Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Modele de SUBIECTE la Evaluarea Națională din anii trecuți | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a | cugirinfo.ro

Evaluarea Națională reprezintă examenul cel mai important pentru absolvenții clasei a VIII-a, el determinând la ce liceu vor urma elevii să își continue studiile, în următorii ani de pregătire.

Programele de examen pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literatura croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literatura ucraineană maternă.

Vezi aici: Modele de SUBIECTE Evaluare Națională

Disciplinele la care se susțin probe pentru Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a sunt:

  • Limba și literatura română
  • Limba și literatura maternă — doar pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă
  • Matematică

Limba și literatura română are, în cadrul evaluării naționale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.

Proba de evaluare de limbă și literatură română se face după două tipuri de conținut, combinate într-o singură foaie de examen, după cum urmează:

Unitățile de conținut care privesc domeniul limba română au în vedere abordarea funcțională și aplicativă a elementelor de construcție a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor și pe utilizarea lor corectă și adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciții de tip analitic (de recunoaștere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferențiere) și de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcție), de subliniere a valorilor stilistice și de evidențiere a aspectelor ortografice și de punctuație, în situațiile care impun o asemenea abordare.

Unitățile de conținut ale domeniului lectură prezintă sarcini de lucru care implică cerințe care privesc înțelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale și particulare ale textului și exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum și redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvențe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).

De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competențelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenței la un gen literar sau la o specie literară), reflexive și imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidențierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte narațiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)

În cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, matematica are statut de disciplină obligatorie. Programa după care se realizează subiectele este cea din Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4431/29.08.2014.

Competențele generale evaluate de către evaluarea la matematică sunt:

  • Identificarea unor date și relații matematice și corelarea lor în funcție de contextul în care au fost definite;
  • Prelucrarea datelor de tip cantitativ, calitativ, structural, contextual cuprinse în enunțuri matematice;
  • Utilizarea algoritmilor și a conceptelor matematice pentru caracterizarea locală sau globală a unei situații concrete;
  • Exprimarea caracteristicilor matematice cantitative sau calitative ale unei situații concrete și a algoritmilor de prelucrare a acestora;
  • Analizarea și interpretarea caracteristicilor matematice ale unei situații-problemă;
  • Modelarea matematică a unor contexte problematice variate, prin integrarea cunoștințelor din diferite domenii.
  • Elevilor aparținând minorităților naționale care au urmat în limba maternă cursurile disciplinelor la care se susțin probe li se asigură subiectele de matematică atât în limba în care au studiat cât și în limba română.

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir – două calificări la etapa națională a Concursului „TERRA – Mica Olimpiadă de Geografie”

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Ai izbutit, continuă! N-ai izbutit, continuă!” este motto-ul după care s-a ghidat celebrul explorator norvegian Nansen.

Urmând îndemnul acestuia, două eleve deosebite, Briana Beschieru și Georgiana Cristea din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, îndrumate de profesorul de geografie Claudiu Mărginean-Bota, au reușit o performanță în premieră în orașul Cugir: calificare la etapa națională a Concursului „Terra – Mica Olimpiadă de Geografie”. Și nu doar la geografie!Aceste fete au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele de Limba și literatura română, Limba engleză, la concursuri de dans sportiv și karate.

Iată ce ne-au declarat, referindu-se la rezultatele obținute:

Briana Beschieru: „Pentru mine, Concursul Terra înseamnă mai mult decât un concurs la geografie. Este o provocare, o ocazie de a-mi depăși limitele și de a-mi demonstra mie însămi că pot mai mult. După ce am participat la națională în clasa a V-a și nu m-am calificat în a VI-a,   m-am ambiționat și am revenit cu o calificare în clasa a VII-a. Acum îmi doresc să obțin un punctaj cât mai bun la etapa națională, ca răsplată pentru toată munca și dragostea mea pentru geografie.”

La rândul său, Georgiana Cristea a spus: „Acest concurs m-a ajutat să îmi demonstrez mie că, dacă muncesc pentru ceea ce îmi doresc, pot avea rezultate bune. Participând pentru prima dată la concursul „Terra”, am avut o experiență memorabilă și, datorită acestui concurs, am aflat lucruri uimitoare despre planeta noastră. Mă bucur ca am ajuns până aici și că iubirea mea pentru natură și animale poate fi observată în rezultatul meu.”

Motivația și pregătirea exemplară a fetelor a readus Școala Gimnazială Nr.3 pe podiumul județean al concursurilor și olimpiadelor școlare de profil.

„De menționat e faptul că, în trecut, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 au mai participat la faza națională a acestui concurs, demonstrând o temeinică pregătire de specialitate și un real interes pentru geografie. Reamintim numele celor care ne-au reprezentat școala și orașul cu cinste la etapa națională: Iulius Urieșu (2015 și 2016-Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea), Georgiana Ilca (2015), Briana Beschieru (2023). În acest an, pe lângă calificările la etapa națională, elevii noștri au mai obținut 4 mențiuni la clasa a V-a, prin elevii: Vlad Negru, Eric Orban, Iulia Vinceler, Raul Dubleș și o mențiune la clasa a VII-a prin eleva Miruna Andrei. Felicitări tuturor și mult succes la etapa națională din luna mai” a dorit să transmită prof. Claudiu Mărginean.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Guler Daniel Emanuel și Kiss Andra Maria, elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Într-o lume tot mai orientată spre știință, tehnologie și progres material, este cu adevărat remarcabil să vedem tineri care încă păstrează vie flacăra credinței și a valorilor spirituale. 

În ciuda contextului actual, în care dimensiunea spirituală pare adesea marginalizată, doi elevi de excepție din clasa a IX-a, profil matematică-informatică intensiv informatică au demonstrat că valorile religioase nu doar că își păstrează relevanța, ci pot constitui un fundament solid pentru performanță și formare personală autentică.

Așadar, Guler Daniel Emanuel a obținut locul I și s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de religie cultul baptist iar Kiss Andra Maria a obținut locul III la cultul ortodox.

Evident, nu am ratat șansa să stăm de vorba cu cei doi elevi, curioși și totodată plăcut surprinși de această realizare neașteptată a lor la o disciplină care nu este neapărat la îndemâna oricui.

„Mă bucur să împărtășesc această experiență specială – calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Religie cultul creștin baptist. Deși este a treia oară când trec mai departe, emoția rămâne la fel de intensă. Este o provocare, dar privesc cu speranță înainte, mândru să reprezint Colegiul Național „David Prodan”, orașul Cugir și județul Alba. Până în clasa a VII-a nici nu știam de existența acestei olimpiade. Știam doar de cea organizată pentru cultele ortodox și catolic, dar nu mă așteptam să existe și pentru cele protestante. Doamna profesoară de religie ortodoxă, trecând dincolo de „granițele” dintre culte, m-a provocat să particip. Așa a început această frumoasă experiență. De trei ani învăț cu pasiune o disciplină prin care Îl descopăr pe Dumnezeu, înțelegând că El nu este o noțiune abstractă, ci o prezență reală, plină de dragoste. Olimpiada nu este doar o competiție, ci și o călătorie spirituală, prin care aflu multe informații utile pentru întreaga viață. Sunt profund recunoscător familiei mele pentru sprijin, în special tatălui meu, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Cugir, care mă ajută în pregătire. De asemenea, le mulțumesc profesorilor pentru susținere și încurajare!”, ne-a declarat Guler Daniel Emanuel.

„Participarea la Olimpiada de Religie a fost pentru mine o experiență deosebită, profundă, plină de emoții, învățare și bucurie. Rezultatul pe care l-am obținut mi-a adus bucurie, emoție și împlinire și m-a motivat și mai mult să continui să studiez cu pasiune și curiozitate. Eu am mai participat și în trecut la concursuri și la olimpiada de religie, pentru că această materie ocupă un loc special în inima mea. Cred sincer că religia nu este doar un obiect de studiu, ci un sprijin, o lumină și un mod de a înțelege mai bine lumea din jur și pe mine însămi. Într-o societate în continuă schimbare, credința ne oferă stabilitate și speranță, de aceea am ales să merg la această olimpiadă, fiindcă mă face să gândesc, să simt și să devin mai bună. Pe această cale țin să le mulțumesc din suflet profesorilor care m-au pregătit, pentru răbdarea, sprijinul și încrederea pe care mi le-au oferit. Fără ei, acest rezultat nu ar fi fost posibil!”, ne-a declarat Kiss Andra Maria.

După cum puteți vedea, acești tineri nu sunt doar premianți, ci adevărate modele de echilibru între rațiune și credință, între rigoarea studiului și deschiderea sufletească. Prin rezultatele lor, ne reamintesc tuturor că educația spirituală are un loc esențial în formarea omului complet, iar religia – ca disciplină școlară – a contribuit și contribuie profund la conturarea unei conștiințe morale și a unui sistem de valori solide.

Felicitări, Daniel și Andra, pentru dedicarea voastră. Sunteți o mândrie pentru școală, profesori și comunitate iar de la Daniel așteptăm vești bune din etapa următoare!

prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Darius Mitea, elev al Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, seria succeselor continuă. Un nou motiv de mândrie a fost marcat de performanța elevului Darius Mitea, din clasa a VI-a, care a obținut Premiul al III-lea la etapa județeană a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”. Performanța remarcabilă a acestuia l-a propulsat la etapa națională a competiției, unde va avea ocazia să își demonstreze cunoștințele și abilitățile.

Sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Nan, Darius Mitea a demonstrat nu doar cunoștințe temeinice de geografie, cât mai ales pasiune și multă perseverență, calități care l-au ajutat să facă față provocărilor competiției.

„Este o realizare deosebită pentru Darius, dar și pentru întreaga școală. Suntem mândri de el! Performanța sa ne demonstrează că, atunci când există pasiune și perseverență, se pot obține rezultate excelente”, a declarat conducerea școlii.

Felicitări lui Darius și dnei profesor pentru performanța obținută și mult succes în etapa națională!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir