Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Mâine, 28 mai 2017, la Loman are loc etapa pentru comunitățile din Cugir și Sebeș a Festivalul „Cultură pentru Cultură”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” – Alba şi-a propus să promoveze începând din acest an un nou concept de educaţie artistică, turistică şi culturală prin toate activităţile şi proiectele pe care le-a stabilit în acest an.

Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, cuprinde astfel o serie de activităţi ce au ca scop tocmai educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului.

Etapele festivalului conţin şi o parte în care membrii juriului explică publicului, după fiecare reprezentaţie a comunităţilor participante la concurs, atât punctele bune, cât şi punctele care necesită o reanalizare. Astfel, comunităţile locale, dar şi publicul prezent, pot auzi direct de la juriul specializat concluzii şi recomandări cu privire la promovarea, conservarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti.

O altă componentă importantă promovată din 2017 este educaţia turistică şi cultivarea spiritului de protejare a naturii deoarece majoritatea evenimentelor culturale se desfăşoară în spaţii deschise, în natură. Astfel, la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a fost înfiinţată „Poliţia Naturii”, un grup simbolic care are scopul ca într-un mod inedit să educe turistic, să sensibilizeze şi să conştientizeze participanţii la evenimentele culturale că trebuie să protejeze natura.

Prima acţiune a acestei „patrule” simbolice a avut loc la prima etapă a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură” de la Negrileasa, unde a încercat să le explice participanţilor că se află într-o arie protejată şi trebuie să protejeze această minune a naturii. Toată echipa organizatorică a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” a purtat ecusoane de această dată cu însemnul ,,Poliţia Narciselor” şi a purtat discuţii directe cu participanţii legate de ariile protejate şi de degradarea acestora, prin intervenţia omului.

„Ne dorim ca prin acţiunile noastre culturale să contribuim şi la educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului. Vrem ca publicul nostru să dobândească cât mai multe informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile autentice, despre valorile culturale dar şi să înveţe să protejeze natura. Având în vedere că acţiunile noastre au loc în zone naturale credem că este importantă şi educarea turistică, sensibilizarea şi conştientizarea publicului privind importanţa protejării naturii” a spus Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă, duminică, la Loman, unde publicul se va întâlni cu obiceiuri tradiţionale, dansuri, muzică vocală şi instrumentală tradiţională, meşteşuguri şi gastronomie tradiţională din zona geografică Sebeș-Cugir. Festivalul este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%).

Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului va avea loc la Alba Iulia în 9 iulie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Accident pe Autostrada A1, în apropiere de limita cu județul Hunedoara. Două persoane rănite, după ce un autoturism s-a izbit de un parapet

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două persoane au fost rănite, vineru după-amiază, după ce un autoturism a derapat pe Autostrada A1 și s-a izbit de un parapet, în apropiere de limita cu județul Hunedoara.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 318, sens Deva-Sebeș. Este vorba despre 1 auto care ar fi intrat într-un parapet, fară persoane incarcerate, posibil 2 persoane rănite. Forte alocate: 1 x ASAS – ISU AB si 1 x ASAS, 1 x EPA – ISU HD și 1 x SAJ HD”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers. În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți. Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească. Circulația auto pe Autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului”, a transmis ISU Hunedoara.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.

La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.

Pe podium s-au aflat următoarele echipe:

Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.

Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.

Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.

Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir