Actualitate
Oameni de lângă noi: “Iubesc natura ca pe o hrană spirituală. Numai înţelegând-o, am putut s-o admir şi s-o pictez!”
Am cunoscut-o pe doamna Valentina Avram într-o zi de octombrie, în care vântul bătea nervos şi rupea frunzele arămii de pe ramurile copacilor, iar soarele se ascundea după nori, schimbând voioşia din noi într-o stare oarecare de melancolie, întreaga natură îmbrăcând o altă haină.
Învăţătoare cu peste 40 de ani de activitate, prin ale cărei mâini au trecut mai bine de opt generaţii de copii, Valentina Avram a rămas cu o mare pasiune, şi anume arta de a desena şi de a picta. S-a născut la Iaşi, pe data de16 februarie 1937, într-o familie de muncitori, studiile primare, gimnaziale, iar apoi liceul pedagogic urmându-le în oraşul natal. După absolvirea liceului a fost repartizată în oraşul Roman, unde a lucrat ca învăţătoare timp de opt ani. În anul 1963 se căsătoreşte şi primeşte transferul la Cugir, până în 1965 este învăţătoare în satul Călene, iar din 1965 şi până în 1994 (an în care se şi pensionează) desfăşoară timp de 29 de ani, activitatea de învăţătoare la Şcoala Generală nr. 1, astăzi Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir.
– De unde pasiunea pentru pictură?
– Încă din copilărie am iubit şi admirat tot ceea ce este frumos în această lume. Disciplina care mi-a plăcut mai mult în şcoală a fost desenul. În afară de faptul că am iubit copiii şi le-am insuflat dragostea pentru frumos, timp de 42 de ani, cât am fost învăţătoare, am iubit foarte mult natura, pe care am redat-o în tablourile pe care le-am pictat şi expus la diverse expoziţii din localitate. Consider că natura este o sursă de hrană spirituală şi numai înţelegând-o, am putut
s-o admir şi s-o pictez. Fiind învăţătoare în satul de munte Călene – Cugir, în timpul orelor libere, am început să realizez primele lucrări de pictură în ulei. Pasionată de frumuseţea naturii, am reuşit să ilustrez în tablouri anotimpurile, peisajele, flori şi natură statică. Când pictam, simţeam că am o lumină în ochi şi parcă auzeam o muzică divină. Lucram ore întregi fără pauză, dar eram nespus de satisfăcută la terminarea fiecărui tablou. Mulţumesc lui Dumnezeu că am fost înzestrată cu acest har, pe care am căutat să-l împărtăşesc şi elevilor mei, reuşind să le dezvolt dragostea pentru desen, pentru pictură şi în general pentru educaţia estetică în adevăratul sens al cuvântului.
– Orice tablou bine pictat înseamnă o operă de artă.
– Orice tablou bine pictat nu înseamnă pentru mine un obiect oarecare, ci reprezintă o operă de artă realizată cu migală, cu multă răbdare şi dăruire, ceva frumos, atrăgător, plăcut, care să creeze o stare de bine pentru cel care-l priveşte. A picta nu este uşor, trebuie să ai talent, imaginaţie, creaţie, să-ţi deschizi sufletul şi cu multă iubire şi răbdare să mişti penelul şi să îmbini culorile pentru a reda cât mai mult realitatea. Tablorile mele evidenţiază cu modestie talentul unei pictoriţe amatoare, care nu a dispus de mai mult timp pentru a realiza şi mai multe lucrări, mai ales că nu am avut niciun fel de perfecţionare în domeniu, ci pur şi simplu am avut pasiunea de a ilustra frumosul şi a-mi mângâia sufletul. Poate de aceea, din cele aproape 100 de lucrări realizate, n-am valorificat nici măcar unul. Multe dintre ele le-am făcut cadouri prietenilor şi cunoştinţelor, iar restul le-am păstrat pentru mine şi familie.
– Care sunt lucrările dumneavoastră preferate şi cum aţi reuşit să le faceţi cunoscute publicului?
– În orele de desen efectuate la clasele V-VIII, de la Şcoala Generală nr. 1 Cugir, am organizat expoziţii cu lucrările copiilor, participând şi la expoziţii organizate între şcolile din oraşul nostru, elevii obţinând diplome de merit, animându-i în a crea lucrări cât mai frumoase. Am îndrăznit să pictez şi tablouri aparţinând marilor noştri pictori români, ca de exemplu: „Joc la ţară” şi „Carul cu boi”, de Theodor Aman şi „Ciobănaşul”, de Nicolae Grigorescu. În ultimii cinci ani am participat în oraşul nostru la festivalul „Toamna Cugireană”, unde mi-am expus tablourile spre vizionare. A fost o mare satisfacţie să constat că au fost admirate de locuitorii oraşului, de autorităţile locale şi nu numai. Fiind pensionară, trebuie să recunosc că timpul liber mi-l petrec cu multă răbdare şi migală asupra pânzei şi a penelului. Am încercat ca în florile pictate de mine să oglindesc atât cât am putut, inima şi sufletul meu, gingăşia şi parfumul nemuritor.
– Ce doriţi să le transmiteţi creatorilor de artă?
– Dacă iubeşti natura şi tot ceea ce este frumos în această viaţă, uiţi să mai trăieşti pentru tine. De aceea părinţilor, educatorilor, învăţătorilor le revine misiunea să le dezvolte şi mai mult elevilor dragostea faţă de natură, să o iubească, să o protejeze, să o îmbogăţească şi să o admire, pentru că ea egalizează cu frumuseţea sufletului. Gândurile mele se îndreaptă şi spre autorităţile locale, pe care le rog ca pe lângă poblemele şi cerinţele destul de mari pe care le au de rezolvat la nivelul oraşului, să stimuleze concret creatorii de artă şi frumos şi să fie trecuţi în monografia oraşului nostru, pentru a rămâne o revelaţie pentru generaţiile viitoare. Pentru că oricum toate trec şi se duc, se duc, rămânând doar amintirile…
– Vă mulţumesc pentru gândurile dumneavoastră atât de frumoase şi vă doresc ani mulţi, cu sănatate!
A consemnat,
Constantin PREDESCU
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului