Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Paul (Pavel) Chinezul, omagiat la Şibot pe Câmpul Pâinii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Numeroşi participanţi au ţinut să fie prezenţi duminică, 13 octombrie, la statuia eroului Pavel (Paul) Chinezul, situată în staţia CFR Şibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de pe Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Şibot, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Orăştie şi Primăria Geoagiu. 

Participarea din ce în ce mai numeroasă la această sărbătoare este motivată şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seama din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman.

Comemorarea lui Paul Chinezu la Campul PainiiArtizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi Mihai Castaian, şef secţie la Muzeul din Orăştie, cel care a făcut evocarea istorică a momentului şi a afirmat că nu  ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos si Geoagiu. Iniţiativa a trecut peste graniţa dintre judeţe, comuna Şibot aparţinând de Alba, dintr-un motiv simplu: secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie, mai ales pe vremea Ţinutului Crăiesc (care avea capitala la Sibiu).

La 13 octombrie 1479 trei armate conduse de Ali-bei, Isa -bei si Bali- bei, însumând 60.000 de oşteni sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş) s-a confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei Istvan Batory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Bintant (azi Aurel Vlaicu) si Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit venind din pădurea Romosului, Comitele de Timişoara Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.

Manifestarea a debutat la ora 13.00, printr-un serviciu religios susţinut de un sobor de 5 preoţi, aparţinând unor parohii din Orăştie şi Şibot, după care, primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de aceasta sărbătoare de suflet a localnicilor din zona.

Au urmat apoi alocuţiuni din partea reprezentanţilor unor asociaţii precum: „Cultul Eroilor din Orăştie – Cristian Hendrea”, „Câmpul Pâinii” din Vinerea – Anca Herlea, „PRO Cugir”- Aurel Voicu, „Cavalerii de Muhlbach” Sebeş – Dan Tecău.

Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori din partea: Primăriei Şibot, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul Orăştie, Parohia Orăştie, Câmpul Pâinii – Vinerea, Primăria Aurel Vlaicu, Colegiul Alexandru Borza – Geoagiu.

A urmat un program artistic adecvat momentului, susţinut de elevi ai Scolii Generale ,,Iosif Sârbu” din Şibot, iar la final, Cavalerii de Muhlbach din Sebeş, pregătiţi de Daniel Tecău şi Mircea Manu precum şi un grup de membri ai Asociaţiei „Castelul din Carpaţi-Hunedoara, în costume şi echipamente medievale au rememorat prin scene deosebite de luptă, tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe „Câmpul Pâinii”.

La eveniment au mai luat parte viceprimarul comunei Şibot, Dacian Herlea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Vinereana” ing. Dorin David, precum şi directorul Casei Orăşeneşti de Cultura din Cugir, profesoara Rodica Florea.

Mai multe fotografii de la eveniment puteţi vedea AICI

Autor: Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri din zonă

Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.

La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.

Pe podium s-au aflat următoarele echipe:

Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.

Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.

Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.

Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18–24 martie 2025. Vezi motivul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de marţi, 18 martie și până luni, 24 martie 2025, inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.

Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori.

Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025).

Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir