Rămâi conectat

Ştiri din zonă

La Şibot, au fost omagiați războinicii de la Câmpul Pâinii

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

razboinicii de la campul painiiPeste 150 de participanţi au fost prezenţi marţi, 13 octombrie, în Parcul Tineretului din Şibot, la sărbătoarea prilejuită de comemorarea Bătăliei de la Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Primăriile din Şibot, Cugir, Romos, Geoagiu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie. 

Interesul acordat acestei sărbători care se repetă de mai mulţi ani este motivat şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seamă din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman. Artizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi dr. Mihai Căstăian, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, cel care a afirmat că nu ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos, Geoagiu şi Cugir.
La 13 octombrie 1479, trei armate conduse de Ali-bei, Isa-bei şi Bali-bei, însumând 60.000 de oşteni, sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş), s-au confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei, Istvan Bathory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului, şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) şi Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit, venind din pădurea Romosului, comitele de Timişoara – Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.
Manifestarea de marţi a debutat la ora 18.00, printr-o evocare consacrată evenimentului rostită de profesor dr. Mihai Căstăian, după care primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului, a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de această sărbătoare de suflet a localnicilor din zonă. Au urmat un moment religios ecumenic şi alocuţiuni din partea primarului comunei Romos, Mircea Pătrânjan, viceprimarul oraşului Cugir, prof. Horia Rotche, viceprimarul oraşului Geoagiu, Aurel Danciu, viceprimarul municipiului Orăştie, Doru Popa, preşedintele Asociaţiei “PRO Cugir”, Aurel Voicu (care a prezentat mai multe documente cu prilejul evocării momentului de la 13 octombrie 1479), Dan Tecău – Asociaţia Cavalerii de Muhlbach. Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori (la troiţa din vecinătatea parcului din Şibot), din partea: Primăriei Şibot, Primăria şi Casa de Cultură Cugir, Asociaţia “Câmpul Pâinii” – Vinerea, Asociaţia Culturală “Vinereana”, Asociaţia “PRO Cugir”, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Orăştie.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri din zonă

123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.

Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.

Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18–24 martie 2025. Vezi motivul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de marţi, 18 martie și până luni, 24 martie 2025, inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.

Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori.

Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025).

Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

2.400 de țigarete de contrabandă, confiscate de polițiștii din Geoagiu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 9 martie 2025, în jurul orei 11:20, polițiștii au oprit în trafic un autoturism care se deplasa pe DJ 705, din direcția de mers Geoagiu-Gelmar. 

Conducătorul autoturismului, un bărbat de 44 de ani, din Geoagiu, deținea pe bancheta din spate a autoturismului 2.400 de țigarete ce nu aveau aplicat timbru fiscal.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar întreaga cantitate de țigarete a fost confiscată, pentru continuarea verificărilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir