Actualitate
Localnicii din Cugir nemulțumiți, după ce pentru al doilea an consecutiv nu se găsesc brazi de Crăciun în piețele din oraș
Este al doilea an consecutiv de când pe piețele din orașul Cugir nu se mai vând brazii de Crăciun. O situație care îi nemulțumește pe localnici, deoarece, mai sunt câteva zile până la Sărbătoarea nașterii Domnului, iar ei sunt obligați să se deplaseze pentru a-și procura tradiționalul pom de sărbători, din orașe precum Orăștie, Alba Iulia, Deva, Hunedoara sau Sibiu.
Pentru a da curs doleanțelor venite din partea cugirenilor, ne-am adresat, administratorului celor două piețe din Cugir, Nicolae Olaru, care ne-a răspuns că situația de anul acesta cu prvire la lipsa brazilor de pe piață seamănă exact ca cea de anul trecut. Adică, interdicția vânzării pe piețele din Cugir a brazilor, datorită faptului că acestea nu sunt autorizate pentru a permite comercianților să vândă brazi și orice alte produse din masă lemnoasă.
„În urmă cu doi ani, am fost amendat personal cu suma de 1.000 lei pentru că am acceptat valorificarea brazilor, deși comercianții aveau autorizații la zi, brazii erau marcați, fără vreun dubiu privind proveniența acestora. Totodată, ni s-a interzis vânzarea de brazi în cele două piețe”, ne-a declarat administratorul. Acesta mai susține că cei din cadrul Romsilva, au recomandat să se caute o persoană autorizată (un specialist) din partea unui ocol silvic, în măsură să urmărească legalitatea valorificării brazilor, dar și a altor produse din masă lemnoasă.
”Dar, cum totul se petrece pe o perioadă de 2 – 3 săptămâni, este foarte dificil să recurgi la un astfel de demers”, susține Olaru.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir
La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.
Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.
„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:
, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!
„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir
Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.
Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.
„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.
Constantin PREDESCU
Actualitate
11–12 aprilie 2025: „Târg de primăvară al artizanilor cugireni”, organizat pe Bulevardul pietonal Alexandru Sahia
Orașul Cugir organizează în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 aprilie 2025) pe Bulevardul pietonal Al. Sahia „Târgul de primăvară al artizanilor cugireni”, un eveniment ce se repetă de mai mulți ani în orașul de la poalele Drăganei.
Potrivit organizatorilor vor fi expuse produse artizanale, decorațiuni și bijuterii (lucrate manual de artizanii locali) 100% handmade.
Program Târg:
– 11 aprilie între orele 13.00-19.00
– 12 aprilie între orele 09.00-14.00
„Vă așteptăm cu drag să descoperiți Târgul de primăvară al artizanilor locali – un eveniment dedicat meșteșugurilor și talentului comunității noastre”, este mesajul Primăriei Cugir.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu