Rămâi conectat

Cugireni

O tânără originară din Cugir trăiește visul american: Director general în Miami și pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes

cugirinfo.ro

Publicat

în

Simona Mureșan, o tânără originară din Cugir, județul Alba, a renunțat în urmă cu 14 ani la traiul de pe plaiurile mioritice, alegând să își ducă la îndeplinire visul american, unde altundeva dacă nu chiar în Miami, unul dintre cele mai frumoase orașe din SUA.

Simona a absolvit Colegiul National „David Prodan” din Cugir, profilul Economic, în anul 2003 și Facultatea de Științe Economice din Timișoara în anul 2009, cu un master în „Finanțe și strategii financiare ale companiilor”. ”Au fost 6 ani frumoși, am trăit anii studenției din plin și am legat prietenii care durează și în ziua de azi”, povestește cugireanca.

Anul acesta, la 20 de ani de la terminarea liceului, Simona s-a întors acasă, la Cugir, unde a sărbătorit alături de foștii colegi: „A fost o reuniune atât de frumoasă, intensă aș putea spune chiar, și cu multe lacrimi de fericire, fericirea de a-mi revedea colegii și profesorii, dorul pentru toată lumea, inclusiv doamna dirigintă Letiția Sârbu, de a-i strânge în brațe și a depăna amintiri. Iar petrecerea a fost pe măsură, a fost o distracție de neuitat”, spune tânăra.

În America a plecat în anul 2009, fără a avea un plan anume. Era „tinerică și neliniștită” și a luat viața așa cum a venit: „Au fost foarte multe încercări la început de drum, multe «necunoscute» de care mă loveam și pe care trebuia să le rezolv eu. Am vrut chiar să mă întorc acasă, la un moment dat, pe la începutul drumului, însă nu aveam bani suficienți”, își amintește Simona.

Cu toate că începutul a fost foarte greu, tânăra nu s-a dat bătută, iar ambiția combinată cu multă muncă și perseverență au dat roade: „Cred că dacă nu aveam acele încercări grele, nu eram unde sunt astăzi. Și sunt recunoscătoare pentru tot, cu bine și mai puțin bine. Am devenit mai puternică și mai cumpătată”, mai spune tânăra.

În scurt timp, Simona s-a bucurat de o ascensiune profesională de invidiat, iar cariera sa în Finanțe a început să ia contur: „Mi-am dat silința în tot, eram genul de persoană care cerea șefilor mai multă muncă și responsabilitate, îmi plăcea să rezolv problemele companiilor, să mă implic și să le demonstrez că se poate. Nu doar lor, ci și mie însămi”.

Momentan, Simona locuiește și muncește în Miami, Florida: „La ocean! Mereu am fugit de frig și ger, chiar și aici mereu mă plâng de frig și aici mă refer la aerul condiționat din absolut toate centrele comerciale, din apartamentul în care locuiesc, de la birou. Aici nu se poate fără, dar eu în continuare mă plâng. Și mă întreabă toată lumea «Simona, where are you from again?», în glumă bineînțeles. Ironia sorții!”, povestește cugireanca râzând.

Drumul Simonei nu a fost cel mai ușor, dar după cum chiar ea spune, nu și-a pus niciodată problema să renunțe, fiind genul care, atunci când i se închide o ușă, intră pe geam. Drept dovadă, deși profesează într-o industrie, o lume a bărbaților, cea de dezvoltatori de proprietăți imobiliare, tânăra plecată dintr-un orășel din inima Transilvaniei, este acum director general al companiei H&M Development LLC, care activează mult în Miami, dar și în împrejurimi, în toată Florida, de fapt: „Nu este ușor să vină o puștoaică din România, să le dea ordine bărbaților de aici și să monitorizeze toate aspectele companiei, dar din poziția mea de acum, cam trebuie să mă asculte toți. Mi se spune «Dracula», sunt strictă și concisă. Dar cred că modalitatea mea de a implementa și superviza totul a dat rezultate, motiv pentru care sunt la această companie de 10 ani”.

Dar realizările româncei nu se opresc aici și în paralel cu cariera în domeniul economic, în anul 2016, a înființat împreună cu partenerul ei de afaceri din Los Angeles, Minh Collins, un festival de film, Hollywood Florida Film Festival, care i-a deschis foarte multe uși. A reușit printre altele să participe și să fie acreditată la Cannes Film Festival, unde a participat de două ori: „Este visul oricărui om din industria filmului (cred eu) să ajungă pe covorul roșu de la Cannes. Experiențele și emoțiile de acolo sunt de nedescris. Prima dată când am pășit pe covorul roșu, în lumina reflectoarelor, m-au copleșit sentimentele și mi-au dat lacrimile. Nu îmi venea să cred că eu, Simona din Cugir, sunt acolo! A fost un vis devenit realitate!”.

De asemenea, Simona Mureșan a primit un premiu și o diplomă prin comunitatea de latini din Miami (America Latină) în anul 2019, „Mujeres Exitosas de Alto Nivel”, o onoare deosebită pentru ea. De curând, femeia a aflat și că Primăria Miami va înmâna un premiu asemănător și că se află pe lista persoanelor care ar putea să fie luate în calcul: ”Aștept mai multe informații, dar este o onoare imensă chiar și să se discute despre mine. Să îmi țineți pumnii, sper să ajung pe lista lor. Înainte cu tupeu!”.

În prezent, tânăra este în focul pregătirilor pentru ediția a 8-a a Festivalului de film, care se va desfășura în perioada 11-18 noiembrie: „Sunt foarte mândră pentru că au fost acceptate câteva filme românești, unul dintre ele fiind de lung metraj, care este programat să apară în cinematografele din România la finalul lunii noiembrie. Noi aici vom avea premiera mondială a acestui film. Se numește «Omul fără linia vieții», produs de Ionel Sporea. Trebuie să îl vedeți în cinematografe! Nu pot spune mai multe momentan pentru că echipa mea lucrează intens aici, dar vă invit să îl vizionați de îndată ce apare și la noi în România”, a transmis Simona.

Cugireanca se consideră o persoană binecuvântată și norocoasă, având dintotdeauna susținerea părinților în absolut toate deciziile pe care le-a luat și fără de care nu crede că ar fi ajuns unde este astăzi. Mai apoi, prietenii săi, atât cei din România, cât și cei din Statele Unite ale Americii: „Mi-a ajutat Dumnezeu să întâlnesc oameni deosebiți aici, am învățat și să elimin ce nu este în concordanță cu principiile mele. Pot spune cu mâna pe inimă că am prieteni adevărați aici, de diferite nații. Anul trecut, în luna mai, am avut un accident cu bicicleta. Cred că dacă nu îi aveam pe acești oameni în viața mea, eram undeva uitată pe un pat de spital. Dar oamenii aceștia dormeau cu mine, îmi găteau, ajutau la curățenie, chiar nu am cuvinte de mulțumire să exprim exact ce simt pentru ei. Și uite că m-am recuperat și sunt ca nouă, am făcut și 5 ore de exerciții medicale pe zi pentru a mă recupera. Am avut cotul drept, brațul rupt și nu puteam să fac nimic”, își amintește femeia.

Simona jonglează acum între cele două job-uri, festivalul de film și echipa de dezvoltatori de imobiliare: „Teoretic, abia am timp să mă hrănesc așa cum trebuie și să dorm. Somnul este foarte important pentru mine, fără 8 ore pe noapte nu exist!”.

Fiind de la o vârstă foarte fragedă jucătoare de șah (a câștigat locul 2 pe țară la o competiție), mereu a fost motivată prin acest sport să nu se lase, să câștige: „Am vrut să demonstrez tuturor și mie că, atunci când îți pui sufletul în tot ceea ce faci, când ești consistent în acțiunile tale și strategic, se poate. Îmi doream să îmi ajut și familia de acasă, atât cât puteam eu”.

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Simona mărturisește că trăiește și profită intens de fiecare zi. Iar dacă, până în urmă cu câțiva ani, era convinsă că nu s-ar mai întoarce niciodată în România, acum spune că nu mai este așa de sigură: „Nu se știe niciodată unde te poate duce viața. Am petrecut aproape toată vara în România, anul acesta, cu familia mea și a fost absolut superb! Cred că de sărbători voi fi din nou acasă cu ei!”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

După ce au muncit 20 de ani în Italia, doi soți din Vinerea s-a întors în țară și au pus bazele unei miniafaceri cu ciuperci Pleurotus

cugirinfo.ro

Publicat

în

Povestea soților Adriana și Marin Jurj, din Vinerea, a început în 2015, când au decis să intre în afaceri și au pus bazele unei ciupercării în satul de lângă orașul Cugir.

• Inițierea unei afaceri de familie

Soții Jurj s-au întors în România după 20 de ani petrecuți în Italia și s-au gândit, la vremea aceea, să-şi pună la bătaie agoniseala și să își facă propria lor firmă. După mai multe tentative și tatonări, familia a ales să meargă pe ciuperci Pleurotus. Oamenii s-au pus pe treabă și în anul 2015 au găsit tehnologul și au implementat programul prin AFIR. Producția au început-o abia în 2018, iar valoarea proiectului a fost de 350.000 de euro, din care 10% a fost contribuția familiei.

„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu. A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, își amintește Marin, capul familiei.

Deși au crezut că afacerea va fi una prosperă, perioada 2018-2021 a fost destul de grea pentru familia Jurj, în special din lipsa unei piețe de desfacere: „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, spune bărbatul.

După ce au început colaborarea cu cei doi retaileri, și-au propus să-și extindă afacerea și să acceseze și alte fonduri europene. Cei doi soți spun că fără ajutorul acestor proiecte nu ar fi reușit niciodată să demareze afacerea, 350.000 de euro fiind o sumă prea mare pentru ei.
Producție de aproape 50 de tone pe an

În ceea ce privește spațiul de producție, sera are trei tunele și produce 4 tone de ciuperci pe tunel, între 2 valuri, respectiv valul întâi și valul doi: „Într-un an, un tunel îl încărcăm de 4 ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.

Pentru a produce o serie de ciuperci este nevoie de 3 luni. Întâi se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val, apoi se curăță și se pregătește pentru valul doi. După a doua lună iese valul doi, iar ulterior se scoate din seră, se curăță, se spală și se dezinfectează: „O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.

Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre casa de marcat la prețul de 18 lei/kg, iar în Carrefour și Lidl costul se ridică la 6-7 lei caserola de 500 de grame.

Soții Jurj nu au angajați, ciupercăria fiind o afacere de familie: „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, spune domnul Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de la mine de acasă. Dacă lăsăm partea bănească deoparte, e mult mai bine ca în Italia și, deși e mai mult de lucru, este o muncă plăcută”, concluzionează producătorul.

• Despre ciupercile Pleurotus

Ciupercile Pleurotus se numără printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din întreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Aceste ciuperci conțin puține calorii și sunt bogate în nutrienți, fiind o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă.

Ciupercile Pleurotus au fost cultivate inițial în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. În zilele noastre, aceste ciuperci hrănitoare se găsesc în pădurile din America de Nord, Europa și Asia și sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial în întreaga lume. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor impresionante de îmbunătățire a sănătății și conțin o varietate de compuși puternici.

De fapt, ciupercile Pleurotus au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. De asemenea, au un conținut scăzut de carbohidrați, fiind excelente pentru persoanele care consumă de regulă puțini carbohidrați.

Ca și beneficii pentru sănătate, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul de colesterol, ajută la ameliorarea inflamației, pot ajuta la blocarea dezvoltării cancerului și contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Văduva de veteran de război, cugireanca Otilia Curelea, a împlinit 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Văduva de veteran de război, Otilia Curelea, din Cugir a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabiliei vârste de 100 de ani. Este născută la 30 ianuarie 1925 în Cugir, de-a lungul timpului fiind martora unei perioade istorice deosebite, contribuind totodată, la formarea comunității locale.

Ca văduvă de veteran de război (soțul ei decedând în urmă cu 12 ani), Otilia Curelea a primit vizita la domiciliul său de pe strada „Alexandru Sahia”, a președintelui ANCMRR, col. (rtr.) Nicolae Panduru și a Președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Subfiliala Cugir „Regele Ferdinand I” Alba, ing. Aurel Voicu.

Oaspeții au declarat că: „A fost o onoare să celebreze această vârstă impresionantă și să aducă un omagiu la împlinirea unui secol de viață”.

„Doamna Curelea, deși, imobilizată la pat, văzul, auzul și comportamentul de comunicare se află la un nivel satisfăcător, iar Aurica Lungu, îngrijitoarea sa susține că face toate eforturile pentru ca centenara să se simtă cât mai bine”, ne-a declarant Aurel Voicu.

Oaspeții au înmânat sărbătoritei un frumos tort, un buchet de flori, prcum și o diplomă înrămată cu înscrisul de: „La mulți ani 100 – ne revedem anul viitor”.

După cum a menționat Aurel Voicu, la Cugir mai sunt în evidența asociației, 8 urmașe de veterani de război din care 2 la Șibot, iar la nivelul Județului Alba mai sunt în viață doar 4 veterani de război.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanca Otilia Curelea, sărbătorită de administrația locală cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanca Otilia Curelea a fost sărbătorită joi, 30 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori și tort și au fost primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.

„Astăzi sărbătorim cu mare bucurie o nouă realizare remarcabilă în comunitatea noastră – împlinirea a 100 de ani de viață a doamnei OTILIA CURELEA!

Este o onoare pentru noi să celebrăm această vârstă impresionantă și să aducem un omagiu la împlinirea unui secol de viață!

În cei 100 de ani, doamna Otilia Curelea a fost martora unei perioade istorice deosebite și a contribuit la formarea comunității.

La venerabila vârstă împlinită astăzi, doamna Otilia Curelea ne-a primit vizita cu zâmbetul pe buze și ne-a impresionat cu firea jovială și chipul senin, continuând astfel să își aducă aportul în comunitatea noastră prin exemplul dumneaei.

Îi dorim doamnei multă sănătate, fericire și momente de liniște alături de cei dragi!

La mulți ani, doamna Otilia Curelea! Vă mulțumim pentru tot ce ați oferit acestei comunități!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir