Rămâi conectat

Actualitate

Pensionarii care obţin venituri salariale pot cere recalcularea pensiei

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

casa-de-pensii-albaPotrivit legislaţiei în vigoare, vârstnicii care obţin venituri după data pensionării pot solicita recalcularea pensiei, astfel încât cuantumul acesteia să crească. Pensia poate fi recalculată, în anumite situaţii, chiar dacă aceasta deja a fost stabilită, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, persoanele care primesc pensia pentru limită de vârstă şi obţin venituri după ieşirea la pensie pot cere o recalculare. Recalcularea poate fi cerută oricând după ieşirea la pensie, dacă persoana respectivă obţine venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale. Concret, legea nu impune realizarea unui stagiu minim de cotizare (după pensionare) pentru solicitarea recalculării, iar acest lucru poate fi făcut după fiecare stagiu. Cererea de recalculare se obţine de la CJP Alba, unde se şi depune. În afară de acest formular mai trebuie depuse un cupon de pensie, o copie a cărţii de identitate şi actele doveditoare în baza cărora se cere recalcularea. De asemenea, recalcularea se mai poate face, aşa cum este prevăzut în Legea pensiilor şi în normele sale de aplicare, prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei sau prin depunerea de documente suplimentare care nu există la dosar, dar care influenţează cuantumul acesteia. În urma recalculării, noul cuantum al pensiei este acordat începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. Orice schimbare în situaţia proprie, care duce la modificarea condiţiilor în funcţie de care s-a stabilit sau se plăteşte pensia, trebuie comunicată casei teritoriale de pensii în maximum 15 zile. În prezent, conform Legii nr. 263/2010, mai multe categorii de persoane pot să cumuleze pensia cu venituri pentru care plata CAS este obligatorie. Este vorba de: pensionarii pentru limită de vârstă; nevăzătorii; pensionarii de invaliditate (gradul III) şi copiii pensionari de urmaş încadraţi în gradul III de invaliditate; copiii pensionari de urmaş, până la 16 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, până la cel mult 26 de ani. Totodată, soţul supraviețuitor care beneficiază de pensia de urmaş poate s-o cumuleze cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut.
Aşa cum se cunoaşte, din toamna anului trecut, bugetarii pot să cumuleze pensia cu salariul. Potrivit vechilor reglementări, pensionarii erau obligaţi să-şi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie. Atunci când îndeplinesc condiţiile de pensionare, cei îndreptăţiţi trebuie să depună o cerere în acest sens. Admiterea sau respingerea acesteia este făcută, prin decizie a casei de pensii teritoriale, în cel mult 45 de zile de la data înregistrării, conform Legii nr. 263/2010. Decizia este comunicată solicitantului în maximum cinci zile de la data emiterii, iar aceasta poate fi contestată în 30 de zile de la primire. Contestaţia se depune la casa de pensii care a emis decizia, iar aceasta o înaintează Comisiei Centrale de Contestaţii. Termenul de soluţionare este 45 de zile de la înregistrare şi, dacă solicitantul nu este mulţumit, mai există varianta atacării în instanţă, în maximum 30 de zile de la comunicarea hotărârii comisiei. Atât deciziile de pensionare, cât şi hotărârile necontestate în termenul legal sunt definitive.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Daruri pentru copiii cu dizabilități din Cugir oferite de Asociația „Implicare și Dăruire”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociatia „Implicare și Dăruire Cugir 2023”, în parteneriat cu Centrul Social Multifunctional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea a organizat recent, la Complexul „Elegance Bellys” Cugir evenimentul „Vine Iepurașul”.

„Au participat 30 de copii cu dizabilități și frați ai acestora, care sau distrat împreună, s-au jucat, au colorat ouă cu reprezentanții Cercului de teatru al Centrului Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir condus de actrița Maria Dodoc. Copiii au fost impresionați de întâlnirea cu iepurașul, care le-a împărțit dulciuri și răcoritoare”, ne-a relatat Mihaele Bota – președinta asociației amintite.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de voluntari din Cugir implicați în Campania „Curațenia de Primăvară – 2025”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aproximativ 21 de metri cubi de deșeuri au fost colectați de pe domeniul public, în urma unei mobilizări exemplare a comunității locale în cele patru săptămâni ale „Curățeniei de Primăvară – 2025”, la Cugir.

Comparativ cu anii anteriori, potrivit autorităților locale, se constată o îmbunătățire vizibilă a nivelului de curățenie în oraș, precum și o creștere a gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor în menținerea unui mediu curat.

Timp de patru săptămâni, administrația locală – alături de asociații de proprietari, instituții de învățământ, ONG-uri și alte structuri publice – a contribuit la igienizarea zonelor verzi, a malurilor apelor și a spațiilor frecventate de cetățeni.

„Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie, inclusiv celor care au oferit sprijin și resurse, pentru efortul comun de a face orașul nostru mai curat și mai responsabil față de mediu:

– Asociația Lupii Sigidavei – zeci de saci colectați – Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii/Bucuru;

– Ocolul Silvic „Sâpcea” – igienizarea zonelor periferice ale orașului care fac legătura cu satele de munte;

– Elevii și profesorii de la: Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială „Singidava”, Școala Gimnazială „Iosif Pervain” – Parcul din P-ța. 1 Mai, Parcul „Zaharie”, Zona verde la bl. „1 Mai”, Parcul Stadionului Nou, Parcul de Joacă – Tineretului/Mureșului;

– APA CTTA Cugir – ecologizare de la Stația de tratare apă în aval până la Podul Roșu;

– Angajații Primăriei și ai serviciilor subordonate – Stadionul Nou, Pârâul Gugului, Calea Murelor și întreaga centură a localității Vinerea.

Poliția Locală a monitorizat campania și continuă să supravegheze zonele igienizate, aplicând sancțiuni celor care nu respectă regulile de mediu”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir