Actualitate
Marți, 3 aprilie 2018: Jurnalistul Grigore Cartianu își va lansa cărțile și la Cugir. Va dialoga cu cititorii și va vorbi despre „Crimele Revoluției Române”
Casa de Cultură a orașului Cugir va găzdui marți, 3 aprilie 2018, de la ora 17.00, lansarea de carte cu tema: “Misterele Revoluției din 1989”, susținută de ziaristul Grigore Cartianu.
Acesta este autorul a patru cărți meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi” și “Cartea Revoluției”. De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun“, în regia maestrului Radu Gabrea.
Cărțile pot fi procurate la fața locului. Intrarea este liberă.
• „Sfârșitul Ceaușeștilor” – vol. 1 din trilogia “Misterele Revoluției”. Este povestea tragică și grotescă a unui cuplu dictatorial care se credea nemuritor. O carte de mare impact în România, cu vânzări de 147.000 de exemplare. Publicată în tiraje de mii de exemplare în Italia și Brazilia; în curs de publicare în alte țări europene.
• „Crimele Revoluției” – vol. 2 din trilogia “Misterele Revoluției”. Un volum de investigație care a schimbat profund percepția românilor despre evenimentele din decembrie 1989. O decriptare a diversiunilor FSN-iste, majoritatea televizate, care au dus la asasinarea a 957 de oameni. Și o concluzie crudă: cei care pozau în salvatori erau, de fapt, ucigași cu sânge rece, executanți și beneficiari ai unui plan sovietic insuportabil de cinic.
• „Teroriștii printre noi” – vol. 3 din trilogia “Misterele Revoluției”. Revoluția tragică și comică la Sfântu Gheorghe, Brașov, Focșani, Buzău, Galați, Brăila, Constanța sau Mizil. O colecție de întâmplări atent investigate, care descriu atmosfera suprarealistă în care oameni nevinovați au fost împușcați, înjunghiați sau linșați.
• „Jurnalul unui puci ratat” – relatarea la cald a crizei politice din vara anului 2012. Volumul cuprinde editorialele scrise de autor zi de zi, timp de trei luni, și publicate în ziarul “Adevărul”, pe care-l conducea în calitate de redactor-șef. O carte-document.
• “600.000” – povestea fenomenului #Rezist, cea mai amplă mișcare de rezistență civică din istoria României. O carte-manifest, scrisă la temperatura înaltă a evenimentelor trăite pe viu. Un pamflet usturător la adresa celor care, prin ordonanțe de urgență și legi ticăloase, încearcă să impună tirania hoției. Un elogiu adus celor peste 600.000 de români care au înfruntat gerul iernii pentru a-și salva justiția și țara.
• „Hagi” – povestea vieții celui mai mare fotbalist din istoria României: Gheorghe Hagi. Un volum temeinic documentat, fără egal în privința bogăției de informații. O lectură alertă, care reface saga balcanică a comunităților de aromâni din Grecia și Bulgaria, în vremuri tragice. În 500 de pagini palpitante, autorul urmărește evoluția lui Hagi, ca om și ca sportiv, de la naștere (1965) până la retragerea de pe gazon (2001). Este o lucrare ajunsă la ediția a IV-a.
• „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” – film pe DVD. Este reconstituirea, sub forma unei docu-drama, a ultimelor trei zile din viața cuplului ceaușist: 22-25 decembrie 1989. Regizorul Radu Gabrea a produs un video-document istoric, bazat pe scenariul lui Grigore Cartianu și inspirat de volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”. Filmul are 90 de minute și este prezentat în șase limbi: română, engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană.
Despre autor:
Grigore Cartianu (49 de ani), născut la Brădiceni, com. Peștișani, Gorj, este unul dintre ziariștii cu notorietate mare din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent este Senior Editor al cotidianului România liberă și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV.
Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română (în ziar și la TV) a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.
Fire iscoditoare, chiar aventurieră, Grigore Cartianu şi-a satisfăcut stagiul militar într-o unitate de paraşutism (Buzău, 1987–1988). Este absolvent al Facultăţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (1993).
La prăbuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, Cartianu era student în anul 2. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent de către noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.
În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul românesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim-redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevărul.
Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist român care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului român şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea lui Ceauşescu s-a produs printr-o lovitură de stat. Tot el a dezvăluit cinismul noilor conducători, care – în dorinţa de a confisca puterea după scoaterea din scenă a lui Ceauşescu – au produs aproape 1.000 de morţi şi peste 5.000 de răniţi.
A publicat 8 volume, vândute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare.

Actualitate
Ziua Internațională a Romilor – 2025, celebrată la Cugir
Cu ocazia ZileiIei Internaționale a Romilor, Direcția de Asistență Socială (DAS) Cugir a organizat astăzi, un eveniment la care au participat zeci de reprezentanți ai comunității locale a romilor, dar și elevi ai școlilor gimnaziale din oraș.
Potrivit asistentului social Cristian Roman, în cursul zilei s-au derulat doua tipuri de activitati: cultural artistice reprezentând dansuri tradiționale, dansuri moderne şi o expoziție cu desene care redau meşteşugurile romilor, prezentate de către elevii Şcolii Gimnaziale „Singidava” Cugir, prezentarea unui scurt istoric despre specificul cultural al minorităților rome, recital de poezie scrisă de Luminița Cioabă susținut de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, precum si un miniconcert susținut de Fanfara „Transilvania” – Junior.
Partea a doua a evenimentului a cuprins o activitate sportivă și anume, o competiție de fotbal la care au participat elevii de la Scoala Gimnazială „Iosif Pervain”, Școala Gimnazialã „Singidava” și Școala Gimnazialã Nr. 3 din orașul Cugir.
De menționat faptul că activitățile culturale s-au desfășurat in cadrul Centrului „Lotus”, iar cele sportive, pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale „Singidava”, localul din strada „Gheorghe Asachi”.
La rândul său, Pienar Cosmin – președintele Partida Romilor – filiala Cugir, a dorit să aducă mulțumiri primarului Adrian Teban pentru sprijinul acordat organizației prin donarea de mingi și articole sportive din partea CS „Metalurgistul” Cugir.
Evenimentul a fost susținut de către Primâria orasului Cugir cu aportul Direcției de Asistență Socială Cugir, Centrul Cultural Cugir si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Acțiunea umanitară „Moto Iepurașul”, organizată de motocicliștii Asociației ”Lupii Sigidavei”, a ajuns la cea de-a IX-a ediţie
Paștele, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, ne amintește de Mântuitorul Isus Hristos care a murit pe cruce pentru noi, fiind în același timp o Sărbătoare a bucuriei, în care oamenii se întâlnesc și familiile se reunesc în jurul unei mese îmbelșugate.
Așa cum ne-au obișnuit, tinerii cugireni nu au uitat nici în acest an de cei mai puțin norocoși și s-au gândit din nou cum să aducă bucurie de Paști în casele mai multor persoane defavorizate din zona orașului de la poalele Drăganei.
„Deoarece ne aflăm în Postul Paștelui, păstrăm tradiția și organizăm o nouă acțiune umanitară „Moto Iepurașul 9”. Vă invităm alături de noi, să furăm împreună zâmbete de pe fețele oamenilor care au o situație materială mai dificilă. Pentru donații luați legătura cu oricare membru al clubului nostru. Fiți solidari unii cu ceilalți! Dăruiește!”, au transmis organizatorii.
Darurile vor fi împărțite în data de 13 aprilie 2025 când motocicliștii implicați în activitate vor pleca cu pachetele spre familiile nevoiașe.
Actualitate
Campania „Curățenia de primăvară – 2025” continuă cu succes la Cugir
Campania „Curățenia de primăvară – 2025” din Cugir continuă cu succes, mobilizând din ce în ce mai mulți cetățeni la acțiuni de ecologizare.
În weekend-ul trecut, atât angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate, cât și membrii Asociației „Lupii Singidavei” și un grup de voluntari din comunitate, au desfășurat o serie de acțiuni de ecologizare în mai multe zone ale orașului.
Astfel, angajații primăriei au ecologizat întreaga centură a localității Vinerea, în timp ce membrii Asociației „Lupii Singidavei” împreună cu mai mulți voluntari au intervenit în zonele Râul Mare, Râul Mic și Bucuru, colectând deșeuri de diverse tipuri. Zeci de saci cu deșeuri au fost adunați, iar transportul a fost realizat cu sprijinul Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Această acțiune de ecologizare este parte integrantă a campaniei de primăvară, care urmărește nu doar curățarea orașului, ci și conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător de către fiecare cetățean.
„Primăria Cugir mulțumește tuturor celor care s-au implicat activ și îi încurajează pe toți cetățenii să contribuie la menținerea unui oraș curat și responsabil. Împreună, putem face Cugirul un loc mai frumos și mai sănătos! Pentru cei care doresc să se alăture acestei campanii, sunt disponibile materiale și sprijin logistic. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul: 0731 001 271”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu