Administraţie
Poliția Locală Cugir: „În anul 2018 s-au aplicat 631 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 157.000 lei, pentru abateri de la normele legale”
Într-un Raport prezentat recent Consiliului Local de către șeful Serviciului Poliția Locală a orașului Cugir, Jr. Horațiu Găldău, pentru anul 2018 se evidențiază rezultate și preocupări peste cele ale anului precedent. Potrivit raportorului, principalele obiective care au stat la baza activității serviciului au fost în primul rând, limitarea fenomenului contravențional prin acțiuni planificate sistematic în toate domeniile de competență.
Astfel, pentru sancționarea faptelor ce au constituit abateri de la normele legale, polițiștii locali au întocmit în anul 2018 un număr de 846 procese verbale de contravenție, după cum urmează: 613 sancţiuni cu amendă (în valoare de 157.620 lei), în creștere cu 41,5% față de anul 2017; 233 sancţiuni cu avertisment scris, în creștere cu 36,5% față de anul 2017.
Totodată, valoarea amenzilor contravenționale în comparație cu anul 2017 a crescut cu suma de 69.420 lei, iar numărul de procese verbale de contravenție a crescut cu 338, reprezentând o creștere de 40%, în special pe ordine publică, circulaţie rutieră, lucrări de construcții, control al activităţii de comerţ stradal şi în zonele publice, protecţia mediului/salubritate .
Astfel, în domeniul circulației rutiere, polițiștii locali au acționat în baza Legii nr. 155/2010 pentru sancționarea faptelor de natură contravenţională de încălcare a normelor legale privind oprirea şi staţionarea autovehiculelor, a celor privind masa maximă autorizată şi accesul interzis, fiind aplicate 600 sancțiuni contravenționale, ținându-se în același timp cont de gravitatea și pericolul social al faptei, caz în care agentul constatator a aplicat doar avertismente ( 196 ).
Domeniul protecției mediului/salubrităţii şi a gestiunii deşeurilor a reprezintat un element de mare importanţă în administraţia publică, ceea ce obligă la o abordare temeinică şi sistematică a fiecărui aspect legat de aceasta, iar măsurile luate în acest domeniu s-au concretizat printr-un număr de 61 de sancțiuni aplicate.
De asemenea, pentru executarea lucrărilor de construcții fără autorizație sau pentru nerespectarea acesteia și a proiectului tehnic, polițiștii locali au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 lei.
Un alt segment important și care a înregistrat o creștere semnificativă este cel al relațiilor cu publicul, iar acest lucru se traduce prin creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în administrația publică locală reflectate în 924 de sesizări și solicitări venite din partea cetățenilor, iar acolo unde a fost cazul s-au luat măsuri de îndrumare a petenților către instituțiile în a căror competență se încadrează.
Combaterea a faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, a fost o altă acțiune susținută de polițiștii locali, fiind înregistrate un număr de 104 procese verbale de contravenție.
Activitatea în domeniul supravegherii video a vizat continuarea proceselor de implementare a echipamentelor de supraveghere video digitale, punându-se accentul pe asigurarea suportului tehnic necesar în vederea stabilirii cu exactitate a unor elemente care pot ajuta la clarificarea situaţiei de fapt şi implicit la finalizarea investigaţiei, atunci când este cazul. De menționat că numărul camerelor de supraveghere amplasate pe teritoriul orașului Cugir, cât și în localitatea Vinerea a crescut de la 22 câte erau în 2017 la 29 în prezent.
Totodată, în patrulă mixtă cu angajați ai Poliției Orașului Cugir, polițiștii locali au intervenit la un număr de 557 apeluri provenind de la Numărul Unic de Urgență 112.
„De menționat că, în cadrul Compartimentelor: Ordine și liniște publică și circulația pe drumurile publice, Disciplina în construcţii şi afişajul stradal, Protecţia mediului, Control activitate comercială și Paza bunurilor, își desfățoară activitatea un număr de 10 angajați, din care 8 sunt polițiști locali pe Ordine Publică și Circulație, 2 sunt polițiști locali pe Disciplina în construcții, Protecția mediului, Control activitate comercială, care au calitatea de agent constatator, iar 7 sunt personal contractual (paza bunurilor)”, precizează în raportul prezentat, juristul Horațiu Găldău.
Constantin PREDESCU

Administraţie
Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir
Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.
Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat
Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.
Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.
Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);
Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;
Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”
Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;
În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;
Administraţie
„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea
Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.
Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.
Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.
Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.
Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.
Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu