Actualitate
Marți, 22 martie 2022, APM Alba a efrctuat măsurători ale calității aerului și nivelul de zgomot, în orașul Cugir
Conform unei informări transmise Primăriei Cugir de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în data de 22 martie 2022. Au fost realizate măsurători în vederea determinării calității aerului și nivelului de zgomot în Cugir.
Au fost măsurați poluanții: formaldehidă, benzen, metanol, monoxid de carbon, amoniac, dioxid de azot și dioxid de sulf. Valorile concentrațiilor poluanților măsurați s-au încadrat în limitele prevăzute de Anexa 3 a Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și STAS 12574/87 – Aer din zonele protejate – Condiții de calitate. Determinările au fost realizate cu analizorul mobil din dotare.
Nivelul de zgomot a fost măsurat în două puncte din orașul Cugir a fost următorul:
- Cugir – pe strada I.L. Caragiale, nr. 1 (în fața sediului primăriei), valoarea medie înregistrată 65,36 dB;
- Cugir – la intersecția bulevardului Victoriei cu strada Decembrie 1918, valoarea medie înregistrată 67,17 dB;
Limitele admisibile de zgomot exterior sunt de 70 – 80 dB la bordura trotuarului care mărginește partea carosabilă a străzilor, în funcție de categoria tehnică a străzilor, conform SR 10009/2017 – Acustică – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambient.
Sursa principală de zgomot în cele trei puncte de măsurare a fost traficul rutier.
APM Alba va continua efectuarea de măsurători pentru determinarea calității aerului și zgomotului și în alte localități ale județului.

Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Familia victimei decedate ca urmare a incendiului produs în 2018 la Fabrica de Arme Cugir, solicită daune de 500.000 de euro
Cele două fiice ale femeii din Cugir, care a decedat în 2018 în urma unui incendiu produs într-un tunel de trageri, la Fabrica de Arme SA, au dat în judecată societatea și solicită daune morale în valoare de 500.000 de euro.

Procesul vine după ce, în dosarul penal, fabrica din Cugir a fost achitată în 2023 pentru fapta de ucidere din culpă, situație care a anulat și eventualele daune pe care le-ar fi primit familia victimei.
Societatea a primit pedeapsa amenzii penale în valoare de 100.000 de lei pentru fapta de „neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. Cele două fiice au deschis, anul trecut, un proces civil la Tribunalul Alba.
„Reclamantele au susţinut că, în ciuda soluției aberante pronunțate de instanța de apel în dosarul penal, nu pot să nu aibă în vedere anumite aspecte factuale, concrete. Faptul că persoana vătămată nu a reușit să-şi asigure scăparea rămânând în poligon, în condițiile în care colegii acesteia s-au autoevacuat în timp util, nu poate conduce la ruperea raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită a pârâtei şi rezultatul socialmente periculos produs, respectiv decesul victimei.
Astfel spus, nu i se poate reproşa persoanei vătămate că nu a fost la fel de vigilentă ca restul persoanelor autoevacuate, în condiţiile în care nu toţi se aflau în aceleaşi încăperi, iar unii dintre aceştia au sesizat declanşarea focului din chiar momentul iniţial. În acest context, au apreciat că este de menţionat faptul că, timpul pe care victima îl avea la dispoziţie pentru părăsirea incintei cuprinse de incendiu a fost foarte scurt”, se precizează în acțiune.
Incendiul s-a produs în 12 noiembrie 2018, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr. 7 din cadrul tunelului subteran nr. 4 al Atelierului de probe – tragere.
Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii. În dosarul penal, instanța a considerat că victima s-ar fi putut salva dacă se evacua împreună cu ceilalți colegi și dacă nu s-ar fi întors în sala unde erau vestiarele angajaților pentru a-și lua obiectele personale.
„Pe lângă timpul scurt de reacție avut la dispoziţie de victimă, este de menţionat şi faptul că încăperea (camera Funcționare) era invadată de fum toxic, ce îngreuna vizibilitatea şi implicit părăsirea incintei.
De menționat că pereții tunelului de tragere, fiind căptuşiţi cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale extrem de inflamabile – fapt imputabil victimei pentru alegerea unor astfel de materiale total inadecvate pentru antifonarea şi izolarea termică a poligonului – au condus atât la propagarea incendiului cu repeziciune şi imposibilitatea victimei de a se autoevacua, cât şi la generarea fumului toxic – monoxid de carbon, care prin inhalare a cauzat decesul victimei”, au mai susșinut cele două fiice, în cauza civilă de la Tribunalul Alba. Dosarul urmează să fie judecat pe parcursul anului 2025.
Actualitate
Duminică, 6 aprilie 2025, motocicliștii de la „Lupii Singidavei” pornesc o nouă campanie de ecologizare la Cugir
„Lupii Singidavei” invită cetățenii orașului Cugir să participe la o nouă campanie de ecologizare. „Dacă iubești natura și să trăiești într-un mediu curat. Hai cu noi!”, sună mesajul acestora.
Campaniile de ecologizare realizate de Lupii Singidavei în orașul Cugir în parteneriat cu Primpria Orașului Cugir sunt deja o tradiție în orașul de la poalele Drăganei. Astfel de acțiuni sunt realizate în fiecare an, primăvara și toamna.
Sloganul după care se ghidează în primăvara 2025 această activitate civică este „Dacă iubești natura și să trăiși într-un mediu curat. Hai cu noi!”, îndemnând toți cetățenii orașului să participe la această activitate pentru binele lor și a comunității.
Acțiunea de zilele viitoare se va desfășura în 6 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, iar pornirea se face din parcarea fabricii de sus.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu