Actualitate
Paradă cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatru, fotografie şi muzică de cameră, în prima zi a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cugir
Vechea cetate dacică Singidava (oraşul Cugir de astăzi) a reînviat în aceste zile pentru cel mai mare şi mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Evenimentul, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a debutat, vineri seara, ingredientele din prima zi a festivalului fiind parada cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatrul, fotografia şi muzica de cameră.
Festivalul Cetăţilor Dacice a debutat, vineri, la Casa de Cultură din Cugir unde a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava” şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică la care au participat profesori universitari, istorici şi cercetători din mai multe centre universitare din ţară. Din prima seară nu a lipsit teatrul, Trupa Skepsis punând în scenă piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân”, o operă genială scrisă de Lucian Blaga. Spectacolul a fost prezentat în premieră în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice fiind o punere în scenă după piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” de Lucian Blaga care se concentrează asupra personajului Zamolxe, ea fiind încărcată cu simbolistică arhaică şi mitologie românească străveche. Profetul Zamolxe este cel care încearcă să reîmprospăteze viaţa spirituală a poporului său pornind astfel o confruntare directă cu falşii idoli, cu magii şi vrăjitorii care îi reprezintă. Spectacolul subliniază conflictul dintre cei care supun şi cei care sunt supuşi, se problematizează ideea de credinţă şi adevăr şi constrângerile unei societăţi stricte şi puternic ierarhizate. Publicul devine treptat un martor direct al episoadelor în care este spusă această poveste fabuloasă a lui Zamolxe, atmosfera de mister a piesei fiind punctată de pasaje muzicale tematice. Scrisă în anul 1921, piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” este încă o dovadă a geniului creator al lui Lucian Blaga, fiind premiată încă din timpul vieţii autorului.
Seara a continuat cu un concert de muzică de cameră, eveniment de înaltă ţinută susţinut de Cvartetul de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Cel mai aşteptat moment al zilei, gustat şi apreciat de cugireni, a fost parada cu torţe care practic a deschis festiv Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.
„Festivalul Cetăţilor Dacice este o invitaţie inspirată pentru toţi cei care iubesc istoria să descopere într-un mod unic şi inedit cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba. Este o îmbinare de evenimente pentru toate gusturile de la spectacole de istorie vie şi până la concerte, teatru sau evenimente ştiinţifice. În acest an provocarea noastră pentru turiştii iubitori de istorie din întreaga ţară este să descopere Cetatea dacică Singidava, un reper important al civilizaţiei dacice. Primăria Cugir ne este partener în acest an şi încercăm împreună să arătăm zestrea istorică şi culturală pe care o avem în zona Cugirului, în Singidava de odinioară” a spus profesorul Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară, în perioada 24 – 25 iunie, în oraşul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) şi propune în acest an un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba.
Evenimentul este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba; PARTENERI: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociaţia Grupul Skepsis; Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori; SPONSORI: JIDVEI şi Bristot Coffee.
Text și foto: Centrul de Cultură Augustin Bena Alba
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Seară de folk, organizată în scop caritabil de către Clubul Rotary Anima Mundi din Cugir
Pasiunea pentru muzică capătă deseori valențe deosebite de manifestare prin evenimentul caritabil desfășurat recent, la inițiativa artistului cugirean, Vasile Palfi și în organizarea Clubului Rotary Anima Mundi din Cugir.
Doamna profesor Luminița Cebotari, prezentatoarea evenimentului, ne-a spus că „pentru toți cei prezenți voluntariatul a fost o modalitate perfectă de a crește sentimentul de împlinire prin adăugarea unui raport de valoare comunității din Cugir”.
Clubul Rotary Anima Mundi, la președinția căruia se află în acest an dr. Radu Julean, și-a propus, în dorința sa de a contribui la binele comun și ca un act de dăruire necondiționată, să continue proiectul început în urmă cu doi ani „Ambulanță pentru viață”. Toate grupurile de elevi, alături de Vasile Palfi și Carmen Sulincean, și-au pus la dispoziție timpul pentru a descoperi printr-o lecție valoroasă puterea solidarității.
Cei peste 150 de spectatori prezenți în Sala Festivă a Composesoratului Grăniceresc din Cugir au trăit împreună emoția și frumusețea muzicii folk care i-a legat și i-a adus mai aproape. Grupurile care au ocupat scena cu momente pline de sensibilitate și energie tinerească au fost: Centrul pentru Tinerii al Catedralei din Cugir (coordonator preot Adrian Cebotari), grupul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir (coordonator prof. Alexandra Costea), grupul Echo (coordonator Attila Doszlop).
Evenimentul a fost încheiat de recitalul susținut de solista Carmen Sulincean și Vasile Palfi, artiști care fac educație muzicală tinerei generații la Cugir. Rotary Club Anima Mundi, un grup sudat de prieteni voluntari, a mulțumit pentru generozitate și implicare tuturor celor prezență la evenimentul desfășurat la Composesoratul Grăniceresc din Cugir.
„Ne bucurăm că ne-au fost aproape colegi de la alte cluburi, părinți, frați, apropiați ai tuturor celor care au performat astăzi. Fără dumneavoastră magia acestei seri nu ar fi fost posibilă. Melodiile din această seară ne-au învățat să visăm, să iubim, și avându-vă ca parteneri dorim să devenim o forță motrice a schimbării în bine aici la Cugir. Pentru aceasta, la ieșirea din sală, avem câteva urne pentru ambulanța socială. Gestul dumneavoastră va merge dincolo de sentimentul plăcut al celor care vor beneficia de ambulanța socială”, a fost mesajul doamnei prof. Luminița Cebotari.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului