Rămâi conectat

Actualitate

Pe urmele Marii Uniri la Cugir – Partea II

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul proiectului de cercetare, cunoaștere și promovare a istoriei locale, astăzi vă propunem o nouă locație importantă în ceea ce a însemnat actul unirii de la Alba Iulia: școala.

Clădirea este deosebit de importantă pentru orașul Cugir, atât prin prisma propriei sale istorii și a însemnătății în rândul comunității, cât deopotrivă din punct de vedere al vechimii (1886-1887). Școala este un subiect asupra căruia vom revenii cu altă ocazie, acum oprindu-ne doar asupra importanței sale în pregătirea la Cugir a Marii Uniri de la Alba Iulia.

2. ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN CUGIR

Un loc crucial în desfășuarea evenimentelor din Cugir a lunii noiembrie 1918 alături de Treptele Căpităniței, îl ocupă Școala Românească din Cugir sau Școala Grănicerescă. Este menționată în numeroase rânduri în procesele verbale fiind martora sau gazda unora dintre ele.

Fiindcă era amplasată visavi de „trepte” exteriorul ei a fost luat cu asalt de popor la cele 4 mari adunări pentru a vedea sau a auzi mai bine oratorii. Cugirenii s-au urcat pe ferestrele de la parter sau în frăgarii din fața ei. Acest lucru este menționat doar în procesul verbal al adunării din 8 noiembrie, dar cu siguranță la fel s-a întâmplat și la celelalte trei adunări:

”Fiind zi de târg e adunat popor mult şi din satele vecine încât nu mai încăpeau pre drum, s’au suit prin ferestrile şcolei, prin frăgari, iar jur împrejurul poporului stau călăreţii” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 24-25).

Aceste escaladari nu au rămas fără urmări deoarece directorul școlii într-o adresă din 20 ianuarie 1919 către Consiliul Național din Cugir cerea lemne de foc pentru sobele școlii și să fie montate geamurile sparte din timpul manifestărilor:

”Să se pună geamurile ferestrelor dela sala de cătră stradă, sparte cu ocasiunea revoluției, adunărilor poporale și scoaterea repețită a steagurilor”(Consiliul Național Român, Documente, nr. 148/1919)

Clădirea școlii a marcat istoria unirii de la Cugir mai mult decât toate celelalte locuri datorită adunării publice care a avut loc aici în data de 30 noiembrie 1918. Atunci s-a ținut o adunare pentru a se alege cei 5 delegați care urmau să reprezinte cugirenii la Alba Iulia pe 1 decembrie. A fost singura adunare publică ținută într-un spațiu închis de către Consiliu. Procesele verbale menționează că au participat un număr mare de oameni:

„Proces verbal,

Luat la 30 Noiembrie 1918 în adunarea poporală din Cugir ținută în școala românescă. Prezenți mult popor

Obiecte:1

Alegerea celor 5 membrii, care vor să eie parte la adunarea constinuată ce se va țînea la 1 decembrie 1918 în Alba Iulia

Adunarea poporului alege pre următorii: Ariton Migia, Romul Crișan, Traian Lupea George Sibotean și Petru Roman.

Din adunarea poporală

Ariton Migia Președinte ad. hoc

Traian Lupea secretar ad. hoc

Membri verificatori:”. (Consiliul Național Român, Registrul 1, p. 77)

Nu cunoaștem motivele pentru care această adunare nu s-a ținut “în liber” ca celelalte patru, deoarece nu s-a consemnat nimic în această privință.

Cei 5 delegați cugireni care au intrat în istoria națională a românilor au fost aleși într-o sală de clasă a școlii. Cel mai probabil, adunarea s-a ținut într-una din sălile de la parter deoarece etajul era destinat învățătorilor care în acele timpuri locuiau în școală. Încă de la construcția ei din anul 1886, s-a stabilit ca parterul să fie destinat sălilor de clasă pentru copii iar etajul învățătorilor. Din păcate nu știm cu exactitate care dintre sălile de la parter a găzduit această adunare istorică pentru Cugir.

Un alt rol important pe care l-a avut clădirea școlii în acea perioadă, a constat în faptul ca fost alesă și transformată în sediu și cazarmă pentru Garda Națională. Sălile de clasă au fost reorganizate ca loc de cazare în perioada serviciului, iar aici locuiau și dormeau gardiștii. Rolul lor era să mențină ordinea și liniștea în comună. Gardiștii au fost tinerii care s-au întors de pe font iar acum își ofereau serviciile comunității cugirene. Inițial au fost 8 dar cu timpul numărul lor a crescut și a ajuns la 40.

O altă informație inedită este că școala a fost prima clădire publică românească din Cugir în care s-a introdus lumina electrică. Acest lucru s-a petrecut în contexul în care era sediul Gărzii Naționale iar gardișii se ocupau și de paza bunurilor fabricii. La cererea gărzii, fabrica a introdus lumina electrică în școală. Acest lucru este menționat în răspunsul dat de Consiliu cererii lui Simion Oltean care solicita să se facă demersuri ca Fabrica de Fier să intoducă lumina electrică și în casele particulare ale cugirenilor indiferent de cât de mari ar fi fost costurile. Consiliul îi formulează următorul răspuns în ședința din data de 7 decembrie 1918, unde se menționează și despre iluminatul electric al școlii:

„Sfatul național fiind avisat verbal din partea dir. Fabricei, că nici chiar pentru fabrică nu este de ajuns, îi respinge rugarea de a-și face pașii de lipă în cauză. Er dacă garda și-a introdus în școală lumina electrică cu învoirea dir. fabricei, de acolo nu are drept un om privat de a o face.” (Consiliul Național Român, Registre I p. 92).

Școala a mai fost folosită ca locație și pentru petrecerea tinerilor după depunerea jurămânului în data de 8 noiembrie 1918. Evenimentul este consemnat și în procesele verbale și a fost relatat inclusiv în ziarul Libertatea de la Orăștie:”Președintele mulțumește tineretului și îi dă permisiunea să se petreacă în școală. Toți se duc în ordine la şcoală și se joacă jocuri naționale, er la ora 8 seara toți se depărtă în ordine şi linişte la locuinţele lor. E linişte ca în mormânt în întreg satul.” (Consiliul Național Român, Registre I, p. 27).

O altă întâmplare despre școală din acea perioadă a fost amintită de Augustin Berian:

„La 1900, Statului ungar nu i-a plăcut aceia inscripţie românească [Școala Reuniunii Grănițiare]şi a dispus ca să se înlocuiască cu un text unguresc, şi cum în localitate se găseşte o fabrică mare de fier, s-au făcut coşcogemite nişte litere mari de fier, bătute apoi cu cuie mari (piroane) ca se rămână pe veci în pereţii şcoalei… şi s-a scris: Kozsegi elemi nepiskola (școală primară comunală)

Se remarcă faptul că la 1918, pe vremea revoluţiei, câţiva cugiereni s-au urcat cu scările până la etaj, ca se scoată cu ajutorul cleştelor celea piroane cu cari au fost fixate literile de fier de pe faţada şcoalei grăniţăreşti, clădită de Baronul Ursu. După potolirea revoluiţiei, şcoala fiind recunoscută de Statul Român, conform deciziei din Monitorul Oficial no. 72, din 5 iulie 1922, s-a scris din nou pe frontispiciul acestei şcoli: „Şcoala de Stat no II”, care inscripţie, deşi nu e făcută cu litere de fier şi bătută cu piroane, credem că va dura în vecii vecilor, amin”, (ing. Augustin Berian, Monografia Cugirului 1932, ed. Qual Media, Cluj Napoca, 2013, p. 185).

Cea mai veche fotografie a școlii datează din anul 1912.

Constantin PREDESCU
 Autor: prof. Alin Teodorescu

Vor urma:
– Casina Română
– Biserica Sfânta Treime
– Canțelaria comunală


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Se împlinesc 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Calea ferată de pe cursul mijlociu al Mureșului, a fost construită de Societatea Căilor Ferate Locale Șibot–Cugir, societate cu capital privat, între anii 1905 – 1906.

Linia este simplă, avea o lungime de 13 kilometri, fiind una electrificată. Linia a fost folosită decenii întregi pentru industria din orașul de la „poalele Drăganei, și pentru transportul de călători. Linia este racordată în stația Șibot din linia principală Alba Iulia – Arad.

De la înființare și până în 1919, calea ferată a fost exploatată de MAV ( Căile Ferate de Stat Maghiare), conform condițiilor din actul de concesiune.

După Marea Unire de la 1918, linia de cale ferată Șibot – Cugir intră în exploatarea Căilor Ferate Române (CFR), linie particulară. În 1926, statul român răscumpără toate acțiunile Societății, rămânând în fapt proprietarul unic al căii ferate.

Astăzi, din păcate, linia CFR 206 este închisă circulației, deși în vremurile bune, pe această linie de cale ferată circula cel mai lung tren „Cugireana”.

În anii 80, „Cugireana” transporta zilnic între 7.000 (atâtea abonamente existau pentru acest tren în anii 1986-1989, reiese din registrele CFR) și 10.000 de navetiști, muncitori din Teiuș, Alba Iulia, Blaj, Aiud și Ocna Mureș, toți angajați la Uzina Mecanică din Cugir, unde munceau atunci peste 18.000 de oameni.

Devenise cel mai lung tren din Europa, cu 18 vagoane etajate și necesitatea „fracționării” la intrarea în gară, pentru că dintr-o bucată nu încăpea și atunci, trebuia „rupt” în două.

Pe lângă „Cugireana”, pe linia de cale ferată Șibot-Cugir, mai circulau alte două trenuri de călători: „Clujana” (Cugir–Cluj-Napoca și retur) și „Sibiana” (Sibiu–Cugir retur).

În anul 1980 erau șapte trenuri pe zi între Șibot și Cugir și călătoria dura 20 de minute, iar în 1989 erau 8 trenuri pe sens. În 1998 erau șase trenuri pe sens, iar în 2005, doar patru trenuri și drumul dura 26-28 de minute. În 2010 erau șase trenuri.

În Mersul Trenurilor publicat la final de 2014, linia 206 figura pe traseul Alba Iulia – Șibot – Cugir, 5 trenuri pe sens, 37 km, o oră. În martie 2015, Regiotrans anunța că se retrage de pe linia 206, iar la final de an 2015 CFR Călători anunța că introduce patru trenuri pe zi. La 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de cugireni au participat la Slujba Deniei Prohodului, oficiată la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sute de credincioși au participat vineri seară, la slujba Deniei Prohodului Domnului, oficiată la Catedrala Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, din Cugir.

Încă de la ora 18.00, credincioșii s–au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos, având de îndurat vremea mohorâtă de afară, cu o ploaie măruntă și deasă. Aici aceștia au aprins lumânări și au cântat, alături de preoți, Prohodul Domnului.

La finalul slujbei, preoții împreună cu credincioșii prezenți la slujbă, cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), și au înconjurat de trei ori lăcașul de cult.

Procesiunea simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la locul unde a fost răstignit pe muntele Golgota, până la mormânt. Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde soborul de preoți a oficiat o scurtă slujbă. Apoi preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, urmat apoi de credincioșii care au participat la Slujba Prohodului. Trecerea pe sub Sfântul Epitaf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El. După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, este ultima zi din Săptămâna Patimilor, este ziua care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos.

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor.

Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Slujbele dedicate Învierii Domului, vor avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu începere de la ora 12:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Program special de circulație al autobuzelor, în perioada 18-21 aprilie 2025, pe raza orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a făcut public programul special de circulație al autobuzelor, pe durata Sărbătorilor Pascale 2025.

Programul de circulație al acestora este următorul:

• Vineri 18 aprilie 2025:

CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.

CUGIR – VINEREA:

PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 13:30; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.

Sâmbătă 19 aprilie 2025:

CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.

CUGIR – VINEREA:

PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.

Duminică 20 aprilie și Luni 21 aprilie 2025 NU circulă!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir