Rămâi conectat

Monden

Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului | cugirinfo.ro

Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor, este postul care prăznuiește Nașterea Domnului. Pentru credincioși, perioada aceasta de post este una permisivă, existând multiple zile cu dezlegare la pește.

Citește și: MESAJE de Crăciun fericit! Felicitări de Crăciun

Reţinerea de la gânduri necurate

În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce.

Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. “Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.

În primele secole, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai usor.

“Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie”, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou

Ce e indicat să mănânci

Postul Crăciunului nu este însă pentru toată lumea. Medicii spun că, deşi reprezintă o cură de detoxifiere pentru persoanele sănătoase, este interzis suferinzilor.

“Bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici nu au voie să postească. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava.

E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă. Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri”, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.

Cu ce poți înlocui alimentele de dulce în Postul Crăciunului
Lapte

Poți înlocui laptele cu o mulțime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Există și variante îndulcite și neîndulcite, astfel încât poți adapta orice rețetă care necesită lapte.

Unt

Poți înlocui untul cu margarina, deși nu este o opțiune foarte sănătoasă. În plus, unele margarine nu sunt de post. Înlocuiește untul cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos.

Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Tradiții de Anul Nou 

Ouă

Poți înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o rețetă care necesită ouă, înlocuiește-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poți consuma tofu.

Brânza

Brânza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânzeturi vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, folosește totuși o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topește atât de bine precum brânza reală, ea are un gust bun și încheagă ingredientele de pe blat.

Carne

Chiar dacă ții sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerț există multe produse „din carne” vegetale, de la burgeri, cârnați, mici, carne tocată, chiftele, crenvurști, salamuri, parizer și orice altă formă.

Tradiții în postul Crăciunului

Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

Ultima zi din Postul Crăciunului 2021 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului

În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Monden

Loredana Arap și Cristian Zamaru: Miss și Mister la „Balul Îndrăgostiților” organizat de Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 14 februarie 2025, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir a fost gazda ediției 2025 a ,,Balului Îndrăgostiților”, eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor (împreună cu consilierul educativ Simona Rusan) de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.

Juriul concursului a fost format din:

– Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir; Călin Mureșan – director al Clubului Sportiv „Metalurgistul” Cugir;
– Diane Dobrean – director Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir;
– Simona Rusan – consilier educativ la Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;
– Ovidiu Lăpușanu – director al Radio „Energy” Cugir;
– Austin Gabriel – DJ la Radio „Energy” Cugir;
– David Pașca – vicepreședintele Consiliului Elevilor al Colegiului National „David Prodan” Cugir;
– Sebastian Micu – președintele Consiliului Elevilor al Liceului Tehnologic „I.D. Lazărescu” Cugir.

Jurații au votat următorul clasament final:

– Miss și Mister „Valentine”: Loredana Arap – clasa XI C și Cristian Zamaru – clasa XI C
– Locul 2: Dănilă Ecaterina – clasa IX C și Erik Cristea – clasa X B
– Locul 3: Brianna Bulzan – clasa IX B și Ionică Borsa – clasa IX B
– Locul 4: Iemima Rus – clasa X C și Răzvan Berian – clasa IX C
– Locul 5: Denisa Baciu – clasa IX C și Andrei Ștefănescu – clasa IX C

Printre probe au existat momente menite să țină publicul activ, precum momentele de dans sportiv (coordonat de Luisa Baltă) dar și momente de muzică susținute de talentata Cătălina Arap, minunata Bianca Mara și trupa Echo.

Probe precum „Vorbește-mi frumos” unde perechile au trebuit să-și facă declarații romantice, „Cântă pentru mine” unde perechile au trebuit să formeze un duet în karaoke sau „Cât de bine mă cunoști?” unde a fost testat nivelul de cunoaștere al partenerului asupra persoanei iubite.

Spectacolul a fost prezentat de: Victoria Meascovscaia și Daniel Molodeț

„Dorim să le mulțumim tuturor spectatorilor prezenți la eveniment, participanților în cursa pentru „MISS și MISTER VALENTINE”, care au trecut prin probe spectaculoase menite să le dovedească atât socrilor fiecărei perechi că sunt demni de soț și soție, cât și admirabilului public că știu sa se sincronizeze pe muzică și să cânte împreună, să își exprime iubirea și prin cuvinte nu doar prin fapte, să danseze cum nu au dansat niciodată. Mă bucur că am reușit ca după mulți ani să readucem această tradiție în Colegiu. Le mulțumesc tuturor celor care au venit să ne susțină și mai ales voluntarilor care au ajutat la organizarea acestui eveniment, voluntari fără de care nu s-ar fi putut realiza nimic din ceea ce ați văzut.

De asemenea, adresez mulţumiri speciale Primăiriei oraşului Cugir şi Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, sponsorilor:Familia Lucan, News Pub, Lae Pecu, Adi Mag, Chocolat Cafe, Barber Shop, Mini-Mal Star SRL, Magazinul Lucia și Photo Print Center pentru tot ajutorul material acordat și nu în ultimul rând, profesorilor care ne-au susţinut pe tot parcursul desfășurării evenimentului”, a ținut să transmită Marian Prodan, președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.

Constantin PREDESCU
Foto: Claudiu Mărginea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Monden

Balul Bobocilor, o aventură exotică cu Pirații din Caraibe, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir. Miss și Mister Boboc 2024: Mădălina Cristea și Denis Cristiano Bâlc

cugirinfo.ro

Publicat

în

Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir a fost vineri seară, 15.11.2024, gazda unui eveniment spectaculos la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir: Balul Bobocilor 2024, organizat sub tema plină de aventură „Pirații din Caraibe”.

Sala festivă a fost transformată într-un decor inspirat de lumea exotică și misterioasă a piraților, cu hărți ale comorilor, cufere aurite și elemente marine care au adus publicul în mijlocul unei povești fascinante.

• O poveste cu pirați

 Seara a început cu un moment captivant de joc de rol, în care organizatorii au adus la viață atmosfera plină de mister și acțiune a Piraților din Caraibe. Staff-ul organizatoric, coordonat de doamna profesor Roșu Diana Aurelia, consilier educativ, a deschis balul cu o lupta acerba intre pirati, pregătind scena pentru momentele de competiție și distracție care au urmat.

• Probele: Teste de talent, îndemânare și cunoștințe.

Cele șase perechi de boboci din clasele a IX-a au concurat în cadrul unor probe diversificate, care au scos în evidență abilitățile, creativitatea și spiritul de echipă:

– Proba de prezentare – Bobocii au intrat pe scenă în costume inspirate din tema piraților, impresionând prin originalitate și încredere.

– Proba de talent – Concurenții au încântat publicul cu momente de karaoke și dans, demonstrând că sunt pregătiți să cucerească scena.

– Proba de cunoștințe generale – A adus un strop de competiție intelectuală, cu întrebări care au testat istețimea și cultura generală a participanților.

– Proba de îndemânare – O provocare de ocolire ghidată a jaloanelor, în care concurenții au arătat că sunt stăpâni pe mișcările lor.

• Momente artistice și tombola Avon

 Evenimentul a fost îmbogățit de spectacole artistice de excepție:

– Trupa de dans BreakOut a electrizat publicul cu mișcări pline de energie.

– Grupa de dansatoare solo și perechile pregătite de Luisa Balta au încântat prin coregrafii impresionante de dans clasic.

– Interpretările muzicale susținute de Cătălina Arap și gemenii Iulian și Laurențiu Buta au fost primite cu aplauze entuziaste.

– Nici staff-ul nu a uitat sa li se alature lor intr-o hora, pentru a demonstra ca stiu sis a se distreze, nu doar sa munceasca

Un moment special al serii a fost tombola organizată cu sprijinul Avon, care a adus zâmbete pe fețele spectatorilor. Membrii publicului au avut ocazia să câștige premii atractive, fiind recompensați pentru entuziasmul și participarea lor la spectacol.

• Juriul – Decizii în mâini experimentate

Juriul, format din personalități marcante și reprezentanți ai comunității, a avut misiunea dificilă de a desemna câștigătorii. Din juriu au făcut parte:

Domnul Adrian Teban, primarul orașului Cugir,

Domnul Codruț Popa, agent de poliție din cadrul Poliției Cugir,

Domnul Ionut Iancu, Director al Liceului Tehnologic “Ion D Lazarescu” Cugir

precum și alți profesori și invitați speciali, care au evaluat concurenții cu atenție și obiectivitate.

• Câștigătorii – Eleganța, talentul și popularitatea premiate

La finalul serii, titlurile de Miss și Mister Boboc 2024 au fost acordate Mădălinei Cristea din clasa a IX-a A și lui Bâlc Denis Cristiano din clasa a IX-a B, care au impresionat prin dezinvoltură, creativitate și carismă.

De asemenea, titlurile de Miss și Mister Popularitate, stabilite prin voturile publicului pe Instagram, au revenit Dariei David din clasa a IX-a A și lui Vintilă Sebastian din clasa a IX-a A Profesională, care au cucerit inimile spectatorilor.

• Concluzie: O seară plină de magie și emoție

Balul Bobocilor 2024 a fost o adevărată aventură exotică, care a combinat spectacolul, competiția și distracția. Tema „Pirații din Caraibe” a adus un farmec aparte evenimentului, iar participarea activă a publicului, răsplătită prin tombola Avon, a completat atmosfera festivă.

Felicitări tuturor!

 

Text: Constatin PREDESCU

Foto: Alexandru Vulcu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Monden

Natalia Pașca și Erik Prodan, „Miss și Mister” la Balul Bobocilor organizat de Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 1 noiembrie 2024, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir a fost gazda ediției 2024 a Balului Bobocilor, eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor (împreună cu consilierul educativ Simona Rusan) de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.

Tema balului, „GAME OF THRONES”, aleasă de organizatori, a oferit prilejul bobocilor care au intrat în concurs să reprezinte cele mai semnificative case ale multcunoscutului serial cu același nume.

Juriul concursului a fost format din:

Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir;

Diane Dobrean – director Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir;

Alin Toderescu – directorul Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;

Simona Rusan – consilier educativ la Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;

Adrian Stoica – profesor în cadrul Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir;

Cristina Macarei – reprezentant al elevilor în Consiliul de Administrație al Colegiului National „David Prodan” Cugir;

Sebastian Micu – președintele Consiliului Elevilor Liceului Tehnologic „I.D. Lazărescu” Cugir.

Jurații au votat următorul clasament final:

Miss & Mister Boboc: Natalia Pașca – clasa IX B & Erik Prodan – clasa IX A.

Locul 2: Stănilă Alina – clasa IX B & Ionică Borsa – clasa IX B

Locul 3: Paula Preda-Groza – clasa IX B & Andrei Roșiu  – clasa IX A

Locul 4: Claudia Mărginean – clasa IX A & Darius Aldea – clasa IX B

Locul 5: Alexandra Cernat – clasa IX A & Darius Truță – clasa IX C

Locul 6: Brianna Bulzan – clasa IX B & Marco Modoran – clasa IX C

„Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național „David Prodan” le mulțumește tuturor spectatorilor prezenți la eveniment. De asemenea, le mulțumim și participanților în cursa pentru MISS și MISTER boboc, care au trecut prin probe spectaculoase care să le dovedească atât îndemânarea cât și precizia și mai ales cu curajul de care un personaj din serialul pe care aceștia îl reprezintă, probe precum: tir la țintă, luptă cu săbii și căutarea comorii acoperită de gheață. Între probe au existat momente menite să țină publicul activ, precum momentele de dans sportiv coordonat de Luisa Baltă și de streetdance coordonat de Andreea Simoiu, dar și momente de muzică susținute Ariana și trupele The Beat și Echo. Vreau să mulţumesc echipei mele fără de care nu s-ar fi putut realiza acest evenimen. Nu este doar o echipă, împreună formăm o familie. De asemenea, adresezm ulţumiri speciale Primăiriei oraşului Cugir şi Centrului Cultural Cugir, sponsorilor: Familia Lucan, Chic, Eurofine, News Pub, Lae Pecu, Omniasig, Adi Mag, La Naica, Liberta, IF Ispas Montana, Chocolat Cafe, 5 to go, Barber Shop, Gourmet, Photo Print, Elco Business și Photo Print Center pentru tot ajutorul material acordat, domnului Viorel Codrea pentru filmarea balului şi nu în cele din urmă, profesorilor care ne-au susţinut pe tot parcursul desfășurării evenimentului”, a declarat Marian Prodan, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir