Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Orașul Cugir reprezentat la evenimentul de identificare a figurilor de tip „Role Model” din Italia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 8 și 11 mai 2022, graţie Erasmus+ a avut loc în Italia, un eveniment deosebit, care a presupus munca împreună şi întâlnirea ambasadorilor Erasmus+ selectaţi pentru „Role Model” de către fiecare din Agenţiile Naţionale.

Această inițiativă lansată de către Agenția Națională Erasmus+ din Italia își propune să promoveze și să îmbunătățească procesul de identificare a figurilor de tip „Role Model” în mai multe țări din Europa, creând spațiul și contextul pentru împărtășirea de experiențe ale beneficiarilor Erasmus+.

Agenția Națională organizatoare a identificat și propune 4 tipuri de Role Model: Inclusion Role Model, Sustainability Role Model, Excellence Role Model, Resilience Role Model.

La manifestare a fost prezentă  în calitate de Sustainability Role Model și Nicoletta Huștiuc  – ambasador Erasmus +, prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir datorită faptului că în perioada 2017-2019 a coordonat un Proiect Erasmus+, din cadrul Acţiunii Cheie 2,  Parteneriate Strategice „Earthworm-one Earth, one world, the methamorphosis of sustainability on Early Childhood Education and care.

„Activitatea a fost foarte bine organizată de Indire Italia-respectiv Erasmus+ Italia. Am avut posibilitatea să interacţionez cu cadre didactice şi specialiști Erasmus+ din întreaga Europă. Au fost prezente atât cadre didactice din Spania, Italia, Franţa, Suedia, Polonia, Lituania, Letonia, Cehia, cât şi reprezentanţi ai Agenţiilor Naţionale Erasmus+, oameni devotaţi,  implicaţi, trainer şi reprezentanţi ai Universităţilor din Italia, repsectiv Florenţa”, ne-a declarant Nicoletta Huștiuc.

Potrivit profesoarei, în acest cadru, Erasmus a dat posibilitatea cunoaşterii culturilor ţărilor   partenere,  colaborării, prieteniei, proiectării unor noi schimburi de experienţă.

„În viziunea noastră, sustenabiltiatea este asemenea unui pod, stabil pe 4 piloni, care sunt: cultura,   societatea,  economia   şi  ecologia. Astfel,  am   reuşit   să   le  explic liceenilor că trăim cu toţii într-o societate în care trebuie să ne respectăm, să facem bine,  pentru  că  binele se întoarce, să respectăm cultura, tradiţiile  strămoşilor nostrii, cumva să le ducem mai departe, să gândim de două ori atunci când vrem să cumpărăm o data, respectând atât economia naţională cât şi cea personală”, a conchis participanta din Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir – participare inedită la Conferința Internațională Erasmus din Austria și Slovacia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, profesoara Nicoletta Huștiuc  a reprezentat Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, la Conferința Internațională Erasmus, desfășurată în Austria și Slovacia.

În calitate de Ambasador Erasmus, a fost parte dintr-un eveniment educațional de amploare, care a reunit profesori și experți din toată Europa și din Statele Unite ale Americii, având ca temă principală promovarea dialogului intercultural, inovația pedagogică și colaborarea internațională în educație. Conferința a fost organizată de Euroclio, unde au luat parte aproape 100 de cadre didactice din Europa și SUA, evenimentul desfasurandu-se la Universitatea Comenius Bratislava, Facultatea de Filozofie, iar workshopurilr la Galeria Umelka precum si alte locatii culturale din capitala Slovaciei.

Potrivit profesoarei de la Cugir, evenimentul a început la Viena, unde, la preconferință, a s-a vizitat Parlamentul Austriac, un loc încărcat de istorie, ce a impresionat profund prin arhitectura sa grandioasă și atmosfera plină de semnificație.

Conferința a continuat apoi la Bratislava, unde a avut loc deschiderea oficială, marcată de discursuri motivaționale ale liderilor educaționali, inclusiv al unui reprezentant din SUA, care a subliniat educația ca un liant între culturi. Participanții au venit dintr-o diversitate de țări, inclusiv România, Spania, Italia, Portugalia, Austria, Olanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, SUA, Ungaria, Polonia, Slovacia, Grecia, Cehia, Germania și Lituania, demonstrând astfel caracterul global al evenimentului.

„În cadrul conferinței, am participat la workshopuri interactive despre tehnologiile educaționale moderne, educația incluzivă și integrarea patrimoniului cultural în procesul de învățare. De asemenea, am avut ocazia să schimb idei și să învăț din bunele practici aplicate în școlile din alte țări.

 Un moment deosebit a fost vizita la unități de învățământ din Bratislava, unde am putut observa modul în care funcționează sistemul educațional slovac, interacționând cu elevi și profesori și identificând elemente inovative ce pot fi implementate în școlile din România.

Această conferință mi-a adus o valoroasă experiență profesională și personală. M-am întors acasă mai motivată ca niciodată să aplic ceea ce am învățat și să continui să împărtășesc cu elevii mei cele mai bune practici educaționale. Este un pas important în dezvoltarea mea ca educator și în promovarea educației interculturale în școlile din România”, ne-a relatat Nicoletta Huștiuc.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Lungu Cristiana Maria, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, calificată la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 10-13 aprilie 2025 va avea loc la  Râmnicu Vâlcea etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, iar în urma etapei județene din 26 martie, o singură elevă din Cugir s-a calificat la faza națională.  Un copil excepțional, care, grație pregătirii temeinice și talentului remarcabil, a rușit o performanță care bucură pe toți cei apropiați: Lungu Cristiana Maria.

Aceasta este elevă în clasa a V-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 și este îndrumată de către profesoara și totodată diriginta ei, Vereș Mihaela.

„Când ai marmură, poți sculpta o capodoperă, nu-i așa? Cristiana este „marmură”! Chiar cred că are ceva, ceva special, care nu poate fi definit. Este talentată, silitoare, ambițioasă și foarte serioasă în tot ceea ce-și propune să facă. Are o maturitate care o face un copil precoce, dar încă de pe acum înțelege că talentul nu înseamnă nimic fără muncă, fără efort. Ea niciodată nu spune „nu mai pot”, ci, chiar și atunci când este obosită și efortul de a se pregăti atât pentru școală, cât și pentru alte concursuri și olimpiade presupune ore întregi de studiu suplimentar, se implică și rezultatele, evident, sunt deosebite.” (diriginta, MihaelaVereș)

La rândul său, conducerea instituției de învățămât se arată extrem de mulțumită de performanța realizată de Cristiana și a avut o reacție pe măsură:

„Îi dorim succes și suntem convinși că va reprezenta mai mult decât onorabil școala noastră, așa cum a făcut-o și la alte competiții la care a participat! Pe lângă calificarea la etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, această elevă a obținut și locul II la etapa județeană a Olimpiadei de cultură și spiritualitate românească din 29 martie 2025 ,coordonată fiind de către doamnele profesoare Vereș Mihaela și Sgubea Luminița, dovedind, o dată în plus, că acolo unde există voință, există și o cale de a reuși! Deci, mult succes, Cristiana!”.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Loredana Arap și Iemima-Casia Rus, eleve ale Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două eleve de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au obținut calificarea la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este vorba de Loredana Arap (din clasa a XI-a C) și Iemima-Casia Rus (din clasa a X-a C).

A înțelege filosofia înseamnă a păși pe un drum sinuos, marcat de întrebări fundamentale și provocări intelectuale. De la Socrate, care ne-a învățat să punem la îndoială totul, până la Kant, care a explorat limitele cunoașterii umane, marii filosofi ai lumii au demonstrat că acest domeniu nu este unul ușor, ci necesită răbdare, perseverență și o curiozitate nesfârșită. În acest spirit al reflecției și analizei profunde, două eleve excepționale, ambele de la profilul filologie intensiv limba engleză, Arap Loredana din clasa a XI-a C și Rus Iemima – Casia din a X-a C, au reușit să se remarce, demonstrându-și talentul printr-o calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie. Prin muncă susținută, pasiune și o remarcabilă capacitate de analiză, cele două eleve au obținut o performanță deosebită, care merită toată aprecierea noastră.

Calificarea lor la etapa națională este rodul dedicării și al sprijinului acordat și de doamna profesoară Oarga Serafina, care le-a ghidat pașii în această călătorie a spiritului, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a se angaja în dezbateri profunde și de a căuta răspunsuri la întrebările esențiale ale umanității, o sarcină deloc ușoară de altfel pentru un adolescent.

Dar să vedem ce au avut fetele de spus referitor la această experiență unică:

„Pot spune că nu a fost un drum ușor de parcurs, au fost multe momente în care am avut tentația să renunț, însă Dumnezeu mi-a oferit acea putere de a găsi un sens și de a merge mai departe. Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a dezvăluit magia filozofiei și pentru că m-a încurajat mereu. Orice încercare este o experiență care se depune în dosarul vieții, iar noi trebuie să fim mândri că am avut curajul de a încerca”, ne-a declarat Arap Loredana.

„Olimpiada de filosofie a fost o experiență frumoasă, emoționantă și plină de învățăminte. A fost a doua mea participare și, deși nu eram prea sigură pe mine, această experiență m-a învățat cât de importantă este perseverența și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Rezultatul pe care l-am obținut m-a surprins într-un mod plăcut și mă îndeamnă să am mai multă încredere în mine. Doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Serafina Oarga pentru îndrumări și pentru sprijinul oferit în pregătire! Sunt nerăbdătoare să particip a etapa națională, iar de asemenea îi încurajez și pe alții să încerce”, a transmis Rus Iemima – Casia.

Succesul elevelor noastre este o dovadă clară că filosofia nu este o simplă disciplină abstractă, ci una care modelează caractere și oferă instrumente esențiale pentru înțelegerea lumii. Le felicităm pe Loredana și Iemima pentru această reușită neașteptată și le dorim mult succes la etapa națională, unde suntem siguri că ne vor reprezenta cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit iar și unde modul lor de-a gândi și de-a vedea lucrurile va fi de asemenea apreciat.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir