Rămâi conectat

Actualitate

Orașul Cugir participă la Festivalul Cetăţilor Dacice – 2022, organizat la Săsciori și Căpâlna

cugirinfo.ro

Publicat

în

Orașul Cugir va participa la cel mai vechi festival de reconstituire antică din România, Festivalul Cetăţilor Dacice, organizat în acest an la Săsciori și Căpâlna, în perioada 24 – 26 iunie 2022.

Peste 100 de războinici daci şi romani vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp. Localitatea noastră va fi reprezentată de două echipe de cugireni destoinici care se vor întrece la concursurile „Pui de dac” și „Decathlonul Dacic”, cu echipele celorlalte cetăţi dacice din Alba: Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori.

Prima provocare pentru cugirenii noștri va fi concursul de cultură generală despre istoria daco-romană „Pui de dac” care va avea loc sâmbătă și la care participă cinci elevi coordonați de profesorii de istorie ai școlilor „Singidava” și Școala Gimnazială Nr. 3, Prof. Andrei Irina și prof. Satmari Daniela.

Duminică, începînd cu ora 15.00, pe stadionul din Săsciori va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba. Echipa Cugirului își va dovedi curajul, îndemânarea și forța în cadrul unor probe inedite, cum ar fi : „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu butucul de lemn, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, care a debutat în anul 2006. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria comunei Săsciori.

PROGRAM

Vineri. 24 iunie 2022

  • 17.30 – Vernisaj expoziție – Cetatea dacica de la Câpălna în timpul războaielor daco-romane
    Muzeul Național al Unirii Alba lulia

Sâmbătă, 25 iunie 2022

  • 09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Puide dac”
    Participă: școli din localitățile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
    Căminul Cultural Săsciori
  • 10:00 – GRADUS LEGIONIS Bornele miliare ale Legiunii a XII l-a Gemina. ritualul miliar XXXIII, constituirea gărzilor dacice și romane de la Căpâlna: tururi ghidate la Cetatea dacica de la Capâlna:
    Participă: Legiunea a Xlll-a Gemina. Legiunea a V-a Macedonica. Legiunea a llll-a Flavia Felix și Legiunea a VII-a Claudia PF.
    Bază acces Cetatea Dacică Căpâlna
  • 11:00 – VIRTUTE ET LABORE. Parada și ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei antice, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică și atelierelor meșteșugărești.
    •prelucrare os
    •prelucrare lemn
    •monetărie
    •întreținere echipamente
    •jocuri romane
    •plante dacice
    •machete
    •signacula
    •tir cu arcul
    •mozaic
    •bucătărie antica
    •olărit
    •confecționat cămăși de zale
    •scriptoria
    •fierărie
    •metaloplastie
    •antrenamente soldați
    •antrenamente gladiatori
    Participă: Garda Apulum – Alba lulia. Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Omnis Barbaria – Baia Mare. Historia Renascita – Pitești, Dacii Petrodavi- Piatra Neamț. Legiunea VII Claudia P F. – Dobrosloveni și Nimfele Dace – Zalău.
    Stadionul Sâscion
  • 11:45- Cetatea dacică de la Căpâlna – perspective, modele de dezvoltare a produsului cultural-turistic ..Cetatea dacică de la Căpâlna”-prezentare publică
    Stadionul Săsciori
  • 19:00 – Dansuri antice – Nimfele Dace – Zalău și Venatrix – Cluj-Napoca
    Stadionul Săsciori
  • 19:15 – Lupte de gladiatori – Luduș Apulensis (Alba lulia) și Luduș Ursus (Cluj-Napoca)
    Stadionul Săsciori
  • 19:45 – Demonstrații de tehnică militară daco-romană
    Stadionul Săsciori
  • 20:15 – Asediul cetății dacice de la Căpâlna – Marea bătălie între daci și romani
    Stadionul Săsciori
  • 21:00- DRACO FESTIVAL
    •Lupii lui Calancea
    •atmosferă muzicală cu DJ.
    Stadionul Săsciori
  • 22:30 – Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare a unei căpetenii dacice, dorințe către Nemesis
    Stadionul Săsciori

Duminică, 26 iunie 2022

  • 10:00-Tabăra antică și ateliere meșteșugărești
    Stadionul Săsciori
  • 11.00 – Asediul final al cetății dacice de la Căpâlna
    Cetatea Dacică Căpâlna
  • 15:00 – DECATHLON DACIC
    Stadionul Săscion
    Arcul viteazului (tir cu arcul)
    Rapid și puternic (transport 25 kg de nisip)
    Sulițașul Cetății (aruncarea suliței la distanță)
    Cel mai iute de picior (ștafetă, alergare cu butucul) Brațul de fier (skandenberg)
    Să ne unim forțele (tras cu frânghia)
    Luptătorul dac (luptă pe butuci)Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului) îndemânare și curaj (cățăratul pe catarg) Cărăușii Cetății (transport apă)
  • 17:00 – DRACO FESTIVAL – spectacol folclonc susținut de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal Stadionul Săsciori

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Daruri pentru copiii cu dizabilități din Cugir oferite de Asociația „Implicare și Dăruire”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociatia „Implicare și Dăruire Cugir 2023”, în parteneriat cu Centrul Social Multifunctional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea a organizat recent, la Complexul „Elegance Bellys” Cugir evenimentul „Vine Iepurașul”.

„Au participat 30 de copii cu dizabilități și frați ai acestora, care sau distrat împreună, s-au jucat, au colorat ouă cu reprezentanții Cercului de teatru al Centrului Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir condus de actrița Maria Dodoc. Copiii au fost impresionați de întâlnirea cu iepurașul, care le-a împărțit dulciuri și răcoritoare”, ne-a relatat Mihaele Bota – președinta asociației amintite.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir