Administraţie
Orașul Cugir, în Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public
Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind participarea oraşului Cugir la Programul de creştere a eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public prin depunerea spre finanţare a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Cugir”.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum 3.083.558,25 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă (buget de stat) 2.999.990,00 lei lei și valoarea neeligibilă 83.568,25 lei.
De asemenea, aleșii locali au aprobat asigurarea de la bugetul local a sumei de 83.568,25 (TVA inclus), reprezentând cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului susmenționat.
Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.
Obiectul demersului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Împrumut de peste 7,2 milioane lei, pentru proiecte nefinalizate, la Cugir
Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Trezoreria Statului a unui împrumut în valoare de 7.260.000 lei, pentru proiectele nefinalizate, cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu o maturitate de maximum 5 ani.
Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru două proiectele nefinalizate: Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain, pentru suma de 1.270.000 lei; Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava, pentru suma de 5.990.000
Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.
Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date:
Hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Calendarul târgurilor și pieţelor din Cugir, pentru anul 2025
Consilierii orașului Cugir au aprobat în ședință ordinară, „Calendarul târgurilor și pieţelor” din localitate pentru anul 2025.
Prin adresa transmisă de către Consiliul Judeţean Alba și înregistrată la Primăria oraşului Cugir s-a solicitat transmiterea, până la data de 20.12.2024, Hotărârea Consiliului Local care să cuprindă data, locația, zilele și tipurile târgurilor și piețelor din orașul Cugir, date care vor fi cuprinse în „Calendarul târgurilor și pieţelor din Judeţul Alba” pentru anul 2025.
Astfel, aleșii locali au stabilit zi de piaţă: zilnic de luni până sâmbătă – Piaţa „Complex”, duminica, Piaţa „1 Mai”.
Târg lunar: Piaţa „1 Mai”, în datele: 26.01.2025; 23.02.2025; 30.03.2025; 27.04.2025; 25.05.2025; 29.06.2025; 27.07.2025; 31.08.2025; 28.09.2025; 26.10.2025; 30.11.2025; 14.12.2025.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Orașul Cugir a aprobat cuantumul impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025
În ultima sa ședință ordinară pe 2024, Consiliul Local Cugir a stabilit nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și amenzile aplicabile pentru anul fiscal 2025, indexate cu rata inflației de 10,4%.
Astfel, impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,14%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,15%.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Impozitul/taxa pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,28% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,57% asupra valorii impozabile a clădirii.
În ceea ce privește impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,56% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxa pe clădiri este 5%, conform Codului fiscal.
Pentru plata cu anticipaţie până la data de 31.03.2025 a impozitului/taxei datorate pe întregul an, de către contribuabili, se acordă o bonificaţie de 10%, pentru persoane fizice, la impozitul/taxei pe clădiri, impozitul/taxei pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport și o bonificaţie de 5%, pentru persoane juridice.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro