresionante de îmbunătățire a sănătății și conțin o varietate de compuși puternici.
De fapt, ciupercile Pleurotus au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. De asemenea, au un conținut scăzut de carbohidrați, fiind excelente pentru persoanele care consumă de regulă puțini carbohidrați.
Ca și beneficii pentru sănătate, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul de colesterol, ajută la ameliorarea inflamației, pot ajuta la blocarea dezvoltării cancerului și contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului.
Cugireni
Văduva de veteran de război, cugireanca Otilia Curelea, a împlinit 100 de ani
Văduva de veteran de război, Otilia Curelea, din Cugir a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabiliei vârste de 100 de ani. Este născută la 30 ianuarie 1925 în Cugir, de-a lungul timpului fiind martora unei perioade istorice deosebite, contribuind totodată, la formarea comunității locale.
Ca văduvă de veteran de război (soțul ei decedând în urmă cu 12 ani), Otilia Curelea a primit vizita la domiciliul său de pe strada „Alexandru Sahia”, a președintelui ANCMRR, col. (rtr.) Nicolae Panduru și a Președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Subfiliala Cugir „Regele Ferdinand I” Alba, ing. Aurel Voicu.
Oaspeții au declarat că: „A fost o onoare să celebreze această vârstă impresionantă și să aducă un omagiu la împlinirea unui secol de viață”.
„Doamna Curelea, deși, imobilizată la pat, văzul, auzul și comportamentul de comunicare se află la un nivel satisfăcător, iar Aurica Lungu, îngrijitoarea sa susține că face toate eforturile pentru ca centenara să se simtă cât mai bine”, ne-a declarant Aurel Voicu.
Oaspeții au înmânat sărbătoritei un frumos tort, un buchet de flori, prcum și o diplomă înrămată cu înscrisul de: „La mulți ani 100 – ne revedem anul viitor”.
După cum a menționat Aurel Voicu, la Cugir mai sunt în evidența asociației, 8 urmașe de veterani de război din care 2 la Șibot, iar la nivelul Județului Alba mai sunt în viață doar 4 veterani de război.
Constantin PREDESCU
Cugireni
Cugireanca Otilia Curelea, sărbătorită de administrația locală cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani
Cugireanca Otilia Curelea a fost sărbătorită joi, 30 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori și tort și au fost primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.
„Astăzi sărbătorim cu mare bucurie o nouă realizare remarcabilă în comunitatea noastră – împlinirea a 100 de ani de viață a doamnei OTILIA CURELEA!
Este o onoare pentru noi să celebrăm această vârstă impresionantă și să aducem un omagiu la împlinirea unui secol de viață!
În cei 100 de ani, doamna Otilia Curelea a fost martora unei perioade istorice deosebite și a contribuit la formarea comunității.
La venerabila vârstă împlinită astăzi, doamna Otilia Curelea ne-a primit vizita cu zâmbetul pe buze și ne-a impresionat cu firea jovială și chipul senin, continuând astfel să își aducă aportul în comunitatea noastră prin exemplul dumneaei.
Îi dorim doamnei multă sănătate, fericire și momente de liniște alături de cei dragi!
La mulți ani, doamna Otilia Curelea! Vă mulțumim pentru tot ce ați oferit acestei comunități!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu