Rămâi conectat

Actualitate

Pacienţii români sunt liberi să opteze pentru turismul de sănătate în Occident. Pe banii lor!

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

doctori-cugirinfoCalitatea actului medical oferit de unele clinici private din România determină anual zeci de mii de străini să vină pentru a se trata la noi în ţară.

Pe de altă parte, românii pot beneficia de asistenţă medicală în spaţiul european, drept garantat de o directivă europeană imple­mentată din 25 octombrie  2013. Preţurile practicate de specialiştii români sunt atractive, şi, în unele cazuri, cu 40% mai mici faţă de tarifele din Germania, Italia sau Franţa.
Cu toate acestea, turismul medi­cal din România este prea puţin dezvoltat. Potenţialul este axat pe două paliere: staţiunile balneoclimaterice şi serviciile de sănătate de vârf. Staţiunile balneoclimaterice au fost lăsate în paragină şi nu mai atrag la fel de mulţi turişti ca înainte, din varii motive. Deşi ele au tradiţie, lipsa medicilor şi dezvoltarea urbanistică haotică au anihilat din importanţa lor pentru sănătate. Pe lângă faptul că acele clădiri au compromis aspectul staţiunilor, au fost distruse şi o parte din resursele naturale, iar beneficiile asupra sănătăţii nu mai sunt aceleaşi, cu toate că România deţine o treime din resursele naturale din Europa. Potrivit specialiştilor, această nişă poate reprezenta un nou motor al dezvoltării turismului, dacă s-ar investi mai mult în infrastructură, în servicii şi dacă ar exista un plan eficient prin care staţiunile balneoclimaterice să fie revita­lizate. Singura categorie socială care mai face turism de sănătate, din România pentru România, este reprezentată de pensionari.

• Turismul de sănătate se mişcă încet şi haotic prin stomatologie şi chirurgie estetică

Singurele domenii în care exportul de servicii medicale aduce deocamdată beneficii sunt sto­matologia şi chirurgia estetică. Turismul dentar în România poate fi definit prin haos, cel puţin la nivelul organizării, acesta dezvoltându-se singur, pe principiul capitalist al economiei de piaţă, când cererea a întâlnit, în mod fericit, oferta. Nu există statistici privind numărul stomatologilor care tratează pacienţi străini, dar preţurile sunt aceleaşi pentru pacienţii români şi pentru cei din afară. Diferenţa de costuri este semnificativă, cele din clinicile din România fiind cu până la 70% mai mici decât cele din ţările de origine.
CNAS va deconta o parte din serviciile oferite în UE. De cele mai multe ori, străinii îşi pot deconta până la 60% din costul lucrărilor, atunci când revin în ţara de provenienţă, cu factura din România. Cam acelaşi lucru se va întâmpla şi cu pacienţii români care optează pentru tratamentul în străinătate. Astfel, din 25 octombrie 2013, orice stat membru UE în care pacientul este asigurat, este obligat să ramburseze o parte din costurile de tratament, cu condiţia ca acesta să fie prevăzut printre serviciile de sănătate rambursabile în legislaţia naţională. “Egalizarea transfrontalieră” a serviciilor medicale este însă prea puţin atractivă pentru pacientul român care este liber să se caute la sănătate prin orice ţară UE, la tarifele din spitalele de pe acolo. La întoarcerea în România, Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate îi va deconta doar contravaloarea echivalentă pentru serviciile medicale similare de la noi din ţară (adică, maximum 500 de euro!).
În schimb, turismul de sănătate poate deveni rentabil pentru restul cetăţenilor din UE. De exemplu, pentru o intervenţie chirurgicală făcută în România, europenii din vest plătesc de 2-3 ori mai puţin, reuşind astfel, la întoarcerea în ţara de domiciliu, să-şi deconteze absolut toate cheltuielile. Mă rog, dacă vor mai găsi vreun chirurg prin România, pentru că majoritatea au emigrat în vest, lucrând acum în spitalele străinilor aşteptaţi să practice turismul medical în ţărişoara noastră…


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Daruri pentru copiii cu dizabilități din Cugir oferite de Asociația „Implicare și Dăruire”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociatia „Implicare și Dăruire Cugir 2023”, în parteneriat cu Centrul Social Multifunctional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea a organizat recent, la Complexul „Elegance Bellys” Cugir evenimentul „Vine Iepurașul”.

„Au participat 30 de copii cu dizabilități și frați ai acestora, care sau distrat împreună, s-au jucat, au colorat ouă cu reprezentanții Cercului de teatru al Centrului Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir condus de actrița Maria Dodoc. Copiii au fost impresionați de întâlnirea cu iepurașul, care le-a împărțit dulciuri și răcoritoare”, ne-a relatat Mihaele Bota – președinta asociației amintite.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir