Administraţie
Orașul Cugir a aprobat cuantumul impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025
În ultima sa ședință ordinară pe 2024, Consiliul Local Cugir a stabilit nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și amenzile aplicabile pentru anul fiscal 2025, indexate cu rata inflației de 10,4%.
Astfel, impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,14%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,15%.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Impozitul/taxa pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,28% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,57% asupra valorii impozabile a clădirii.
În ceea ce privește impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,56% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxa pe clădiri este 5%, conform Codului fiscal.
Pentru plata cu anticipaţie până la data de 31.03.2025 a impozitului/taxei datorate pe întregul an, de către contribuabili, se acordă o bonificaţie de 10%, pentru persoane fizice, la impozitul/taxei pe clădiri, impozitul/taxei pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport și o bonificaţie de 5%, pentru persoane juridice.
Constantin PREDESCU
Administraţie
O nouă rectificare a bugetului local Cugir pe anul 2024
Referatele de necesitate, Notele de fundamentare întocmite de către compartimentele din cadrul aparatului propriu al Primarului orașului Cugir, au adeterminat adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al orașului Cugir cu privire la necesitatea rectificării bugetului local al Orașului Cugir, a bugetului creditelor interne și a bugetului de venituri proprii și subvenții pe anul 2024.
În baza documentelor menționate mai sus, rezultă cuprinderea în bugetul anului 2024 a sumei de 7.000 de lei necesară achiziționării unui Tahograf pentru microbuzul școlar existent în gestiunea Primăriei Cugir.
Aleșii au aprobat de asemenea, transferul sumei de 68.000 de lei între articolele bugetare reprezentând cheltuieli neeligibile de la componenta nefinalizată la cea etapizată pentru proiectul cu finanțare externă nerambursabilă „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii «Iosif Pervain Cugir»”.
În același cadru s-au efectuat transferuri între articolele bugetare în bugetul Direcției de Asistență Socială, a unităților de învățământ, Spitalului orășenesc Cugir și Centrului Cultural Cugir.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Intervenția primarului Adrian Teban, în cadrul Comisiei ECON, privind Raportul pentru industria de apărare
Miercuri, 11 decembrie 2024, la Bruxelles, în cadrul Comisiei ECON, s-a aprobat raportul președintelui Regiunii Murcia din Spania: „O industrie de apărare puternică în Europa”.
Prezent la Bruxelles la Comitetul European al Regiunilor, edilul oraşului Cugir a accentuat necesitatea coordonării la nivel european, prin noul comisar european al apărării, a diverselor sectoare ale industriei de apărare din statele membre, atât cu fonduri publice, dar și cu implicarea BEI pentru susținerea inovării și retehnologizării în acest domeniu.
Adrian Teban a declarat: „Este important să se identifice și să se investească în aceste platforme industriale din diversele orașe și regiuni, pentru a crește capacitatea de mobilizare a Europei.
Noi, aleșii locali, împreună cu guvernele stateleor membre, trebuie să susținem crearea unui ecosistem care să sprijine inovarea atât în companiile de stat dar și în IMM-urile implicate în acest sector.
Sigur că întotdeauna este preferabil să avem pace, în loc de război, dar o industrie de apărare competitivă este principala noastră prioritate pentru mandatul 2021-2027, pentru a putea apară valorile noastre europene.
În același timp, este important să investim și în siguranță cibernetică, deoarece vedem că este principala noastră vulnerabilitate în acest război hibrid pe care îl avem astăzi în Europa”.
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 3 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro