Rămâi conectat

Actualitate

Marin Morariu, directorul general al UM Cugir a pierdut procesul cu ANI desfășurat la Curtea de Apel Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Directorul general al UM Cugir, Marin Morariu, a pierdut în instanță prima etapă a procesului prin care a solicitat în justiţie anularea raportului Agenţiei Naţională de Integritate, care a constatat o stare de incompatibilitate a acestuia.

ANI consideră că Morariu a încălcat legislaţia în vigoare prin faptul că a fost, în acelaşi timp, consilier local şi director în cadrul companiei de stat.

”În perioada 15 septembrie 2017 – 17 ianuarie 2020 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de director general în cadrul unei societăţi comerciale de interes naţional, având ca acţionar Statul Român reprezentat prin Ministerul Economiei şi Comerţului.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se precizează în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate, din iulie 2020. Morariu a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care, în 19 octombrie 2020, a respins acţiunea acestuia.

Potrivit ANI, Marin Morariu a încasat în perioada 2017 – 2018 venituri salariale sau asimilate salariilor atât de la Primăria oraşului Cugir cât şi de la Uzina Mecanică. Astfel, la data de 25.06.2016 Marin Morariu a fost validat drept consilier Local al Consiliului Local al Oraşului Cugir.

În baza Deciziei nr. 155/7.09.2017 emisa de directorul genral reclamantul a fost numit î n funcţia de director general adjunct, începând cu data de 15.09.2017 şi a deţinut această funcţie până la data de 15.04.2019 când a fost numit Director Dezvoltare. În 17.01.2020 a Consiliului de Administraţie a decis ca Morariu să fie numit în funcţia de Director General al UM Cugir a, pe o perioadă de 4 luni de zile, începând cu 20.01.2020.

Directorul companiei a solicitat anularea raportului pe motiv că în perioada menţionată acesta nu a deţinut funcţia de director general al societăţii din Cugir. ”(…) Pentru ipoteza de faţă, este relevant să se definească sintagma funcţiei de director, pentru a putea determina dacă funcţia de director general adjunct deţinută de reclamant pe perioada 15.09.2016 – 15.04.2019, sau cea de Director Dezvoltare, deţinută de acesta pe pe rioada 15.04.2019 – 20.01.2020, în care a avut şi calitatea de consilier local, atrage aceeaşi stare de incompatibilitate ca şi aceea de director general sau director în sensul prevăzut de prevederile art. 88 (1) litera d din legea 161/2003, prin raportare la prev. art. 143 din legea 31/1990.

Pentru verificarea stării de incompatibilitate a reclamantului trebuie să se stabilească dacă în perioada susmenţionată , reclamantul a avut sau nu atribuţii de conducere a societăţii, deoarece în caz contrar, indiferent de denumirea tehnică a postului ocupat de acesta, (director general adjunct/director Dezvoltare) este exceptat de la aplicarea normelor legii 31/1990 cu privire la directorii societăţii pe acţiuni”, a precizat reclamantul în acţiunea iniţiată în instanţă.

Curtea de Apel a respins, însă, apărarea acestuia. ”Raţionamentul reclamantului nu poate fi primit de instanţă deoarece legiuitorul nu a enumerat în mod exclusiv funcţiile de conducere dintr-o societate comercială, în cuprinsul acestei enumeraţii fiind menţionate si alte funcţii, cum este funcţia de cenzor, care nu reprezintă o funcţie de conducere, ci una de control, conform Legii nr. 31/1990. Legea nr. 161/2003 nu determină existenţa sau inexistenţa incompatibilităţilor în funcţie de atribuţiile pe care le deţine persoana evaluată, ci menţionează că deţinerea funcţiei de consilier local este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de director general sau director .

În concepţia legiuitorului, starea de incompatibilitate prevăzută de acest articol de lege nu este condiţionată de natura activităţilor desfăşurate, respectiv a atribuţiilor aferente funcţiei de director, ceea ce sancţionează acest text de lege fiind cumulul funcţiei de consilier local cu funcţia de director general la o societate de interes naţional care îşi are sediul sau care deţine o filială în unitatea administrativ teritorială respective.

Pe de altă parte, susţinerea reclamantului că doar directorul general are atribuţii de conducere, nu şi directorul general adjunct, funcţie pe care a exercitat-o în perioada 15.09.2017 – 15.04.2019, este lipsită de suport probator, înscrisurile aflate la dosarul cauzei demonstrând contrariul.”, se susţine în hotărârea instanţei de judecată.

Curtea a respins toată argumentaţia reclamantului potrivit căreia atribuţii de conducere avea doar Directorul General al societăţii. ”Este eronată şi nu poate fi primită de instanţă. Avea atribuţii de conducere şi reclamantul, în calitate de Director General adjunct sau director dezvoltare, fie în virtutea atribuţiilor proprii din fişa postului, fie ca urmare a atribuţiilor delegate de Directorul General”, a mai precizat Curtea de Apel. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: adevărul.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Duminică, 6 aprilie 2025, motocicliștii de la „Lupii Singidavei” pornesc o nouă campanie de ecologizare la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Lupii Singidavei” invită cetățenii orașului Cugir să participe la o nouă campanie de ecologizare. „Dacă iubești natura și să trăiești într-un mediu curat. Hai cu noi!”, sună mesajul acestora.

Campaniile de ecologizare realizate de Lupii Singidavei în orașul Cugir în parteneriat cu Primpria Orașului Cugir sunt deja o tradiție în orașul de la poalele Drăganei. Astfel de acțiuni sunt realizate în fiecare an, primăvara și toamna.

Sloganul după care se ghidează în primăvara 2025 această activitate civică este „Dacă iubești natura și să trăiși într-un mediu curat. Hai cu noi!”, îndemnând toți cetățenii orașului să participe la această activitate pentru binele lor și a comunității.

Acțiunea de zilele viitoare se va desfășura în 6 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, iar pornirea se face din parcarea fabricii de sus.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea duce mai departe cu succes un parcurs început cu peste șase decenii în urmă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În anul 1964 a luat naștere grupul folcloric alcătuit din fetele de la școala din localitatea Vinerea, sub conducerea domnișoarei profesoare de muzică, Eugenia Herlea. Păstrătoare a cântecelor și tradițiilor străvechi din zonă, ea a reușit să recupereze elementele portului popular bătrânesc, vechi de peste 100 de ani.

Din anul 1976, învățătorul Ioan Buda, a preluat instruirea formațiilor de dansuri mixte cu elevii și tinerii din sat și continuă pregătirea dansului „Călușerul”, joc tradițional străvechi și specific localității.

Până în anii ’90, grupul a participat la manifestările importante din țară, fiind prezent numai cu cântece și dansuri originare din vatra satului Vinerea. Prima invitație peste hotare datează din anul 1990, când grupul de călușeri a participat la o manifestare cultural-artistică la Grenoble (Franța), alături de orchestra condusă de maestrul Dumitru Fărcaș.

În anul 2006, grupul a primit numele de Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii”. Grupul folcloric a câștigat, în același an, concursul „Cultură pentru Cultură”.

În anul 2007, ansamblul folcloric precum și Căminul Cultural din Vinerea, locul unde ansamblul își desfășoară activitatea, au fost preluate de către Casa de Cultură Cugir pentru sprijinirea și promovarea lor viitoare. De asemenea, anul 2007 a fost marcat de participarea Ansamblului „Câmpul Pâinii” la „Festivalul Internațional de Folclor” din Brix (Franța), unde s-a remarcat prin frumusețea dansului și a portului popular. Ansamblul a fost invitat la Institutul Cultural Român în 2008 în cadrul proiectului „Ultimii Rapsozi”, unde s-au prezentat povești din lumea satului, cântece, dansuri cu strigături, „Călușelul” și de asemenea bucate tradiționale din Vinerea.

În vara anului 2009, membrii ansamblului au participat la două sărbători importante în sudul Franței, în munții Pirinei (Bethmale) și în Gemania la Wasserburg, unde au fost apreciați ca cei mai sinceri mesageri ai României.

Participările ansamblului la Festivalul Internațional de Folclor „Târg European” de la Rive de Gier (2013), și la cele două festivaluri de la Marcoux și Bethmale din Franța (2014), au adus un plus de valoare calităților interpretative ale grupului.

În anul 2014, grupul a fost invitat special al Ambasadei Franței la București, la concursul „Satul cultural al României”.

În perioada 25 iulie – 5 august 2019, Ansamblul „Câmpul Pâinii” din Vinerea a participat la Festivalul Internațional „Ballus” din Sardinia (Italia), unde a reprezentat cu succes România. Ansamblul folcloric, alături de taraful și soliștii Centrului Cultural Cugir, au avut deosebita onoare să performeze în turneul insulei Sardinia, împreună cu ansambluri din Mexic, Taiwan, Indonezia, Brazilia, Ecuador și Italia pe scenele din orașele Uta, Sistu, Eglesias, Cagliari și multe altele.

Dansurile pe care ansamblul le promovează sunt dansuri mixte, dansuri ritualice, dansuri feciorești, dansuri de fete, dansuri specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul instrumental este realizat de către taraful Centrului Cultural Cugir, atât pentru dansurile ansamblului cât și pentru soliștii vocali care însoțesc grupul pentru completarea programului artistic.

În componența ansamblului a intrat și grupul vocal alcătuit din toți membrii ansamblului care prezintă cântece străvechi din vatra satului Vinerea, în mod tradițional și fără acompaniament.

Din anul 2021, conducerea coregrafică a ansamblului a fost preluată de către Alin Turlea, un dansator care a crescut în sânul ansamblului și care a performat la Cluj-Napoca, unde și-a completat studiile și în domeniul coregrafiei folclorice.

 

Sursa: Centrul Cultural „Valentin Uritescu”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Aproximativ 200 de cugireni au participat la cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 martie 2025, la Cugir a avut loc cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață – fiecare om contează”.

Evenimentul și-a propus să transmită faptul că fiecare viață are valoare inestimabilă, iar sprijinul oferit femeilor însărcinate și copiiilor nenăscuți este esențial într-o societate responsabilă și cu principii creștine.

„Marșul pentru Viață” 2025 de la Cugir a presupus o întâlnire de suflet la Biserica din deal, unde în mijlocul celor prezenți s-a aflat părintele Nicolae Tănase. Preotul amintit a susținut de altfel și o conferință cu tema „Tinerii și preocupările tinereții”, în după amiaza zilei de vineri, 28 martie 2025.

Seria de evenimente „Marșul pentru Viață” reprezintă manifestări neconfesionale și apolitice care își proipun să transmită mesajul potrivit căruia „o lume în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți”.

Mesajul se adresează întregii societăți, de aceea demersul este apolitic și neconfesional și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir