Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Administraţie

Licitație pentru servicii de proiectare privind modernizarea drumului forestier Valea Dăii – Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Drumului forestier Valea Dăii care se suprapune peste drumul judetean DJ 705G este singura cale de acces spre satul Romos și Romoșel dinspre orașul Cugir.

Modernizarea acestui drum se axează în principal pe sporirea accesibilității indiferent de anotimp, a confortului și a siguranței cetățeniilor. Lungimea totală a drumului propus pentru modernizare este 2.600 m, lățimea carosabilului de 4,00 m, și este domeniul public al orașului Cugir, conform datelor furnizate de către beneficiar.

Drumul forestier Valea Dăii are ca origine strada Nicolae Copernic iar ca destinație limita teritoriu administrativ care este și limita județului Alba, fiind parțial pe teritoriul intravilan parțial pe teritoriu extravilan al orașului Cugir și se suprapune peste traseul drumului județean DJ 705G.

Primăria Romos prin Programul Național de Dezvoltare Locală a modernizat drumul care este pe teritoriul administrativ al acestei comunei astfel rămânând nemodernizat cca 2600 m (acest drum forestier) care este pe teritoriul administrativ al orașului Cugir fiind singura cale de acces spre localitatea Romoșel cu acces dinspre Cugir.

Tot acest drum deservește și exploatațiile forestiere din zonă fiind și pentru acestea singura cale de acces.

Prin realizarea acestui proiect, se urmărește să se asigure desfășurarea fluentă a traficului rutier în condiții de siguranță și confort între cele două unități administrative indiferent de anotimp, colectarea și evacuarea apelor pluviale, diminuarea gradul de poluare al aerului și al apei, reducerea poluării fonice, a cheltuielile de întreținere, economisirea timpului și a carburanțiilor, reducerea costurilor de operare, îmbunătățirea capacității portante a drumului.

Acest drum deservește traficul local, traficul de tranzit spre localitățile din zonă precum și cel destinal exploatării de material lemnos.

Starea fizică a drumului nu permite accesul vehiculelor de transport lemn numai în perioadele uscate ale anului.

Drumul este pietruit, dar este într-o stare tehnică și de viabilitate total necorespunzatoare.

Din punct de vedere geografic amplasamentul este situat in Carpații Meridionali, grupa Munților, Șureanu, ocupând o parte din versant și își desfășoară traseul pe Valea Dăii.

Accesul la amplasament se face din drumul județean DJ704 pe teritoriul județului Alba și din drumul national DN 7/E68 si apoi pe DJ705G din județul Hunedoara.

Starea de degradare a drumului afectează în mod nefavorabil populația deserventă, mașinile utilitare și dezvoltarea economică a zonei.

In ultimii ani a apărut un fenomen de mutare a locuitorilor din zonele cu blocuri din oraș, în localitățile din apropiere (din cauza prețurilor ridicate de pe piața imobiliară a orașului Cugir). Și în lungul acestui drum pe teritoriu intravilan al orașului Cugir au început să se edifice locuințe noi. La acestea se adaugă și cele care s-au condtruit și în satul Romos și Romoșel, drumul Valea Dăii asigurând calea de acces spre acestea. La traficul local și traficul de tranzit se adaugă și traficul generat de exploatarea lemnului din ocolul silvic din zonă. Astfel la dimensionarea sistemului rutier trebuie luat în calcul acest trafic care generează eforturi mult mai mari în sistemul rutier decât efeortul generat de traficul de autoturisme.

Datorită lipsei sistemelor de scurgere a apelor pluviale, aceasta stagnează pe partea carosabilă, producând dregradări la nivelul căii de rulare. Pe lângă degradarea carosabilului, este o stare de disconfort pentru pietoni fiind împroșcați cu noroi în perioadele ploioase.

Starea avansată de degradare a drumului care face obiectul prezentului proiect conduce la lipsa de siguranță în exploatare și punerea în pericol pe toți participanții la trafic.

Prin realizarea lucrărilor cuprinse în project se urmărește îmbunătățirea condițiilor de circulație auto, creșterea gradului de siguranță în exploatare a tuturor participanților la trafic, scăderea gradului de poluare, reducerea uzurii vehiculelor participante la trafic și nu în ultimul rând redarea unui ambient plăcut zonei.

Semnalizarea rutierea atât orizontală cât și verticală lipsește pe tot traseul drumului precum și lipsa platformelor de încrucișare a curenților de trafic duce la un trafic haotic și periculos.

În acest context, primăria Orașului Cugir a achiziționat serviciul de proiectare pentru DALI pentru modernizarea drumului forestier Valea Dăii, care are drept scop final realizarea condițiilor de siguranță și confort în exploatare pentru toate categoriile de participanți la trafic, conform standardelor și normativelor în vigoare, în limita posibilităților care oferă domeniul public.

Pe baza expertizei tehnice și studiilor topografice, a interpretării acestora, prin prezenta documentație se propune soluția de modernizare a străzilor, conform temei de proiectare emisă de Beneficiar.

Obiectivele preconizate a se realiza prin promovarea investiției sunt:

• desfășurarea fluentă a traficului rutier în condiții de siguranță și confort;
• siguranța circulației pietonilor;
• asigură colectarea și scurgerea apelor pluviale;
• scade gradul de poluare al aerului și al apei;
• reducerea poluării fonice;
• reduce cheltuielile de întreținere.
• asigură cadru propice pentru dezvoltarea turismului în zonă

Prin realizarea și implementarea proiectului, se va îmbunătății starea de sănătate a polulației prin crearea unor condiții conforme cu normele de calitate a mediului și normele de igienă a habitatului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .

„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .

În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi

cugirinfo.ro

Publicat

în

Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.

Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.

Pe strada Făgețel se vor realiza:

– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți

Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.

Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.

Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:

– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.

Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir