Rămâi conectat

Actualitate

Peste 100 de copii au participat la cursurile Școlii de Vară organizate de Centrul Cultural din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la Cugir, s-au finalizat cursurile Școlii de vară, eveniment organizat de Centrul Cultural și Administrația locală din Cugir.

Acestea și-au propus o incursiune în lumea muzicii și a artelor plastice prin intermediul cursurilor susținute de profesori din București, timp de 2 săptămâni, activitățile desfășurându-se zilnic în sălile instituției locale de cultură. Cursurile au fost adresate copiilor și tinerilor dornici să pătrundă în tainele artei.

Astfel, cei înscriși au putut alege cursurile din programa şcolii de vară, și anume: introducere în studiul pianului, chitarei, lăutei, violoncelului, percuției, teoria muzicii, muzicii psaltice, canto, precum și studiul artelor plastice, respectiv pictură, sculptură și desen grafic.

Potrivit directorului centrului cultural, Diane Dobrean, elevii au primit sprijinul profesorilor de la Asociația Culturală „Anton Pann” – București: dr. Constantin Răileanu – profesor de muzică (percuție, canto, teorie); dr. Cosmina Dragomir – profesor arte vizuale (pictură, sculptură, desen grafic); dr. Oana Lucia Răileanu – profesor de muzică (pian); dr. Alexandru Stoica – profesor de muzică (chitară).

„Cursurile Şcolii de vară Cugir au fost gratuite pentru toți cei care au dorit să se înscrie și să participe la atelierele puse la dispoziție. Cursurile de arte plastice au fost deschise și pentru preșcolarii și copiii cu deficiențe (motorii, sindrom Down, nevăzători, surdo-muți etc.). Școala de vară s-a încheiat cu o expoziție bine organizată, exponatele fiind lucrările copiilor, și cu un recital al acestora pe scena Centrului Cultural Cugir”, a ținut să precizeze directorul centrului cultural.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Sute de voluntari din Cugir implicați în Campania „Curațenia de Primăvară – 2025”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aproximativ 21 de metri cubi de deșeuri au fost colectați de pe domeniul public, în urma unei mobilizări exemplare a comunității locale în cele patru săptămâni ale „Curățeniei de Primăvară – 2025”, la Cugir.

Comparativ cu anii anteriori, potrivit autorităților locale, se constată o îmbunătățire vizibilă a nivelului de curățenie în oraș, precum și o creștere a gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor în menținerea unui mediu curat.

Timp de patru săptămâni, administrația locală – alături de asociații de proprietari, instituții de învățământ, ONG-uri și alte structuri publice – a contribuit la igienizarea zonelor verzi, a malurilor apelor și a spațiilor frecventate de cetățeni.

„Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie, inclusiv celor care au oferit sprijin și resurse, pentru efortul comun de a face orașul nostru mai curat și mai responsabil față de mediu:

– Asociația Lupii Sigidavei – zeci de saci colectați – Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii/Bucuru;

– Ocolul Silvic „Sâpcea” – igienizarea zonelor periferice ale orașului care fac legătura cu satele de munte;

– Elevii și profesorii de la: Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială „Singidava”, Școala Gimnazială „Iosif Pervain” – Parcul din P-ța. 1 Mai, Parcul „Zaharie”, Zona verde la bl. „1 Mai”, Parcul Stadionului Nou, Parcul de Joacă – Tineretului/Mureșului;

– APA CTTA Cugir – ecologizare de la Stația de tratare apă în aval până la Podul Roșu;

– Angajații Primăriei și ai serviciilor subordonate – Stadionul Nou, Pârâul Gugului, Calea Murelor și întreaga centură a localității Vinerea.

Poliția Locală a monitorizat campania și continuă să supravegheze zonele igienizate, aplicând sancțiuni celor care nu respectă regulile de mediu”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.

Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.

„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:

, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!

„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă,  fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.

Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.

„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir