Învăţământ - Cultură
Nicoletta Huștiuc, unul din cele două cadre didactice ce au reprezentat județul Alba, la Conferința Națională eTwinning – 2022 de la Sinaia
Între 11 și 13 martie 2022 s-a desfășurat la Sinaia Conferința Națională eTwinning. Pentru cine nu știe, eTwinning reprezintă comunitatea școlilor din Europa și este parte integrantă a programului Erasmus+.
Conferința a debutat cu festivitatea de premiere a proiectelor internaționale derulate în anul școlar 2020-2021. Elevii Liceului Technologic Aiud, coordonați de profesoarele Voicu Corina și Buta Ramona au obținut Premiul I, cu proiectul NEWS și Premiul II cu Health and Wealth.
În 12 și 13 martie a avut loc Conferința Ambasadorilor eTwinning, la care județul Alba a fost reprezentat de ambasadoarele eTwinning, profesor Huștiuc Nicoletta de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir/ GPN Vinerea și profesor Voicu Corina Valentina de la Liceul Tehnologic Aiud.
Ca obiectiv principal se urmărește implementarea proiectelor eTwinning și în mediul universitar de către ambasadorii eTwinning prin activități de formare profesională în colaborare cu universitățile.
„eTwinning oferă posibilitatea cadrelor didactice să participe la parteneriate școlare internaționale pe o platformă sigură, dar și să aplice pentru cursuri, evenimente de formare sau să creeze evenimente internaționale!
Zilele petrecute la Conferința anuală au fost foarte eficiente, un timp petrecut cu folos de ambasadori eTwinning din întreaga țară, județul nostru fiind reprezentat cu deosebit interes. În cadrul activității ambasadorilor eTwinning au avut loc ateliere de lucru efectiv, schimb de idei, împărtășire de bune practice. ETwinning adună împreună atat oameni devotați, cadre didactice din spațiul European cât și oameni din țară, respectiv ambasadorii, care au fost selectați la momentul respectiv, atât la nivel de țară cât și la nivel European, apoi au urmat un curs de formare în limba engleză, iar pentru finalizarea cu succes vor avea de îndeplinit anumite sarcini, iar toate acestea sunt ,,în traducere libera,, voluntariat, datorită faptului că ambasadorii sunt cei care iubesc eTwinning, s-au îndrăgostit de proiectele europene și fac totul cu devotament și dăruire.
În calitate de ambasadori eTwinning, împreună cu Corina Voicu, am organizat un webinar județean cu participare națională, unde am avut bucuria să primim tot sprijinul eTwinning București, participanții, peste 200, urmând să primească certificate eliberate de eTwinning București.
Următoarea activitate va fi un simpozion județean cu participare națională. Pâna atunci continuăm proiectele eTwinning începute, așteptăm fuziunea eTwinning cu Erasmus+, cum este și normal și dorim tuturor o primăvară liniștită”, ne-a declarant prof. Nicoletta Huștiuc.
Constantin PREDESCU

Învăţământ - Cultură
Darius Mitea, elev al Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”
La Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, seria succeselor continuă. Un nou motiv de mândrie a fost marcat de performanța elevului Darius Mitea, din clasa a VI-a, care a obținut Premiul al III-lea la etapa județeană a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”. Performanța remarcabilă a acestuia l-a propulsat la etapa națională a competiției, unde va avea ocazia să își demonstreze cunoștințele și abilitățile.
Sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Nan, Darius Mitea a demonstrat nu doar cunoștințe temeinice de geografie, cât mai ales pasiune și multă perseverență, calități care l-au ajutat să facă față provocărilor competiției.
„Este o realizare deosebită pentru Darius, dar și pentru întreaga școală. Suntem mândri de el! Performanța sa ne demonstrează că, atunci când există pasiune și perseverență, se pot obține rezultate excelente”, a declarat conducerea școlii.
Felicitări lui Darius și dnei profesor pentru performanța obținută și mult succes în etapa națională!
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir – participare inedită la Conferința Internațională Erasmus din Austria și Slovacia
Recent, profesoara Nicoletta Huștiuc a reprezentat Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, la Conferința Internațională Erasmus, desfășurată în Austria și Slovacia.
În calitate de Ambasador Erasmus, a fost parte dintr-un eveniment educațional de amploare, care a reunit profesori și experți din toată Europa și din Statele Unite ale Americii, având ca temă principală promovarea dialogului intercultural, inovația pedagogică și colaborarea internațională în educație. Conferința a fost organizată de Euroclio, unde au luat parte aproape 100 de cadre didactice din Europa și SUA, evenimentul desfasurandu-se la Universitatea Comenius Bratislava, Facultatea de Filozofie, iar workshopurilr la Galeria Umelka precum si alte locatii culturale din capitala Slovaciei.
Potrivit profesoarei de la Cugir, evenimentul a început la Viena, unde, la preconferință, a s-a vizitat Parlamentul Austriac, un loc încărcat de istorie, ce a impresionat profund prin arhitectura sa grandioasă și atmosfera plină de semnificație.
Conferința a continuat apoi la Bratislava, unde a avut loc deschiderea oficială, marcată de discursuri motivaționale ale liderilor educaționali, inclusiv al unui reprezentant din SUA, care a subliniat educația ca un liant între culturi. Participanții au venit dintr-o diversitate de țări, inclusiv România, Spania, Italia, Portugalia, Austria, Olanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, SUA, Ungaria, Polonia, Slovacia, Grecia, Cehia, Germania și Lituania, demonstrând astfel caracterul global al evenimentului.
„În cadrul conferinței, am participat la workshopuri interactive despre tehnologiile educaționale moderne, educația incluzivă și integrarea patrimoniului cultural în procesul de învățare. De asemenea, am avut ocazia să schimb idei și să învăț din bunele practici aplicate în școlile din alte țări.
Un moment deosebit a fost vizita la unități de învățământ din Bratislava, unde am putut observa modul în care funcționează sistemul educațional slovac, interacționând cu elevi și profesori și identificând elemente inovative ce pot fi implementate în școlile din România.
Această conferință mi-a adus o valoroasă experiență profesională și personală. M-am întors acasă mai motivată ca niciodată să aplic ceea ce am învățat și să continui să împărtășesc cu elevii mei cele mai bune practici educaționale. Este un pas important în dezvoltarea mea ca educator și în promovarea educației interculturale în școlile din România”, ne-a relatat Nicoletta Huștiuc.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Lungu Cristiana Maria, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, calificată la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română
În perioada 10-13 aprilie 2025 va avea loc la Râmnicu Vâlcea etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, iar în urma etapei județene din 26 martie, o singură elevă din Cugir s-a calificat la faza națională. Un copil excepțional, care, grație pregătirii temeinice și talentului remarcabil, a rușit o performanță care bucură pe toți cei apropiați: Lungu Cristiana Maria.
Aceasta este elevă în clasa a V-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 și este îndrumată de către profesoara și totodată diriginta ei, Vereș Mihaela.
„Când ai marmură, poți sculpta o capodoperă, nu-i așa? Cristiana este „marmură”! Chiar cred că are ceva, ceva special, care nu poate fi definit. Este talentată, silitoare, ambițioasă și foarte serioasă în tot ceea ce-și propune să facă. Are o maturitate care o face un copil precoce, dar încă de pe acum înțelege că talentul nu înseamnă nimic fără muncă, fără efort. Ea niciodată nu spune „nu mai pot”, ci, chiar și atunci când este obosită și efortul de a se pregăti atât pentru școală, cât și pentru alte concursuri și olimpiade presupune ore întregi de studiu suplimentar, se implică și rezultatele, evident, sunt deosebite.” (diriginta, MihaelaVereș)
La rândul său, conducerea instituției de învățămât se arată extrem de mulțumită de performanța realizată de Cristiana și a avut o reacție pe măsură:
„Îi dorim succes și suntem convinși că va reprezenta mai mult decât onorabil școala noastră, așa cum a făcut-o și la alte competiții la care a participat! Pe lângă calificarea la etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, această elevă a obținut și locul II la etapa județeană a Olimpiadei de cultură și spiritualitate românească din 29 martie 2025 ,coordonată fiind de către doamnele profesoare Vereș Mihaela și Sgubea Luminița, dovedind, o dată în plus, că acolo unde există voință, există și o cale de a reuși! Deci, mult succes, Cristiana!”.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu